Prismatch*Prismatch*

USB-C: Kommer du äntligen att klara dig med endast en kabel?

Traditionella kablar har fyra användningsområden: De ska överföra data, ljud, bild och ström. Få kablar har samlat dessa egenskaper på ett fördelaktigt sätt, men det är precis det USB-C gör.

Medan de allra flesta vet vad en USB-kabel är för något, är det många som inte har hängt med på vad som är det speciella med USB-C.

Kabeln eller rättare sagt ingången, fick uppmärksamhet i höstas när Apple lanserade sina nya Macbook Pro-datorer och tog bort alla portar förutom USB-C (och hörlursingången).

Men något helt nytt är det inte.

- 2014 var året när USB-porten fick sitt liv säkrat för framtiden, när USB-IF, som består av en grupp ledande IT-sällskap enades om en kontakt som fick namnet USB-C, förklarar Lasse Bøe till Smart som är nordisk produktchef för möss, tangentbord, PC-högtalare och kablage på Komplett.

 

Vilka möjligheter ger USB-C?

Det är först nu som kabelstandarden på allvar har fått fäste och Bøe anser att det inte finns många anledningar för att inte anamma den.

- USB-C har väldigt få begränsningar och är kompatibel med i stort sätt alla analoga och digitala kablar som finns där ute. Alla de ledande tillverkarna har varit delaktiga i att etablera standarden, inklusive Apple som ofta väljer egna lösningar, förklarar han.


FRÅN MICRO-USB TILL USB-C: Övergången kan innebära ett behov av adaptrar i början,  om du inte väljer att köpa en USB-C-hubb. Men enligt Lasse Bøe på Komplett är det få begränsningar med den nya kabeln. FOTO: PRODUCENTEN/PRIVAT

Klicka här för att se adapter från Micro-USB till USB-C.

Har du en bärbar dator och använder en extern skärm, tangentbord och mus till den, då behöver du idag koppla in flera olika kablar till datorn varje gång för att det ska fungera, om du inte har en dockningsstation.

USB-C levererar både ström och stora datamängder på samma gång, något som kommer att leda till att andra ingångar på datorer, surfplattor och andra enheter med tiden kommer att vara överflödiga. Dessutom kommer vi förhoppningsvis med tiden kunna begrava alla olika adaptrar.

- Det kommer att bli en mycket vanligare syn med USB-C-hubbar eller dockningsstationer, dit du kopplar ihop all din utrustning för att sedan med endast ansluta en kabel till den bärbara datorn eller en av dina andra apparater.


USB-C-HUBB: Ladda datorn med samma kabel som du kopplar till skärmen och dina andra enheter. Det är möjligt med bland annat Satechi Slim Type-C MultiPort-adapter. FOTO: PRODUCENTEN

Klicka här för se dockningsstationen från Satechi.

På sikt kommer vi också att kunna vinka farväl till kabelkaoset bakom TV-bänken, eftersom att TV och andra enheter i hemmet också kan kopplas till samma USB-C-hubbar.

- Det kommer utan tvivel bli standarden för mobiltelefoner också. Vi får se om Apple med tiden fasar ut sin Lightning-kontakt, som idag ger dom stora licensintäkter.

Enklare än du tror: Så bygger du din egen dator.

 

Formatkaos orsakas av konkurrens

Bøe betonar att det inte är konstigt att det är svårt för konsumenten att hänga med i svängarna. Det finns nämligen många olika kabelstandarder, såsom USB-A, USB-B, USB-Mini B – som dessutom kommer med benämningar som 2.0, 3.0 och 3.1 i slutet.

- Huvudorsaken till alla de olika formaten är konkurrensen mellan tillverkarna sinsemellan, om att ha den bästa teknologin, snyggast design och den minsta storleken. Inte minst licensintäkterna om man låter andra tillverka och sälja sin patenterade standard.

USB är som exempel en öppen standard, medan HDMI och Apples Lightning-kabel är licensbelagt.

 

Vad är USB-C? 

  • Den senaste 24-pin USB-kontakten.

  • En standard på kontakten/anslutningen som de olika tillverkarna har tillgång till att ge olika egenskaper (ström, ljud, bild, data).

  • Den första USB-kontakten som är lik på båda sidorna och därmed fungerar den oavsett på vilket håll du kopplar in den på (som Apples- Lightning-kabel).

  • Mycket kompakt storlek, perfekt till mobiltelefoner, surfplattor och tunna bärbara datorer.

  • Den första konsumentkabeln som kombinerat kan överföra data i stora mängder, samtidigt som den ger ström, bild och ljud

  • Ofta kallad USB-C 3.1. 3.1 är den sista standarden med maxhasighet och ström.

  • En öppen standard som är utvecklad av världens ledande IT-sällskap som Apple, HP, Microsoft och Intel bland annat.

  • Intel har redan lanserat en egen variant: Thunderbolt 3, som använder USB-C-kontakt, men som har möjlighet att leverera större mängd data och ström, samt andra unika egenskaper.

 

Nya Hörlurar? Detta måste du tänka på

 

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 13.01.2017

Senast uppdaterat: 16.01.2017