Prismatch*Prismatch*

Allt du måste veta om nödladdare 

Guide: Det här behöver du veta innan du köper en

 

En nödladdare kan vara din bästa vän när batteriet håller på att bli tomt – och du inte har nåt eluttag i närheten. Här ger experten sina bästa tips för at hitta nödladdaren som passar just din användning.

De allra flesta har användning för en nödladdare någon gång. Men det är inte bara storlek och pris som skiljer dessa små ”livräddare” åt.

Enligt Thor Magne Sørbotten, som är nordisk produktchef för smartklockor och tillbehör på Komplett, är det viktigt att veta kapacitet på nödladdaren och vilken strömstyrka den har.

Kapaciteten kan nämligen tala om för dig hur mycket batteri det är i laddaren – alltså om du kan förvänta dig att kunna ladda upp mobilen en eller åtta gånger. Och strömstryrkan talar om hur snabbt den laddar.

Så ofta behöver du ladda

– Milliamperetimmar (mAh) är beteckningen som berättar hur mycket ström batteriet kan lagra. Ju högre mAh, desto mer ström och bättre kapacitet, förklarar Thor Magne Sørbotten.

En mobiltelefon har ett batteri med kapacitet på cirka 2500 till 3000 mAh, medan en surfplatta vanligtvis har det dubbla.

Det betyder att en nödladdare med batterikapacitet på 3000 mAh kan ladda upp din mobiltelefon från 0-100 procent ungefär en gång innan du måste ansluta nödladdaren till ett eluttag. 

I specifikationen till de allra flesta nödladdare hittar du också information om vilken strömstyrka USB-porten kan leverera. USB-utgångar levererar alltid en spänning på 5 volt (V), men mängden ström kan variera.

Så snabbt laddar den

Många nödladdare har USB-portar som levererar 1 ampere (A), medan andra levererar 2,1 A – som är det samma som på iPad-laddare. USB-portar med 2,1 A laddar ditt batteri snabbare än portar med 1 A, och är därför ofta att föredra.

Ingången, alltså där du sticker in sladden som laddar upp själva nödladdaren, är som regel en micro-USB-port med 1 A.

Men det är inte bara mobiltelefoner och surfplattor som behöver extra ström. Det finns också större nödladdre på marknaden, som kan leverera flera ampere genom till exempel USB-C. Dessa kan ladda din dator om du har rätt ingång.

Här har Thor Magne Sørbotten plockat fram de bästa nödladdarna till olika typer av användning:

Liten och nätt: En mobilladdning

Foto: Producenten

Köp här.

Stor: Två till tre mobilladdningar

Foto: Producenten

Köp här.

Större: Tre till laddningar av mobil/En till två av surfplatta

Foto: Producenten

Köp här.

Störst: Sex till åtta laddningar av mobil/Två till tre av surfplatta

Foto: Producenten

Köp här.

Extra kraftig: USB-C laddare till din dator

Foto: Producenten

Köp här.

 

Innehåll producerat av Aftonbladet för Komplett. 

Upprättat: 04.05.2017

Senast uppdaterat: 04.05.2017