Teknikjury: PlayStation VR utsedd till årets julklapp

VR-glasögon kommer troligen ligga under många julgranar i år.

För trettonde året i rad har tidningen Elektronikbranschen utsett årets stora julklappsvinnare.  I år är det Sonys ”virtual reality”-satsning PlayStation VR som 51 branschfolk och teknikjournalister har röstat fram.

VR och bilder och video i 360 grader har det pratats om länge. Nu ser vi att det börjar komma produkter som gör det tillgängligt för de flesta människor. Sonys produkt kan användas både till spel och till att se 360-gradersfilm och video, säger ansvarig redaktör Stian Sønsteng för tidningen Elektronikbranschen.

TESTET AV PLAYSTATION VR: Mikkel Melsom från Komplett var med och testade Playstation VR i september innan VR-glasögonen kom ut i butik.

FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Huvudjuryn förväntar sig att VR-kategorin kommer att ha en kraftig utveckling framöver och att flera nya aktörer kommer att hänga på trenden.

Det finns redan många olika lösningar i olika prisklasser, från Googles Cardboard-glasögon och Samsungs mobilbaserade system till specialiserade riggar som HTC Vive, Oculus Rift och Sony Playstation VR.

 

Läs mer: Allt du behöver veta om VR

 

Playstation VR är en dedikerad VR-produkt som används tillsammans med en av de största konsolerna på marknaden; Playstation 4. Detta är den första VR-produkten i en förhållandevis förnuftig prisklass från en av de stora aktörerna, säger Sønsteng.

 

Playstation VR kostar runt 4800 kr, medan headseten från konkurrenterna HTC och Oculus kostar ungefär det dubbla. För att använda Sonys utrustning behöver du Playstation 4, webbkamera och eventuellt även en Move motion-kontroll, men för att använda konkurrenternas VR-glasögon behöver du en kraftfull speldator.

Viktig utmärkelse för branschen

I fjol tog smartklockor och träningsarmband segern och året före det var det surfplattan Samsung Galaxy Tab S som blev utsedd till årets julklapp.

Enligt Thor Magne Sørbotten som är nordisk produktchef för smartklockor och tillbehör på Komplett kan den här sortens utmärkelser påverka konsumenten. Det visar åtminstone försäljningssiffror från tidigare år.

- I november i fjol såg vi att försäljningen av smartklockor och wearables generellt fick en ”boost”. Då kom Samsung med en ny klocka som snabbt blev populär. Före jul kommer Samsung med nya smartklockan Gear S3 som kommer i två varianter. De har vi stora förväntningar på, säger Sørbotten till Smart.

Funderar du på att köpa en smartklocka men är osäker på vad du kan använda den till? Kolla in Kompletts Smartklock-guide här.

Här är vinnarna i de tretton kategorierna:

Årets julklapp: Sony Playstation VR

Årets TV: LG 55” OLED55B6

Årets småelektronik: ORAL-B Genius 9000 smart eltandborste

Årets videoprodukt: GoPro Hero 5 Black

Årets datorprodukt: Nvidia GeForce GTX 1060/1070/1080 grafikkort till spel

Årets spelprodukt: Sony Playstation VR

Årets DAB-produkt: Tiny C6 biladapter

Årets köksprodukt: Nespresso Prodigio kaffemaskin

Årets mobil: Samsung Galaxy S5 og S7 Edge

Årets smartutrustning:  Fitbit Charge 2

Årets ljudprodukt: Sony MDR 1000X hörlurar med brusreducering

Årets vitvara: Bosch smart tvättmaskin WAWH26995N

Årets fotoprodukt: Sony A6300 kompakt systemkamera

En jury bestående av representanter från landets elektronikkedjor, nätbutiker och teknikjournalister har utsett årets produkt i tretton kategorier. Redaktör Stian Sønsteng och kommunikationschef Marte Ottemo i stiftelsen Elektronikbranschen har varit ledare i juryarbetet.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 21.11.2016

Senast uppdaterat: 21.11.2016