Det är enklare än du tror: Så här bygger du din egen dator

Det finns många fördelar med att bygga sin egen dator och det är faktiskt inte så svårt som många tror. Här är datorexperterna på Kompletts råd till dig

 

Ska man köpa en stationär dator finns det flera alternativ. Du kan köpa en vanlig dator från en ansedd leverantör, en färdigmonterad dator eller så kan du välja att köpa alla komponenter löst och bygga själv.


- De flesta som bygger sin egen dator har förmodligen börjat med att köpa en färdigmonterad dator. När man senare ser hur många möjligheter det finns, blir man kanske lite intresserad av att bygga själv, säger Pål Fredrik Berg, kategorichef för Komplett-PC på Komplett.


Han menar att informationen kring hur man bygger själv är mycket mer tillgänglig idag än tidigare. Många lägger ut videoguider och skriver om vad man ska tänka på när man monterar. Det är nämligen flera saker som kan gå fel.

- För det första måste man vara säker på att alla komponenter passar ihop. Alla processorer är till exempel inte kompatibla med alla moderkort, och oavsett om komponenterna passar fysiskt ihop är det inte säkert att de är kompatibla med varandra, förklarar Berg och fortsätter:

- För det andra är det viktigt att man läser instruktionerna noga. Det är lätt att göra det rätt men det är också lätt att göra fel och då kan det hända att man måste köpa nya komponenter.

ERFAREN DATORBYGGARE: Kategorichef för Komplett-PC, tjänsten för datormontering på Komplett, Pål Fredrik Berg. FOTO: KOMPLETT

Flera fördelar med att bygga själv

Den mest uppenbara fördelen med att bygga sin egen dator, är att man har full kontroll på vilka komponenter som sitter i datorn, förklarar PC-experten.


Vi som är ”geeks” föredrar nog att veta vad som sitter inuti chassit. Då är man säker på att man har den kvaliteten man önskar.


Det är också smart att tänka på framtiden när man ska bygga en dator.

- När man bygger en dator som är redo för framtiden kan man ofta ha den längre och det blir inte lika dyrt att uppgradera några år senare, eftersom att man kan återanvända flera komponenter. Det är bra både för miljön och för plånboken.

Komponenterna du behöver

Att bygga sin egen dator behöver inte nödvändigtvis kosta skjortan. Enligt Pål Fredrik Berg kan man idag bygga en helt okej speldator för runt 7000 kronor, men man kan också lägga skyhöga summor.

Här listar Kompletts datorexperter upp det viktigaste man bör tänka på om man ska välja komponenter till en speldator idag.

Moderkort

Moderkortet är det första du väljer när du ska bygga en dator. Det viktigaste att tänka på när man väljer moderkort är att valet påverkar vilka övriga komponenter du kan välja.

Väljer du ett moderkort med Intel-chipset, så innebär det att du inte kan välja en AMD-processor - och vice versa - eftersom  att de inte är kompatibla med varandra. Om komponenterna inte är kompatibla, så kommer datorn inte fungera.

- Är man en stor entusiast kan man välja ett moderkort med socket 2011-3, som är Intels entusiastplattform. Annars är det Intels moderkort med stöd för Kaby Lake/sjunde generationens processorer, som ger mest prestanda för pengarna, förklarar datorexperten.

VÄLJ RÄTT: CPU och RAM måste passa med moderkortet du har valt. Alla komponenter är inte kompatibla med varandra. FOTO: KOMPLETT.

CPU (processor)

CPU, moderkort och RAM (minne) är de viktigaste komponenterna i datorn. Ska du syssla med tyngre saker på datorn, exempelvis rendering och redigering, kan det vara bra att lägga lite extra pengar på en kraftfull processor. Ska du i huvudsak spela på datorn kan det istället vara mer värt att lägga de extra pengarna på ett bra grafikkort.

Om man väljer ett moderkort med Intel-chipset bör man också välja en sjunde generations Core i5 Kaby Lake-processor eller bättre, säger Kompletts experter.

RAM (minne)

De flesta moderkort idag har två minneskanaler och därför bör man köpa minnen i kit eller par, så man utnyttjar båda kanalerna. Utöver att kontrollera att man köper rätt minne till moderkortet, till exempel DDR3 eller DDR4, bör man minst välja 8 GB RAM.

Grafikkort

Grafikkort kostar ofta lite mer, men om man lägger lite extra pengar så innebär det också att det att det är mer framtidssäkert, förklarar datorexperterna.

De rekommenderar att köpa ett GTX 1060, GTX 1070 - eller ett av de absolut snabbaste (och dyraste) GTX 1080 eller GTX 1080Ti. Det kan mycket väl vara så att de mest kraftfulla grafikkorten inte är en nödvändig investering till datorn. Här är det du (eller plånboken) som får göra en avvägning.

SSD

Lagringsdisk är något av det enklaste att välja. Idag är det SSD som gäller, och nu har det även kommit en ny standard som kallas M.2. Ska man investera i en SSD bör man välja den standarden. Den är lite dyrare men presterar också mycket bättre, säger Berg.

STÄDAT CHASSI: Det är inte mycket man behöver utöver komponenterna, men buntband kan vara användbart för att få ordning på kablarna i chassit. FOTO: KOMPLETT

Extra hårddisk

Behöver man extra lagringsutrymme i datorn kan det vara smart att köpa en extra hårddisk utöver SSD-enheten. Sätter du in en hårddisk med 1TB i lagringskapacitet får du plats med det mesta.

Strömförsörjning

När man ska välja strömförsörjning ska man även här tänka på framtiden, säger experterna. Köper man en strömförsörjning med minimum 600-700 Watt, kan man vara säker på att den kan användas nästa gång man uppgraderar datorn.

- Det är också smart att välja en modulär strömförsörjning, där man kan använda endast de kablarna man behöver. Det är bra för luftflödet i chassit.

Chassi

Här i Skandinavien vill vi gärna ha stilrena datorer. Man kan hitta många olika chassin att bygga datorn i, men populärast på Komplett är chassin från Fractal Design.

- Det är den tillverkaren vi säljer mest av i hela Skandinavien. De är stilrena och har bra ljuddämpning.

POPULÄRT CHASSI: Det stilrena chassit Fractal Design Define R5 är Kompletts bästsäljare i de skandinaviska länderna. FOTO: PRODUCENTEN.

Det här behöver du utöver komponenter

Har man inte byggt en dator tidigare är manualen som följer med moderkortet ett bra hjälpmedel under hela processen. Här står allt man behöver veta om själva monteringen.

För att få det snyggt i chassit är buntband bra att ha tillgängligt hemma, och kylpasta.


Förutom komponenterna är det några få saker man behöver. Det allra viktigaste är en stjärnskruvmejsel och att man bygger datorn på en plats med bra belysning och med lite statisk elektricitet, berättar Berg.


Köksbänken är en perfekt plats. Då kan man också ta på diskbänken  lite då och då för att avlägsna statisk elektricitet - som är komponentens värsta fiende.

- Komponenterna är väldigt sårbara för elektricitet och kan fort gå sönder av det. Det är därför viktigt att inte stå på en matta som går från vägg till vägg eller ha raggsockar på fötterna.

Förutom komponenter behöver du alltså:

- Stjärnskruvmejsel

- Buntband

- Kylpasta

- Arbetsplats med bra belysning och med lite statisk elektricitet

 

Innehållet är producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 25.04.2017

Senast uppdaterat: 19.05.2017