Svårt att välja: När man ska köpa ny TV är det inte enkelt att veta vad man ska leta efter. FOTO: FOTOLIA

Att välja rätt TV

Det blir allt svårare att navigera sig i TV-djungeln eftersom att tillverkarna etablerat egna koncept och standarder. Här är kvalitetskriterierna du bör leta efter.

 

Det är inte bara storlek och pris som spelar roll när man är på jakt efter sin dröm-TV.

- Tidigare fanns det en lista med punkter som köparen använde sig av vid val av TV. Hertz berättade bildens uppdateringsfrekvens och HDR var en kvalitetsstämpel för bildkvalitén. Nu har tillverkarna uppfunnit sina egna termer - något som helt enkelt gör det svårare att välja TV, säger Kristian Halvorsen, som är produktchef för hemelektronik på Komplett.
 

Kolla också: Så får du snabbare internet hemma

Även om de olika tillverkarna har valt olika riktningar när det gäller termer, så finns det ett område som de flesta med tiden har blivit mer lika på; de tillverkar TV-modeller i nummerserier.

 

Navigera efter nummerserie

Många känner till Samsungs serier, där 4-serien är den mest prisvärda och 9-serien är den dyraste. Flera andra TV-tillverkare har efterliknat serier som ger översikt över var produkten befinner sig på tillverkarens produktstege. Desto högre upp TV-modellen ligger i stegen, ju bättre är den med stor sannolikhet också.

- Jag brukar ofta ge tips baserat på nummerserie. 4 och 5 är billigare och 6-9 är dyrare. För bra bildkvalitet bör man minimum välja en TV i 6-serien. En 55” i 6-serien kostar ungefär 8000-10 000 kronor, förklarar Halvorsen.

Tillverkarna byter ut modellerna varje år, så om du hittar en TV i 8-serien till ett misstänkt lågt pris, kan det vara en modell som är flera år gammal.

- Utseendet på en TV har förändrats lite under de senaste åren. Det bästa sättet att ta reda på vilken årsmodell den har är att orientera dig på tillverkarens hemsida. Till exempel har årets serie ifrån Samsung ett K i modellnamnet. J var fjolåret, Philips däremot lägger till en siffra varje år, säger hemelektronik-experten.

Utifrån namnet på en Samsungmodellen UE60JU6075 kan man till exempel läsa att den har en storlek på 60” (UE60JU6075), att den är från 2015 ((UE60JU6075), att den är Ultra-HD (UE60JU6075) och att den är med i 6-serien (UE60JU6075).

På samma sätt ser vi att Sonymodellen KD55XD9005 har en storlek på 55” (KD55XD9005) och är med i 9-serien (KD55XD9005) från Sony.

 

NY TV: Samsung till vänster och Sony till höger FOTO: PRODUCENTEN

 

Vad är bra bildkvalitet idag?

Enligt hemelektronikexperten är nummerserien den bästa punkten som säger något om TV-modellens bildkvalitet. Modeller som ligger högt i produktstegen har oftast bra kvalitet och man får oftast vad man betalar för.

Önskar man att kolla på actionfilmer och spela TV-spel är bilduppdateringsfrekvensen avgörande för hur bra upplevelsen blir. Tidigare kunde man lita på att ett visst antal hertz skulle göra susen, men nu kan man bli mer förvirrad än klok när man letar efter det i specifikationen.

 - En TV med 4K som inte är lägre än 6-serien kommer att funka bra till detta, förklarar Halvorsen.

4K eller Ultra-HD och UHD som det också kallas, blir allt vanligare, men TV-signalen som sänds idag utnyttjar inte 4K. Ska man kolla på vanlig TV räcker det med andra ord med Full HD.

OS i Rio blev producerat i 4K men än så länge är bandbredden och TV-tuners en flaskhals för TV-sändningar i 4K. I 4K Blu-ray, streaming och spel kan man utnyttja upplösningen.


Ta reda på vilka funktioner du behöver

De flesta nya TV-modeller har idag smart-TV-funktioner. Det används olika plattformar beroende på tillverkare så det kan vara bra att läsa på om detta innan man gör sitt slutliga val.

- Smart-TV har existerat i flera år, men det har inte varit speciellt användarvänligt. Nu ser vi att webbläsaren ständigt blir bättre, även om de flesta inte använder sin TV för till att surfa på internet, förklarar Halvorsen.

Vill man använda en smart-TV för att kolla på Netflix, HBO eller likande tjänster bör man undersöka vilka modeller som har de apparna. De mest populära finns på de flesta modeller men det finns variation. Detta är inte heller statiskt och uppdateringar kommer kontinuerligt.  På vissa smart-TV kan man ladda ner nya appar, men det gäller inte alla.

Tänker du använda Apple-TV eller Chromecast utöver en spelkonsol, hemmabioreceiver och TV-box är det en fördel om du undersöker att TV-modellen har tillräckligt med HDMI-portar. Många har endast två HDMI-ingångar, även om de flesta nya modeller fyra.

När det gäller storlek på en TV så har den ökat stadigt de senaste åren. Idag är en vanlig ”hemma-TV” 55” och antalet TV på 65” och uppåt ökar kraftigt, upplyser produktchefen.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 21.12.2016

Senast uppdaterat: 18.01.2017