Bli mästare på Apple TV med dessa tricks

Många har en Apple TV hemma i vardagsrummet, men det är inte alla som nyttjar alla funktioner som finns på den. Apple-experten delar med sig av sina bästa tips för att göra TV-kvällen ännu bättre.

Apple TV kom ut på marknaden redan 2007 och  har sedan dess uppgraderats flera gånger. Den senaste kom i höstas i samband med att Apple släppte ett nytt operativsystem för Apple TV, tvOS 10. Den nyheten hamnade dock lite i skuggan av lanseringen av iPhone 7 och iOS 10.

En som vet mycket om både gamla och nya funktioner är journalisten och teknikbloggaren Daniel Rosenquist, som driver Apple-bloggen "The big apple" som han passande nog skriver från New York.

Apple-expert: Daniel Rosenquist som har bättre kännedom om Apples produkter än de flesta och skriver om teknikgiganten på sin blogg. Foto: Privat

 

- Han har blivit väl insatt i det nya operativsystemet och delar här åtta smarta Apple TV-tips med Smartläsarna.

OBS! De flesta tipsen fungerar endast med fjärde generationens Apple TV (den med svart kontroll), i och med att de äldre versionerna inte har stöd för Siri.

1. Låt Siri göra jobbet

Apples virtuella assistent Siri känner de flesta till, men används av de flesta rätt sällan. Med nya uppgraderingen tvOS 10 har Siri blivit ännu smartare och hon kan göra nästan allt. Sätter du Siri i arbete kan Apple TV-tittandet verkligen bli effektivt och du kan spara många knapptryck, förklarar Rosenquist.

- Ett exempel är att berätta för Siri vilken film du vill kolla på, hon tar då reda på om den är tillgänglig på någon av de tjänsterna som du har installerat, eller om du kan hyra den via iTunes.

Siri kan också hjälpa dig om du är osäker på vad du vill se. Berättar du till exempel för Siri att du är intresserad av spännande thrillers så kommer hon att ge dig alternativ på just det.

När Siri har listat upp spännande thrillers så kan du fortsätta med att säga ”bara nya filmer”,  och då filtreras sökningen därefter. Här kan du verkligen gå på djupet med till exempel skådespelare, årtal eller regissör, förklarar Apple-experten.

Dessutom kan du också be Siri att slå av eller på textning, hitta dina appar och spel, kontrollera vädret, be om uppdateringar från sporthändelser eller kontrollera de senaste aktiekurserna.

Ett annat smart tips är du kan be Siri om ”vad var det han sa?”, varpå Siri spolar tillbaka videon, så kan du få se det en gång till.

På Apples hemsida får du en fullständig genomgång av vad Siri faktiskt kan. Vi rekommenderar att du sätter henne i arbete på en gång!

 

Håll in knappen med mikrofonsymbolen på fjärrkontrollen medan du frågar Siri vad du önskar att göra.

2. Hitta videoklipp på Youtube

Den universella sökfunktionen från tipset ovan funkar när du söker efter innehåll, men den funkar inte riktigt på samma sätt i Youtube dessvärre.

Här måste du veta vad du ska söka efter, men då gör Apple TV också ett bra jobb med att hjälpa dig på vägen. Du kan berätta för Siri att du söker efter videor på barn som ler på Youtube och då kommer du direkt till sökresultatet.

 

Precis som i tidigare tips håller du in knappen med mikrofonsymbolen, men du måste precisera att du vill söka på Youtube.

3. Prata in lösenordet

Enligt Apple experten är tangentbordslösningen på Apple TV  som fungerar sämst på hela produkten.

- Det är extremt besvärligt att skriva långa och komplicerade lösenord som innehåller stora och små bokstäver om vartannat, och kanske till och med siffror.  Men när du kommer in på skärmbilden där du skall skriva in text kan du hålla in Siriknappen och läsa upp ditt lösenord.

För högsta möjliga effekt lönar det sig att stava lösenordet istället för att bara säga det. Säg till exempel ”stort F, E, e, fyra” och så vidare. Det är fortfarande lite knepigt men du sparar en hel del knapptryck.

