Prismatch*Prismatch*

Ny mobil? Detta gör du med den gamla.

Lägg inte din gamla mobiltelefon i en låda, ge istället bort den eller sänd den till återvinning, men först bör du radera allt personligt innehåll.

 

Om du sitter med sprillans ny mobil i handen, är sannolikheten stor att du fortfarande har den gamla telefonen hemma.

Enligt Telenor ligger det nämligen nästan 10 miljoner gamla telefoner i norska hem. Många av dessa är fullt fungerande och resten av dom skulle kunna användas till mycket annat. Så mycket som 90% av de gamla delarna i gamla telefoner kan återvinnas.

Låt dem inte ligga och damma och släng den inte i soporna, utan låt den gamla telefonen få ett nytt liv med hjälp av dessa steg:

1. Gör en säkerhetskopiering

Innan du tar bort något från din gamla telefon, måste du se till att du har överfört all data till den nya enheten genom en säkerhetskopiering . Har du redan bytt till en ny telefon har du förmodligen redan gjort det:

För iPhone och andra iOS-enheter lagras en backup i iCloud,  för Android-enheter använder du Android Backup Service och på Windows Phone väljer du Inställningar> Säkerhetskopiering. Denna information uppger de olika aktörerna själva på sina supportsidor.

 

Lagra i molnet: Byter du mobil är det smart att säkerhetskopiera så att allt innehåll följer med till den nya enheten. FOTO: Skärmdump iPhone

 

.

2. Radera personlig information 

Många tänker först och främst på bilder, appar och textmeddelanden när man rensar telefoninnehåll. Men det lagras otrolig mycket personlig information på telefonen, som t.ex. internethistorik, lokationshistorik och lösenord.

Därför bör man enligt Nettvett.no använda din mobil på samma sätt som du behandlar ett bankkort och du ju skulle aldrig ge bort ditt bankkort till någon du inte litar på!

Raderar du personuppgifter är du dock säker, men det räcker inte att trycka på "ta bort" i olika appar och program. Om du gör det kan nästa ägare enkelt återupprätta den raderade datan. Är din gamla telefon  ansluten till iCloud kan det också innebära att du i samma process tar bort kontakter, bilder och information från din nya enhet, skriver Apple på sin webbplats.

RADERA PÅ ETT SÄKERT SÄTT :  På iOS-enheter måste du återställa enheten för att radera all personlig information.  FOTO: SKÄRMDUMP IPHONE

 

Så raderar du personlig data på iOS-enheter: Inställningar> iCloud> Logga ut (iOS 7 eller äldre tryck på ”Radera konto”).

Gå tillbaka till Inställningar> Allmänt> Nollställ> Radera allt innehåll och inställningar. Ange lösenord om du uppmanas till det och tryck på ”radera”.

På Android-enheter: Gå in i Inställningar> Säkerhetskopiering och återställning> Återställ till fabriksdata.

På Windows Phone: Gå in i Inställningar> System> Om> Återställ telefonen. Här får du två varningar. Är du säker på att du vill radera all data trycker ja och därefter ja igen.

OBS! Procedurerna kan skilja sig något mellan olika enheter.

 

.

3. Hitta en ny ägare.

Även om du är klar med den gamla telefonen kan det hända att andra är intresserade av att ta över den. Är den i bra skick kommer du med största sannolikhet att tjäna på att sälja den vidare till en privatperson istället för att använda dig av olika pantsystem som flera elektronikbutiker och mobiloperatörer erbjuder.

Med en snabb sökning på t.ex. Blocket.se kan du ta reda på vad liknande telefoner säljs för. Sätt ett pris i närheten av genomsnittet beroende på i vilket tillstånd telefonen har (kom ihåg att vara ärlig) och hoppas på det bästa!

 

.

4. Inga intresserade? Återvinn telefon!

Om du inte får napp så bör du fortfarande inte lägga den gamla mobilen i en byrålåda och du bör inte heller slänga den i soporna.

Kontrollera om din mobiloperatör är villiga att betala dig i utbyte mot din gamla telefon, eller lämna det till närmaste elektronikaffär för återvinning eller återanvändning.

Alla elektronikåterförsäljare är skyldiga att acceptera utrustning som de även säljer och inlämningen behöver inte vara till samma butik som du har köpt mobilen hos.

Detta skriver El-etikk.no.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 19.10.2016

Senast uppdaterat: 16.01.2017