Prismatch*Prismatch*

Ta vara på din telefon i kylan

Det är inte bara dina fingrar som lider när det ska skickas SMS i kalla miljöer. Därför är det smart att ta några försiktighetsåtgärder.

- Alla som bor i Norden kan uppleva problem med telefonen när det är kallt ute. Dom är egentligen inte gjorda för vårt nordiska klimat, säger Tuan Bui, Tekniker hos Mobilring AS, till Smart.

Läs också: 10 tips som får mobilbatteriet att hålla längre.

0-35 grader

Du har säkert någon gång varit med om att du går hemifrån med 50 procents batteri och bara efter några minuter ute i kylan har mobilen plötsligt stängt av sig. Det är inte ovanligt och det betyder nödvändigtvis inte att det är fel på mobilen.

Enligt Apple så är alla iOS-enheter gjorda för temperaturer mellan 0 – 35 grader. Är temperaturen under 0 grader kan det resultera i en svart skärm på mobilen. Majoriteten av kundernas hänvändelser till Apple gäller just detta, säger Bui.

Se också: Med dessa tips laddar du mobilen fortare

Enkelt förklarat så slutar batteriet fungera när det blir för kallt. Detta på grund av att många mobiler, speciellt iPhones, är gjorda av aluminium som är ett material som lätt kyls ner. Kylan sprids in i batteriet och orsakar en slags kortslutning. Som regel ordnar sig allt igen när den kommer in i värmen igen, säger han.

 

Ju äldre telefon, desto sämre batteri

Piotr Siwek, som driver butiken Doktor Mobil AS i Oslo, Norge, berättar att det är svårt att kartlägga vilken mobil som bäst står emot kyla.

Dom flesta mobilerna är gjorda av aluminium och annat material som kyls ner snabbt och därmed blir väldigt kalla. Kanske några av dom äldre Samsung-batterierna kan stå emot kylan bättre då batteriet är omgivet av plast.

Han understryker att ju äldre telefonen är, desto sämre är batterikapaciteten.

Alla litiumbatterier har en livslängd på ett visst antal laddningar. Efter det försämras batteriets kapacitet och du måste antingen byta batteri eller köpa ny telefon. Men om du laddar mobilen mellan 20-80 procent varje gång, så kan du förlänga batteriets livstid. Den procentsnivån är batteriets ”sweet-spot”, förklarar Siwek.


SMART ATT HA: En nödladdare i form av en kraftfull powerbank rekommenderas att ha nära till hands om batteriet tar slut. Med Ultimate powerbank 20000 mAh ifrån iiglo till exempel, kan du ladda telefonen flera gånger.

 

Använd hörlurar och förvara mobilen i fickan

Det bästa rådet enligt Siwek är att hålla mobilen varm medan du är ute och går i kylan. Detta håller Bui med om.

Jag rekommenderar att man inte går omkring med mobilen i handen när det är kallt ute, för då kommer batteriet att sluta fungera. Det bästa är att förvara mobilen i fickan, gärna nära kroppen där den inte blir kall. Använd dig av hörlurar för att svara på samtal, så den kan ligga kvar där så länge som möjligt.

Trots att det kan vara oerhört frustrerande när telefonen dör, är det inget som kan orsaka permanenta skador på mobilen, påpekar Bui.

Är det väldigt viktigt att ha ström hela tiden så är det smart att ha med sig någon form av powerbank. Med den kan du hålla telefonen vid liv hela tiden trots att det är kallt, berättar han.

Klicka här för att läsa mer om rekommenderade  iiglo Ultimate Powerbank eller här för att se Kompletts urval av nödladdare.

 

Hörlurstipsen du borde ta del av:

Har du en mobiltelefon med iOS eller Android, kan du använda knapparna på hörlurarna till olika kommandon. Med hjälp av dessa slipper du ta upp mobilen ur fickan hela tiden.

Svara/avsluta samtal: Tryck på den mittersta knappen
Avvisa samtal: Håll den mittersta knappen inne i två sekunder
Starta/stoppa musiken: Tryck på den mittersta knappen
Byt till nästa låt: Dubbelklicka på den mittersta knappen
Byt till förgående låt: Trippelklicka på mittersta knappen
Spola framåt i en låt: Dubbelklicka och håll den mittersta knappen inne
Spola bakåt i en låt: Trippelklicka och håll den mittersta knappen inne
Aktivera Siri: Klicka på den mittersta knappen en gång och håll den inne


TRYCK PÅ RÄTT KNAPP: Apples hörlurar har tre knappar. En plus, en minus och en knapp i mitten. Plus och minus justerar ljudet medan knappen i mitten har flera olika funktioner.

Här kan du köpa Apple EarPods och här kan du se kompletts utbud inom handsfree headsets.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 20.02.2017

Senast uppdaterat: 21.02.2017