Prismatch*Prismatch*

NOSTALGI: Många har ett Sega Mega Drive liggandes hemma. Under tidigt nittiotal krigade Sega och Nintendo om att skapa dom populäraste spelkonsolerna. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Ge den gamla spelkonsolen nytt liv

Har du en Sega- eller Nintendo-konsol liggandes hemma? Med dom här enkla knepen kan du få glädje av den igen.

 

Anne Storebø driver spelbutiken Adamstuen Retro som är belägen i en liten källare i Oslo. Hon säljer TV-spel, filmer, serietidningar och en och annan LP.

- Spel till Nintendo och Sega är särskilt populära bland samlare. Det är konsoler som blev stora i början av nittiotalet men som fortfarande finns i många hem.

Hon berättar att en av anledningarna till att konsolerna är så folkkära är det stora urvalet av spel, med klassiska titlar som Mario, Zelda och Sonic.

HYLLA EFTER HYLLA:  Spel till Sega, Nintendo och andra gamla spelkonsoler hittar du i second hand-butiker som till exempel Adamstuen Retro, eller på nätet. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Ofta enkla att reparera

Storebø får ibland besök av spelentusiaster med retrokonsoler som inte fungerar.

- Dessvärre är det inte alltid dom gamla konsolerna funkar som dom ska, men lyckligtvis är dom tåliga och ofta enkla att reparera.

Till skillnad från dagens versioner av Playstation och Xbox innehåller nämligen inte nittiotalskonsolerna avancerad teknik som laser och hårddiskar.

- Färre delar innebär att det är färre saker som kan gå sönder, förklarar hon.

 

Så hittar du felen

Storebø berättar att det första du måste göra för att få liv i en gammal konsol är att koppla den till en TV.

- I dom flesta fall funkar den direkt, om den lilla lampan på framsidan lyser så vet du att konsolen får ström, men så startar kanske inte spelet du satt i eller så blir bilden förvrängd.

- Då är det med stor sannolikhet damm som är orsaken. Det är en del som skiljer dom olika konsolerna åt, men alla har problem med damm, i alla fall om dom har legat undanstoppade ett tag.

STORSÄLJARE: Under nittiotalet såldes Super Nintendo i nästan 50 miljoner exemplar världen över. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Föredrar du PC före konsol? Se våra gaming-headset här.

Ett annat vanligt problem är att kablar och kontakter är förstörda, fortsätter Storebø. Det undersöker du genom att leta efter tydligt slitage, antingen på strömkabeln eller på kabeln mellan konsolen och TV:n.

- Lyckligtvis  kan kablarna enkelt bytas ut. Du kan köpa en ny hos mig eller i en annan liknande butik, säger hon.

Men vad gör du om damm är problemet?

Så rengör du konsolen

Om problemet visar sig bero på damm eller smuts så börjar du med att doppa en bomullstops  i alkohol, förklarar konsol-experten. Den använder du för att rengöra både konsolen och spelkassetten från damm.

- Problemen uppstår oftast i kopplingen mellan konsolen och kassetten. Antingen på grund av dammet eller för att metallen har börjat bli ärgad.

Om spelet är välanvänt så kan det vara extra slitet, förklarar hon.

- Mario Kart är det spel som jag ser flest skador på. Det är ofta helt grönt inuti.

VÄLANVÄNT: Varje gång du tar in och ut en spelkassett blir banden i silverfärgad metall lite mer slitet. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Vanligtvis behöver du inte skruva upp konsolen för att få bort damm och ärg, fortsätter Storebø. Istället kan du sticka ner bomullstopsen i konsolen från utsidan, genom kassettöppningen. Men du måste vara försiktig, om topsen fastnar inuti konsolen har du ett problem.

- Hjälper det inte att rensa konsolen från damm så måste du kanske öppna konsolen för att rengöra mer grundligt. En Sega-konsol går bra att öppna med hjälp av en vanlig skruvmejsel, men till Nintendo-konsoler måste du köpa specialverktyg på nätet.

 

UNDERSIDAN:  Så här ser insidan ut på ett Super Nintendo. Den tunna remsan i mitten är där spelkassetten sätts in. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Fungerar inte konsolen efter rengöring eller kabelbyte så är det dessvärre svårt att få den lagad.

- Det finns knappt några reparatörer kvar, säger Storebø.

- Dom flesta privatpersoner som vill reparera sina gamla konsoler försöker sig på en kombination av Google och YouTube, men det är inte något jag rekommenderar till folk som inte har någon erfarenhet.

 

Retrospel kommer till Nintendo Switch

Om du inte får din gamla konsol att fungera kan Nintendo Switch, som lanserades i mars, vara ett alternativ.

Läs mer om Nintendo Switch: Här är allt du behöver veta om den nya konsolen

Nintendo lanserar nämligen en ny nätbutik senare i år, eller en så kallad ”virtuell konsol”, där du kan ladda ned retrospel till Switch. Det berättar Tomas Kristiansen, product marketing manager på Komplett.

- Detaljerna är inte helt färdiga ännu, men det är väldigt många som ser fram emot den virtuella konsolen.

Den får troligtvis en abonnemangslösning, där du betalar en fast summa varje månad för att få tillgång till ett visst antal spel, fortsätter han.

- Nintendo har till och med licens för att sälja flera av dom klassiska Sega-spelen, med Switch får du alltså bägge delar.


Kristiansen säger att gamla spel är något som Nintendo satsar mycket på just nu, i större grad än vad Xbox och Playstation gör.

- Nintendo ser hur populärt det har blivit. Retrospel kommer det bara att bli mer av, avslutar han.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 18.04.2017

Senast uppdaterat: 18.04.2017

Klicka på bilden under för att se Nintendo Switch.