Prismatch*Prismatch*

Experterna: Så väljer du rätt smart-TV, eller gör din gamla TV smartare

För många räcker det inte längre att ha en normal TV - nu ska den också vara smart. Många strömmar filmer och serier och tittarvanorna har gjort att fler och fler ersätter TV:n med en smart-TV.

Streamingtjänster blir allt populärare, och det har blivit populärt att använda mobiltelefonen för att få tillgång till program, filmer och annat innehåll.

– För att möta dessa behov kombinerar den smarta TV:n den traditionella TV-apparaten med streamingtjänster, internet och trådlös kommunikation. En smart-TV är helt enkelt mer flexibel.

Därför anpassas TV:n så att den följer konsumenternas behov, säger säger David Montanya, som nordisk GMT Manager på LG.

Även hos konkurrenten Samsung märks förbrukarnas nya TV-mönster.

– Vi ser att folk ser mer och mer på strömningstjänster, och kanske ännu mer än på vanlig linjär-TV. Därför har det varit viktigt att anpassa TV:n efter konsumenterna, säger Magnus Nilsson, nordisk produktmanager på Samsung.

 

Tre saker du bör tänka på när du ska köpa en ny smart-TV:

De flesta stora tillverkare erbjuder i dag smarta TV-apparater i olika prisklasser och kvalitet.

1. Finns de streamingtjänster och applikationer som du vill ha?

Eftersom det inte är TV-tillverkarna själva som skapar apparna (såsom Netflix och HBO), kan det vara värt att välja ett av de stora märkena för att få ett större urval av underhållningsappar.

2. Är användargränssnittet enkelt?

– Testa skillnaden och välj ett som passar dig och ditt användningsområde. Är det lätt att använda? Är det snabbt? Några smarta tv-apparater har en "magisk fjärrkontroll", medan andra har en röstsökning med en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen, säger David Montanya.


3. Vad förväntar du dig av bildkvaliteten och storleken på din TV?

– En stor TV är egentligen bäst, och ger dig en mer engagerande upplevelse. Om du funderar på att köpa en TV för vardagsrummet, är det väl att rekommendera minst 55 tum. Söker du efter den ultimata bildkvaliteten, rekommenderas en TV med OLED-teknik, som de flesta experter är överens om som ger den bästa bilden, säger David Montanya.Google ChromeCast (till vänster) och Apple TV gör gör din gamla TV till en smart-TV.

 

Så gör du din gamla TV smart

Du behöver inte misströsta även om din TV inte är smart. Det är inte nödvändigt att byta ut den för att strömma filmer via Netflix, SVT Play eller HBO Nordic. Flera stora teknikföretag har utvecklat olika lösningar som ger dig tillgång till en helt ny underhållningssvärld.

– De flesta TV-apparaterna har en HDMI-anslutning. För några hundralappar kan du köpa tillbehör såsom Chromecast och Apple TV, som ger tillgång till många av de funktioner man får om man har en smart-TV. För att få ut det mesta av funktionerna, är det dock viktigt att ha bra internetanslutning, säger Montanya.

Kommer smart-TV ersätta vanlig linjär TV?

– Ja och nej. Linjär-TV kommer fortfarande att erbjuda ett bredare utbud av innehåll, särskilt direkta händelser som nyheter och idrottsevenemang under exempelvis OS. Ändå ser man en växande trend att spendera mer tid på strömmade tjänster såsom Netflix. Det bästa med smart-TV är att den stöder både en vanlig kabel-TV, medan de har sina egna smarta applikationer anpassade till de nya användningsmönsterna, säger Montanya.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 09.02.2017

Senast uppdaterat: 07.03.2017