Så väljer du rätt datorskärm för ditt behov

Ska du köpa en ny datorskärm är det inte bara storleken och priset som är avgörande, vilken typ av panel du väljer är också viktig.

Det finns en hel djungel av datorskärmar där ute och för de som inte riktigt vet vad dom ska se efter, kan det vara frustrerande. Det är inte alltid den dyraste som är bäst - i varje fall inte för alla.

- Det finns ett enormt urval av bildskärmar idag, och det är just för att täcka kundernas olika behov, säger Are Sørensen, nordisk produktchef för bildskärmar, projektorer, skrivare och scannrar på Komplett.

Kolla också: Att välja rätt TV

Han anser dock att det kan vara svårt att ge generella råd, eftersom det finns så många olika preferenser där ute. Men det finns ändå ett par viktiga saker att tänka på.

- Det är viktigt att skärmen passar ihop med datorn. Om du köper en ny, dyr spelskärm med hög upplösning och hög uppdateringsfrekvens (hertz), kräver detta mycket av framför allt ditt grafikkort. De dyraste spelskärmarna kan i vissa fall kräva två grafikkort för att kunna utnyttjas till 100%, säger han.

Förutom att köpa en skärm som är lämplig till den dator du använder idag, så ska den också överensstämma med ditt behov. Väljer du en lämplig skärmtyp för din användning, så är du på väg åt rätt håll.

Det finns flera för- och nackdelar bland de olika kategorierna inom bildskärmar. Nedan kan du se en enkel översikt över de olika typerna.

 

Bäst till grafikern: VA-panel


FOTO: PRODUCENTERNA

En VA-panel (Vertical Alignment) (inklusive S-PVA, AMVA och HMVA) har bättre färgåtergivning och betraktningsvinklar än TN-paneler, men är svagare där TN-skärmar är starkare.

Fördelar: VA-skärmar ger bäst kontrast och svärta. Har också bra färgåtergivning och bred betraktningsvinkel.

Svagheter: VA-paneler har något långsammare respons än vad TN- och IPS-paneler har. Den har också högre signalfördröjning (input lag).

Passar bäst för: Den här typen av panel passar bäst till bild- och videobearbetning, kontorsarbete, grafisk design och filmvisning.


Här hittar du alla datorskärmar med VA-panel hos Komplett.

 

Bäst "all-round": IPS-panel

FOTO: PRODUCENTERNA

IPS (In-panel-switching) (inklusive S-IPS, H-IPS, PLC och AHVA) anses generellt vara den bästa "all round"-panelen.

Fördelar: Generellt bra färgåtergivning, betraktningsvinkel och bildkvalitet. En del IPS-paneler har en låg responstid och är därför lämpliga även för spel med snabba rörelser.

Svagheter: Inga speciella svagheter, men kontrasten och svärtan är lägre än på en VA-panel.

Passar bäst för: Lämplig för spel, bild- och videobearbetning, kontor och grafisk design. Med andra ord; en skärm som passar till det mesta.


Här hittar du alla datorskärmar med IPS-panel hos Komplett.

Bäst till en gamer: TN-panel

FOTO: PRODUCENTERNA

TN-panel (Twisted Nematic) är den panel som är vanligast idag.

Fördelar: Den här typen av paneler har ofta ett lägre pris och låg responstid. De passar därför till spel där responstiden är viktig.

Nackdelar: Dessa skärmar har ofta en oprecis färgåtergivning och smal betraktningsvinkel. Det innebär att färger blir mörka och bleka om du inte sitter rakt framför skärmen.

Passar bäst till: Spelare och till allmänt bruk på grund av det låga priset.

 
Här hittar du alla datorskärmar med TN-panel hos Komplett.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 15.02.2017

Senast uppdaterat: 15.02.2017