Koderna som avslöjar hur mycket vatten dina gadgets tål

Vad menar producenterna med ”stänksäker” och kan du bada med din iPhone? Vi har undersökt vad olika mobiltelefoner och smartklockor egentligen ska tåla.

 

En stor mängd elektronik hävdas vara ”vattentät” eller ”stänksäker”, men tålighetsgraden på de olika produkterna kan variera och det beror på vilken IP-kod som är döljer sig i produktens specifikationer.

Du kan till exempel hitta sifferkoden ”IP67” i specifikationerna till en iPhone X och sifferkoden "IP68" har Samsung S9. Koden beskriver kapslingsgraden; en internationell standard som berättar hur bra skyddad produkten är mot intrång av fasta partiklar (till exempel damm) och vatten.

Se listan över vad olika produkter tål längst ned i artikeln.

Så tolkar du sifferkoden

IP – De två första bokstäverna står för ”International Protection”.

6 – Den första siffran (IP67 för iPhone X) beskriver i vilken grad enheten är skyddad mot fasta partiklar.

7 – Den andra siffran (IP67 för iPhone X) beskriver hur mycket vatten produkten ska tåla.

För fasta partiklar går skalan ifrån 0 till 6 och för vatten går skalan från 0 till 8. I båda fall är skyddet bättre ju högre siffran är, vilket innebär att iPhone X är dammtät och nästan helt vattentät.

Här är en översikt över vad den sista siffran i IP-graden står för.

 

Källa: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut GRAFIK: VG PARTNERSTUDIO

Konsumentverket: Produkten ska tåla det som utlovas

Köper du en mobiltelefon har du tre års reklamationsrätt. Om du vid köptillfället inte fick några andra anvisningar ska produkten tåla vanlig användning och det som IP-koden beskriver.

Har man otur och din vattentäta produkt blir vattenskadad har återförsäljaren i första hand rätt att åtgärda felet genom reparation och om inte det är möjligt ska dom erbjuda en likvärdig produkt. Återförsäljaren har två gånger på sig att reparera samma fel, om felet uppstår en tredje gång har du rätt att häva köpet.

Om du inte lyckas lösa ärendet på egen hand kan du ta hjälp av konsumentverket.

 

Flera producenter ersätter inte vid vattenskador

Även om konsumentverket skriver att produkten ska tåla det som IP-koden utlovar, godkänner varken Apple eller Samsung vattenskador som ett garantifel, skriver bland annat Apple-bloggaren Daniel Rosenquist och hemsidan Zdnet. 

- Ingen producent vill kalla sina produkter vattentäta utan kallar dom istället vattenresistenta eller något Orsaken är att dom inte vill ansvara för garanti vid vattenskador, säger Rosenquist till Smart.

 

APPLE-EXPERT: Daniel Rosenquist förklarar att iPhone X är så gott som vattentät, men Apple ansvarar ändå inte för eventuella vattenskador. FOTO: PRIVAT

- Jag vet att många har börjat ta med sig telefonen in i duschen för att lyssna på musik. Jag har dessutom sett flera exempel på folk som har telefonen med sig när dom badar för att ta bilder under vattnet. Det ser ut att funka bra, men om vatten skulle tränga in i telefonen och den blir förstörd så tar inte producenten kostnaden för reparationen.

 

Han ser det faktum att iPhone X har fått IP-graden IP67 som en slags ”försäkring” på att det inte längre är någon större kris om du tappar telefonen i diskhon. Men Apple-bloggaren rekommenderar inte att tänja på gränserna och säger att man bör undvika att simma med telefonen även om kapslingsgraden säger att den ska tåla det.

 

Kapslingsgraden till några utvalda gadgets

iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7 och iPhone 7 Plus: IP67

iPhone XS och iPhone XS Max: IP68

Samsung Galaxy S8, S8+, S9, S9+, S10, S10+: IP68

Samsung Galaxy S7 och S7 Edge: IP68

Samsung Note 10 och 10+: IP68

Samsung Galaxy A50: IP53

Huawei P30: IP53

Huawei P30 Pro: IP68

Sony Xperia XZ, XZ Premium, XZs: IP65/68 (när alla öppningar är förslutna har telefonen IP68)

Sony Xperia Z5, Z5 Compact, Z5 Premium: IP65/68 (när alla öppningar är förslutna har telefonen IP68)

Sony Xperia 1 och Xperia 10: IP65/68

HTC 10: IP53

Google Pixel: IP53

Apple Watch (första generationen):  IPX7

Apple Watch (generation 2,3.4): Vattentåliga ner till 50 meter enligt ISO-standard 22810:2010. Armbanden med klassiskt och modernt spänne samt länkarmband, läderloop och milanesisk är inte vattentåliga.

Samsung Gear 2: IP67

Samsung Gear Fit2: IP68

Samsung Gear G3: IP68

Samsung Galaxy watch: IP68

Fitbit: Vattentät. Flex 2 kan du dessutom simma med