Prismatch*Prismatch*

Så här kan du ladda din mobil trådlöst

Drömmer du om en trådlös vardag? Det här behöver du veta innan du börjar ladda din mobiltelefon utan kabel.

- Trådlös laddning är ett sätt att ladda din mobiltelefon utan att behöva använda en laddningskabel. Detta fungerar med hjälp av två metallspolar - en monterad i din mobiltelefon och den andra i den trådlösa laddaren. När det går ström genom laddaren, genereras det ström i spolen inne i telefonen som i sin tur laddar batteriet.

Detta berättar Thomas Alexander Berg som jobbar med clients & mobile på Komplett. Han berättar också att flera av de stora tillverkarna har börjat erbjuda detta som standardutrustning i sina senaste modeller.

Två olika standarder

De flesta mobiler som erbjuder möjligheten att ladda trådlöst, använder idag Qi-standard (uttalas ”Chi”). Här hittar du märken som Samsung, HTC, Huawei, Nokia och Sony. PMA (Power Matters Alliance), är den andra standarden som introducerades 2012 och är ett samarbete mellan Starbucks och batteritillverkaren Duracell.

En översikt över telefoner med integrerad Qi-teknologi hittar du längst ned på sidan

- Det är därför viktigt att kontrollera vilken standard din telefon stödjer innan du går och köper en trådlös laddare, säger Truls Aleksander Hammer, som är ansvarig för laptops och surfplattor på Komplett. Flera av de stora tillverkarna producerar också egna trådlösa laddare. Det är fortfarande så att de flesta mobiler som har stöd för Qi även är kompatibla med de flesta andra Qi-laddare.

Om du till exempel har en Samsung S7, så måste du inte köpa deras trådlösa laddare. De andra Qi-laddarna fungerar också, berättar Hammer.


Iphone-ägare?
Hörlurstipsen du borde testa

 

LADDNINGSSTATION: Med den här modellen från iiglo kan du ladda Samsung-telefoner och den är utformad för att kunna monteras in i bordet. FOTO: PRODUCENTEN

 

Du kan köpa iiglos Qi trådlösa laddare här.

 

Så här laddar du din iPhone trådlöst

Trots att det börjar bli vanligare med trådlös laddning på marknaden, dröjer det fortfarande till det är en standardfunktion hos alla större tillverkare.

- Apples mobiler stödjer inte funktionen och kommer därför inte att fungera ihop med en trådlös laddare.

Många äldre mobiler saknar också naturligtvis den funktionen, berättar Hammer.

Om din mobil inte har stöd för Qi eller PMA behöver du ändå inte ge upp. Det finns nämligen tillbehör som kan göra det tillgängligt även för din telefon. På så sätt slipper du att köpa en helt ny modell.

- iPhone kan till exempel laddas trådlös med Qi-standarden om man använder ett speciellt skal när man lägger den på laddningsplattan. Detta gäller också en rad andra modeller och mobilmärken, berättar Berg.


BLI TRÅDLÖS: Med ett mobilskal ifrån iiglo kan du ladda din iPhone med Qi-teknologi. FOTO: PRODUCENTEN.

 

Här kan du bland annat köpa en trådlös laddare och mobilskal ifrån iiglo till iPhone 6.

Hammer berättar också att det går rykten om att Apple kommer att kunna erbjuda trådlös laddning i framtiden.

- Det går ett rykte om att Apple kommer att införa funktionen på sin nästkommande modell, men som vanligt är de hemlighetsfulla om sina planer , säger Hammer.

 

Mer om mobilladdning: Myterna du trodde var fakta

 

Dessa telefoner har integrerad Qi-teknologi

Samsung: Note 7, Galaxy S7, Galaxy S7 EDGE, S6, S6 EDGE, S6 EDGE+ och Note 5

LG: Optimus G Pro, G4 och G3

Microsoft: Lumia 950 och Lumia 950XL

Google: Nexus 4, Nexus 5, Nexus 6 och Nexus 7

SONY: Xperia Z4V

En rad telefoner som till exempel iPhone och Google Pixel har inte integrerad Qi-teknologi, men det är ändå möjligt att köpa tillbehör som kan användas tillsammans med mobilen för att kunna ladda trådlöst.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 13.03.2017

Senast uppdaterat: 13.03.2017