Tio år sedan iPhone lanserades: Så blev smarttelefonen vårt viktigaste verktyg

Design och vad vi använder den till, har ändrat sig sedan den första iPhone-telefonen blev lanserad. Tro det eller ej, men det är tio år sedan.

I januari 2007 visade den dåvarande Apple-chefen, Steve Jobs, upp företagets första mobil. Den var en kombination av tre produkter, en mobiltelefon, en iPod (musikspelare) och ett kommunikationsverktyg för internetanvändning. Apple sa själva att "iPhone kommer att inleda en ny era inom sofistikerade telefoner"

- iPhone är en revolutionerande och magisk produkt, som är fem år före alla andra mobiltelefoner. Vi är födda med det ultimata styrningsverktyget, våra fingrar, och med iPhone använder vi dom till det mest revolutionerande användargränssnittet sedan datormusen, sa Jobs i ett pressmeddelande i förbindelse med lanseringen.

 


Den senaste: I höst blev iPhone 7 lanserad. Det är den fjortonde Apple-telefonen om man räknar de olika modellerna som blivit lanserad i löpet av de senaste tio åren. Foto: producenten

 

Idag är telefonen med oss överallt

 Tio år senare kan vi tryggt säga att Apples spådom stämde, även om teknologigiganten absolut inte var den första till att satsa på smarttelefoner.

- När iPhone kom, spred det sig lavinartat. Touch-skärm, användargränssnitt och att Apple öppnade upp för tredjepartsapplikationer gjorde att mobilen gick ifrån att vara ett enkelt kommunikationsmedel till att bli ett mediacenter med allt ifrån spel, nyheter och underhållning, till praktiska tjänster som mobilbank, betalningslösningar och biljetter förklarar SIFO-forskare Dag Slettemeås till Smart.

Enligt forskaren tog det tid innan användarna insåg att det fanns en stor potential i smarttelefonen. Det var endast framtidsvisionärerna som till exempel Steve Jobs, som såg framför sig vilken position den här tekniken skulle få i våra liv.


- Idag har man med sig sin smarttelefon överallt, i större grad än nycklarna och plånboken som man ofta lägger åt sidan när man kommer hem, men mobilen är med oss hela tiden och är lite av en förlängning av oss själva.

 

"Alla" svenskar har en smarttelefon

 De flesta svenskar har mobiler med stora tryckkänsliga skärmar idag.  Idag har hela 81 procent av den svenska befolkningen en smarttelefon, men endast 14 procent av oss hade det år 2009 , enligt Svensk internetstatistik från 2015. 

Ökningen kan inte enbart skyllas på lanseringen av Apples iPhones, påpekar Slettemeås.

- Ungefär under samma tidsperiod blev även 3G-nätet uppbyggt i Sverige och internethastigheten blev generellt högre. Jag vill påstå att både internethastigheten och Apples appar var den stora anledningen till att användarna snabbt började använda smarttelefoner.

Under 2008 lanserades också den första Android-telefonen och konkurrensen mellan Apple och Android har varit avgörande för den teknologiska utvecklingen, enligt forskaren.

Dessutom har användningen av sociala medier påverkat hur och hur ofta vi använder våra mobiler.

- Användningen av dessa appar är idag de mest dominerande i smarttelefonens vardag och det bidrar starkt till att vi konstant är "på" mobilen.

 

Höjdpunkter sedan iPhone-lansering 2007

2008: Den första iPhone-modellen kom ut i butikerna i Sverige, ett år efter att den blev lanserad i USA. Den kom med 4 eller 8GB och hade en två megapixels kamera som tog stillbilder men hade inte stöd för video. Samma år kom också iPhone 3G, en uppgraderad version där man för första gången kunde ladda ned applikationer via App Store.

2010: iPhone fick en helt ny design med iPhone 4. Det var också den första Apple-telefonen som kom med ”selfie” kamera på framsidan och blixt på baksidan.

2011: Siri blev integrerat i iOS 5, samtidigt som iPhone 4S blev släppt.

2012: Den femte generationens iPhone fick större skärm än sina föregångare och därmed ny design.

2013: Apples "budgetversion" iPhone 5C kom ut på marknaden, samtidigt som en uppgraderad version av iPhone 5 blev introducerat, iPhone 5S var Apples första mobil med fingeravtrycksläsare.

2014: Designen ändrades ut ännu en gång på iPhone när iPhone 6 och 6 Plus blev släppt och för första gången kunde kunden välja mellan två storlekar. Dock så var båda skärmarna mycket större mot vad Apple haft tidigare.

2016: I fjor använde Apple en gammal design och lanserade iPhone SE, som liknar på iPhone 5 men hade samma hårdvara som iPhone 6S. Under hösten blev iPhone 7 lanserad, den första modellen från teknologigiganten utan hörluraringång samt en plus-modell med två kameror på baksidan.

 

 

Grafik: Producentene/VG Partnerstudio

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 18.01.2017

Senast uppdaterat: 20.01.2017