Skriv ut fina mobilbilder hemma

Våra mobiler är fyllda med bilder av familj, vänner, resor, mat och annan hobby. Men de fysiska fotoalbumen blir aldrig fyllda. Det finns det flera grunder till att göra något med.

Ett viktigt argument för att printa ut mobilbilder är att många av dem är spontanfotografier och inte tagen av en professionell fotograf bakom en spegelreflexkamera.


Man kan sända, dela och visa fram bilderna på olika enheter, men det är inte detsamma som att hänga dem på väggen eller sätta dem in i ett fysiskt album.


Se också: Ta mobilbilder som ett proffs med dessa tips.

- Fysiska bilder är det bästa sättet att ta vara bilderna på. Då kan du vara säker på att bilderna som ligger på telefonerna, en gammal hårddisk eller i molnet inte försvinner, säger fotograf Tom-Egil Jensen, som driver ett mediaverkstad i Fredrikstad och undervisar i fotografi på Institut för journalistik.
 

- Men vet aldrig vad som kan hända. Kanske ligger bilderna lagrade på en plats ingen annan kan lösenordet till, eller så får du inte hämtat ut bilderna ifrån hårddisken för att programvaran inte stöttas längre. Det tar faktiskt inte så lång tid förens en hårddisk ska bli obrukbar.

 

ERFARNA FOTOGRAFER: Tom-Egil Jensen (t.v.) har varit pressfotograf i många år och Erik Nordby (t.h) har drivit med fotografering i närmare 50 år. På bilden är också Nordbys sån Pelle och Katten Perlemor.


Miniskrivare med en lägre tröskel för utskrivning

Fotograf Erik Nordby, som har en lång erfarenhet som fotograf, fotolärare och kursledare i företaget Scoolo, förklarar att vanliga skrivare som är gjorda för att printa ut text ger inte nödvändigtvis de bästa bildutskrifterna.
- Men idag finns det flera miniskrivare som ger ett okej bildresultat, samtidigt som dom är väldigt enkla att använda. Köper du en skrivare som har en programvara som stöttas av mobilen du använder, så fungerar det helt smärtfritt, säger han.
 
Läs också: Tio tricks som får mobilbatteriet till att hålla längre

Multifunktionsskrivare som också är gjorda för att printa text och bilder kan ge fina resultat om man använder rätt typ av papper. Det stora minuset är att man som regel måste lasta upp bilderna på en PC först innan man kan skriva ut dem.

MINISKRIVARE: Canon Selphy (t.v.) kan skriva ut bilder genom WiFi, minneskort eller en app. Polaroid ZIP kan printa direkt ifrån app, Bluetooth eller NFC. FOTO: PRODUSENTERNA

Canon Selphy kan du köra här och Polaroid ZIP kan du köpa här.

För att printa ut bilder med miniskrivarna så måste du som regel köpa papper som är tillägnad till just den printern. Canon Selphy säljer för exempel papper samlad med patronerna. På det viset är man säker på att ha tillräckligt med färg i printern till alla bilderna.

- Det är mer jobb när man måste gå igenom en PC för att kunna skriva ut. Att slippa detta är väldigt praktiskt, och det var därför jag själv började använda miniskrivaren Canon Selphy. Med den kan man sända bilderna trådlöst, något som gör hela processen mycket smidigare.

Något annat som är positivt med skrivarna som är beräknad för bilder, är att man inte är tvungen att bearbeta bilderna först.

- Flera av miniskrivarna lägger till ett slags filter i printern. På så vis blir bilderna lite mjukare och det tror jag att många tycker om.

Lika god kvalité som med en kompaktkamera.

Jensen förklarar att upplösningen på mobilbilder är som regel hög nog för att kunna printas ut.

- Bilder som man tagit med nyare typer av kameratelefoner, kan fint skrivas ut i ett så stort format som A4. Idag är det liten skillnad på bilder tagna med kompaktkamera och bilder tagen med mobil. Kvalitetsmässigt så är dom lika bra.

Så vida man inte förstorar bilderna för mycket så räcker kvalitén mer än nog, menar han. Också Norby är enig med Jensen.

- Uppläsningen på bilderna är bättre än upplösning på bilderna som printas ut. Kvalitén du får med fotoskrivarna ger inte sylskarpa bilder som många spegelreflexfotografer kanske förväntar sig, men bilderna blir i alla fall lika fina och trevliga att se på, säger Norby till Smart.

Detta bör du enligt fotograferna, komma ihåg före du skriver ut hemma.

  • Före du tar bilden, kontrollera att kameralinsen är ren och inte fullt av damm eller fettmärken.
  • Finn en skrivare med programvara som din mobil stöttar.
  • Inte förvänta att bilderna blir sylskarpa. Skrivaren vill ofta göra bilderna lite mindre skarpa.
  • Om du ska bearbeta bilderna före utskrift: Kom ihåg att sända filerna i faktisk storlek och inte sänd komprimerade filer.
  • Om du ska förstora bilderna, se på bilden i 100 procent på PC-en för att avgöra om kvalitén är god nog.

 

 

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 09.01.2017

Senast uppdaterat: 16.01.2017