Prismatch*Prismatch*

EFFEKTIV LADDNING: Om du laddar mobilen smart så kan du ladda batteriet snabbare än vanligt. FOTO: PIXABAY

Ladda telefonen snabbare med våra tips!

Hur du laddar telefonen kan avgöra hur snabbt batteriet laddas upp – och ett vanligt misstag kan göra batteriet sämre.

Du har säkert hört att man inte ska ladda telefonen på natten på grund av brandrisken. Trots detta väljer 7 av 10 att ladda mobilen och surfplattan på natten, enligt en undersökning av TNS Gallup utförde för If Skadeförsäkring i fjol. 

Även om det kan vara praktiskt att vakna upp till en fulladdad telefon, kan långvarig laddning – utöver att vara en potentiell brandfara även korta ner batteritiden på din telefon. 

Enligt batterileverantören Cadex informationssida är det nämligen skadligt för telefonens batteri att vara inkopplad till laddaren när batteriet är fulladdat, skriver Techinsider.

Det är faktiskt bäst för batteriet om det aldrig laddas upp helt fullt, påstår batterileverantören – och det är bättre med flera korta laddningar än få långa.

- Laddning på natten är den största synden. Då är det mycket bättre att sätta telefonen i flygplansläge och ladda den en halvtimma varje morgon. Det bör räcka, och i värsta fall kan man ha en laddare på jobbet. Optimalt bör batteriet alltid ligga mellan 40 och 80 procent, förklarar teknikexperten och journalisten Daniel Rosenquist, bakom Apple-bloggen ”Det store eplet”.

Gör din mobil en tjänst och ladda smartare och snabbare med de här trixen som teknikexperten delar med Smart-läsare:

 

Sätt telefonen i flygplansläge

Om du har ont om tid och vill få ut maximalt av laddningen bör du aktivera flygplansläge på telefonen. Då stänger du av både Wi-Fi, mobildata och Bluetooth, och sparar därför in  på batteriförbrukningen. Om du ska använda telefonen samtidigt som du laddar fungerar detta dåligt, men enligt Rosenquist är detta det mest effektiva tipset.

Ladda inte i datorn

Att koppla en laddare till USB-anslutningen på datorn är praktiskt, men är som regel mindre effektivt. Enligt teknikexperten levererar datorn som regel mindre ström än en vanlig väggladdare, något som gör att det tar längre tid att ladda upp telefonen. 

Använd iPad-laddaren

Om du har en iPad så ska du hellre använda den laddaren än den som följer med telefonen. iPad-laddaren har nämligen omkring dubbelt så stor effekt och laddar därför upp telefonen snabbare.

Stäng av strömtjuvarna

Flera appar drar mycket ström även om man har dem på i bakgrunden. Kontrollera vilka appar som förbrukar mest ström och avsluta dem, på så vis kan du både ladda snabbare och får längre batteritid när du har laddat klart din telefon. 

Gå till Inställningar > Batteri

 

Ta bort skalet

Telefonen kan bli varm när den laddas – och ett skal förhindrar värmen från att transporteras bort från telefonen. Enligt Rosenquist orsakar detta att telefonen laddas upp lite långsammare, även om att ta bort skalet troligtvis inte är det mest effektiva tipset. Om det verkligen kniper är det dock värt ett försök!

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio.

Upprättat: 26.08.2016

Senast uppdaterat: 16.01.2017