 

Även till detta trick är det knappen med mikrofonen som gäller för att diktera sökning.

4. Aktivera nattläge

Att komma från en mörk rullande text till den ljusa hemskärmen på  Apple TV kan ibland skära i ögonen. Lyckligtvis är det något Apple har förstått och gjort något åt i tvOS 10.

Bakgrunden blir mörkare och kontrasterna ändras om man har nattläge aktiverat. Du hittar det alternativet under inställningar, men du kan också använda dig av det första tipset och be Siri aktivera det åt dig, säger Rosenquist.

 

Håll inne mikrofonknappen och be Siri att aktivera nattläget, eller gå till Inställningar > Allmänt > Utseende.

5. Installera appar automatiskt 

Om du har installerat Netflix eller HBO på din iPhone eller iPad  är det stor sannolikhet att du också önskar att använda dessa tjänster på din TV.

Det har Apple förstått och ger dig möjlighet att automatiskt installera apparna på din Apple TV. Varje gång du installerar en app från App store till telefonen och det även finns en egen version för Apple TV fixar enheten det själv.

Fullt minne på telefonen? Såhär får du mer plats.

-  Gå till inställningar, Program för att slå på dem automatiska hämtningen.

Appar på TV’n: Nu kan man enkelt synkronisera appar man har på iPhonen eller iPaden med Apple TV-enheten. FOTO: APPER

6. Se semesterbilderna på TV:n

Med det nya operativsystemet har Apple TV blivit bättre för att visa dig bilderna från telefonen. Detta sker smidigt via icloud och du kan få se härliga semesterbilder direkt i teven utan att röra ett finger. Förklarar Apple bloggen.

Hemligheten ligger i Apples nya funktion kallad ”minnen” för dina bilder. Öppna bilder och välj detta album för att se automatiska samlingar baserat på vem du har varit med eller om du har varit bortrest.

”Minnen”-albumet finns också på iphone och ipad med iOS 10.

Öppna ”Bilder” appen på din Apple TV och bläddra dig till ”Minnen” albumet i toppen av skärmen.

7. Använd telefonen som fjärrkontroll

Med det nya operativsystemet har Apple TV blivit bättre på att visa dig bilderna från telefonen. Detta sker smidigt via iCloud och du kan se härliga semesterbilder direkt på din TV utan att röra ett finger, förklarar Apple-bloggaren.

Hemligheten ligger i Apples nya funktion kallad ”minnen” för dina bilder. Öppna bilder-appen och välj detta album för att se automatiska samlingar baserat på vem du har varit med eller om du har varit bortrest.

”Minnen”-albumet finns också på iPhone och iPad med iOS 10.

 

Öppna Bilder-appen på din Apple TV och bläddra dig till Minnen-albumet i toppen av skärmen.

PÅ TELEFONEN: Appen som hör till Apple TV och har lik funktionalitet som fjärrkontrollen. FOTO: skärmdump Iphone.

8. Tvungen omstart

Som med alla datorer eller trådlösa enheter händer det att Apple TV låser sig eller behöver startas om på nytt av någon anledning.

Du kan gå till inställningar och be om en omstart, men i de fall när det inte är möjligt kan du använda en enkel genväg på fjärrkontrollen, tipsar Rosenquist om.

Håll in både hem- och menyknappen samtidigt tills LED-lampan i fronten av Apple TV-boxen slocknar.

 

Mer nytt att vänta

Under hösten kommer tvOS 10 att få ännu en nyhet som många användare har väntat länge på.

Universal inloggning skall göra så att du endast behöver logga in en gång och smidigt får tillgång till abonnemangstjänster som Netflix, HBO, Amazon och Hulu bland annat.

Det verkar alltså som att strulet med att skriva in lösenordet på tangentbordet snart är över, men Apple har inte avslöjat exakt när denna uppdatering kommer.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 31.10.2016

Senast uppdaterat: 16.01.2017