TA HAND OM DINA FILER: Ska du sända stora filer bör du använda en av de mest kända tjänsterna, men det är inte allt som bör sändas på internet.

Tryggt och enkelt: Så här sänder du stora filer

Ska du sända stora filer? Här är experternas råd för att göra detta tryggt och enkelt.

 

Du kanske inte sänder stora filmer eller bilder varje dag, men ska du sända så är det en fördel att tjänsten du använder är enkel och inte minst säker.

Det finns massvis av tjänster som låter dig sända filer till andra eller lagra dem i ett moln.

Enligt Einar Otto Stangvik, som är VGs säkerhetsanalytiker, är det flera filöverföringstjänster man bör hålla sig undan och det kommer hela tiden nya tjänster man inte bör använda sig av.

 - Jag anbefaller att man använder en av tjänsterna till de kända och stora aktörerna, så som Dropbox, Google Drive, Box och FileMail, säger Stangvik till Smart.

När man sänder filer på internet, så kan man inte garantera att dom inte hamnar hos fel person, påpekar han.

Tjänsten man använder sig av kan alltid bli hackad, eller så kan man själv drabbas av ett säkerhetsproblem.

 - Detta betyder att de mest känsliga filerna bör sändas via en end-to-end krypterad tjänst. För mobiltelefoner betyder detta för exempel, WhatsApp, som erbjuder kryptering ifrån sändare till mottagare. Det som inte absolut bör hamna i fel händer, bör inte sändas på internet, men i de allra flesta tillfällena är man trygg i att använda sig av de vanligaste tjänsterna.

 

Experterna Stian Tonaas Fauske (t.v.) står bakom fildelningstjänsten FileMail och Einar Otto Stangvik (t.h.) är säkerhetsanalytiker i VG. FOTO: DEGREE CONSULTING GROUP/JAN PETTER LYNAU

Norsk tjänst erbjuder flest GB gratis

Eftersom det finns så många gratistjänster till fildelning, kan det ofta vara svårt att veta vilka man bör använda och inte använda. Till att dela filer, använder flera företag sig av betaltjänster så som Box och SharePoint, eller uppgraderade lösningar ifrån Dropbox, Google Drive eller filemail. Den Norska tjänsten Filemail är per dags dato den enda tjänsten som är gratis och låter dig sända störst filer, utan att behöva upprätta ett konto. Med Filemail kan du sända filer i en storlek upp till 30 GB. I jämförelse så kan du sända upp till 2 GB via WeTransfer.

Se översikt över de mest kända, gratis fildelningstjänsterna nederst i saken.

 - Det har inte skett så mycket med utvecklingen av fildelningstjänsterna de senaste åren, men jag kan berätta att vi inom kort kommer att lansera ett nytt fildelningsprotokoll som gör det möjligt att sända filer vart som helst i hela världen och med en mycket högre hastighet än tidigare. Inga av våra konkurrenter kan erbjuda något som detta idag, säger Grundare och VD Stian Tonaas Fauske i Degree Consulting Group, som har utvecklat Filemail.

 

RASKT, ENKELT OCH TRYGG: Fildelningstjänsten Filemail har blivit väldigt populär både i Norge och i andra länder. Snart blir tjänsten ännu raskare, berättar Grundaren Stian Tonaas Fauske. FOTO: SKJERMDUMP FILEMAIL.COM

Han förklarar till Smart att några av fördelarna med den norska tjänsten är att alla filer man sänder blir krypterade. Tjänsten är enligt honom helt säkert och att det inte är någon grund till att inte sända vissa typer av filer.

 - I tillägg så «vipes» allt när tiden har gått ut. Med gratisversionen så skrivs allt över efter sju dagar. Det betyder att varken vi, användaren eller andra kan hämta fram filerna igen.

Önskar du att sända en fil med Filemail, trycker du ganska enkelt in på hemsidan, skriver in mottagarens e-mailadress, din egen e-mailadress och laddar upp filen.

När du trycker på «send», så kan du välja om du önskar att få en bekräftelse när filen laddas ned av mottagaren och hur länge du önskar att filen skall lagras. Betalar du för tjänsten så får du flera val.

Läs också: Så får du raskare internet hemma.

 

Undgå att sända för stora e-postmeddelanden

Det är inte bara irriterande att få ett e-postmeddelande i retur på grund av att den överstiger maxgränsen – har du otur kan den också blockera för andra e-postmeddelanden.

Microsoft skriver ofta på sina Office sidor att sända stora bilagor via e-post inte alltid är den bästa lösningen.

En av orsakerna är helt enkelt att en bilaga kan fylla både sändaren och mottagarens sin utbox/inbox och därmed hindra att ta emot fler e-postmeddelanden.

Till sist nämner också Microsoft att filer kodas om när dom läggs som bilaga, vilket gör att filerna blir 1,37 gånger större än vad dom är på datorn.

Översikt över några av de mer populära gratistjänsterna.

Filemail: Maks storlek på 30 GB. Filer tillgänglig för nedladning i 7 dagar.
WeTransfer: Maks storlek på 2 GB. Filer tillgänglig för nedladdning i 7 dagar.
DropBox: Totalt 2 GB lagringsplats. Filer och mappar kan sändas och delas med andra.
Google Drive: Totalt 15 GB lagringsplats. Filer och mappar kan sändas och delas med andra.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 09.01.2017

Senast uppdaterat: 16.01.2017

Innehåll producerad av VG partnerstudio för Komplett