PROFFISIONELLA SPELARE: Ninjas in Pyjamas Counter-Strike-lag är bland de bästa i världen. Här spelar de på Dreamhack, som är världens största dator-event. FOTO: NiP/Joachim Rittfeldt Hofvenschiöld

E-sport i snabb tillväxt: Spelarna tjänar miljoner och blir igenkända på stan

Datorspel har blivit en toppidrott och i likhet med andra sporter krävs det mycket träning för att bli tillräckligt bra. Flera spelar på heltid och försörjer sig på det.

FRÅN FINANS TILL GAMING: Hicham Chahine har bakgrund inom finans och styr nu ett av de största lagen inom e-sport.

Norska Hicham Chahine som är administrerande direktör för en av världens största och äldsta e-sport-klubbar, Ninjas in Pyjamas (NiP), berättar att de har 22 fasta spelare reser runt över hela världen för att delta i spelarrangemang och turneringar.

- Våra spelare har mer än 200 resdagar om året, något som innebär att spelarna ofta ser mer av varandra än sina nära och kära. Just nu deltar de flera av dem i en stor turnering i Ukraina, säger Chahine

 

TOG HEM SEGERN: Under fjolårets Dreamhack Masters vann NiP hela CS:GO-turneringen. FOTO: NiP/ JOACHIM RITTFELDT HOFVENSCHIÖLD

Lever bra på sin gaming-lön

NiP, som har sitt huvudkontor i Sverige, har lyckats bygga upp en lönsam verksamhet på proffs-gaming med hjälp av tre lag, egna gamingtillbehör och kläder.

- Kan man verkligen leva på e-sport?

- Ja, spelarna lever bra på gaming. Counter-strike-spelarna tjänar till exempel mellan 1,5-2 miljoner om året och Dota-spelarna har en genomsnittslön på 1 miljon.


Men alla datorspel blir inte e-sport. Det är fyra titlar som normalt klassificeras som e-sport-titlar, även om man skulle kunna lägga till några fler. 

- Counter-strike och League of Legends är i dagsläget de två största titlarna, tätt efterföljt av Dota 2 och Overwatch i antal spelare

 

EGNA TILLBEHÖR: På deras hemsida och under arrangemang säljer NiP egna tillbehör och kläder.

Gigantiskt i Sverige

Chahine har inte själv spelat på samma nivå som NiP, men har bakgrund inom finans. Han förklarar att e-sport har en kraftig tillväxt, särskilt i Sverige. Men det är ännu inte lika stort i övriga skandinaviska länder. Än så länge.

- Vissa e-sportspelare har blivit riktigt stora kändisar, och särskilt i Sverige. Här är kändisfaktorn hög och vissa har miljontals följare i sociala medier.

 

SKRIVER AUTOGRAFER: NiP-spelaren Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund är en av dem som blir igenkänd av fans. Här skriver han autografer på Dreamhack. FOTO: NIP/ JOACHIM RITTFELDT HOFVENSCHIÖLD.

Mycket arbete bakom

Utöver de 22 spelarna är det ungefär dubbelt så många som arbetar för NiP, med allt från coachning, talangscouting och innehållsproduktion.

- Man skulle kunna jämföra det med att jobba för en stor fotbollsklubb. Det är mycket som händer runt spelarna.

Att vara bland de bästa i världen inom e-sport kräver att man lägger ner mycket jobb i spelandet. Därför har spelarna i NiP något som kan likna ”vanliga arbetsdagar”.

- Spelarna arbetar med taktik och strategi tillsammans med en coach två timmar om dagen. Utöver det streamar många och tränar på individuella saker som coachen har bett dem att öva på. Enligt snitt-statistiken på våra spelare kan det bli så mycket som 14 timmar träning per dag.

Hur blir du en bra e-sportspelare?

- Det är ganska likt andra idrotter. Det är smart att börja spela i ung ålder och sedan spela sig uppåt från mindre lag. Det ska rätt mycket till för att komma med i de största lagen, eftersom att det är flera miljoner som spelar varje månad.


- Men i e-sport finns det inga fysiska begränsningar som i många andra sporter, så alla har förutsättningarna att vara med!

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 04.04.2017

Senast uppdaterat: 04.04.2017