Prismatch*Prismatch*

UNDVIK VIRUS: Med tre enkla steg kan du göra ditt hemnätverk säkrare.  FOTO: FOTOLIA

Säkerhetsexpert: Så gör du enkelt ditt hemnätverk säkrare

Vi kopplar ständigt fler enheter till nätverket hemma, och en del fruktar att det kan gå ut över säkerheten. Om du tar till några försiktighetsåtgärder är chansen liten att du bli hackad, menar säkerhetsexperten.

 

 

I maj blev flera hundra tusen offer i över 100 länder blivit drabbade av det massiva datorangreppet ”Wannacry”, som utnyttjar svagheterna i Microsofts operativsystem, enligt siffror från Europol.

På sina hemsidor upplyser Microsoft om vad privatpersoner och företag med Windows bör göra för att skydda sig mot angreppet. Det viktigaste är, enligt dem, att installera den senaste säkerhetsuppdateringen.

Dessutom bör man överväga att uppdatera operativsystemet. De som använder den senaste versionen av Microsofts operativsystem, Windows 10, har nämligen inte blivit utsatta för viruset, som krypterar användarens filer och tar dem som ”gisslan” tills användaren har betalt en lösensumma.

Viruset kan spridas via nätet

Till skillnad från likande skadliga program, som normalt sprids via e-post, verkar det här viruset sprida sig via ett nätverk – helt av sig själv, skriver BBC. Att inte öppna misstänksamma mail är alltså inte tillräckligt för att förhindra det här angreppet.

Enligt seniorkonsulten Rune Marius Rokke på informationsföretaget Fence AS, är det inte ett stort problem att privatpersoner blir utsatta för angrepp via det trådlösa hemnätverket, men han tycker ändå att det viktigt att ta säkerheten på allvar.

- Företagsledare i större bolag är kanske mer utsatta, men de drabbas inte särskilt ofta, säger Rokke till Smart.

Enligt honom utgör det en större fara att använda öppna trådlösa nätverk, de du kopplar upp dig mot på ett café till exempel, eller andra offentliga platser.

- Som privatperson bör man vara mer skeptisk till att använda öppna trådlösa närverk. Det utgör en större risk.

Om en kriminell får tillgång till en av dina enheter, eller kommer in på ditt nätverk, kan den personen nämligen få reda på mycket om dig, påpekar Rokke.

- I värsta fall kan de hämta ut information, och använda den mot dig som utpressning.

För att vara på den säkra sidan rekommenderar därför säkerhetsexperten att ta till tre försiktighetsåtgärder för att skydda ditt nätverk:

1. Byt till ett säkert lösenord

För att ovälkomna inte ska få tillgång bör du byta lösenord på ditt nätverk hemma, rekommenderar Rokke. 

- Även om lösenordet man får från internetleverantören ofta är svårt att gissa sig fram till, bör man ändå ändra byta lösenordet, sen får man själv värdera hur ofta det är lämpligt att byta, säger han, och lägger till:

- Det viktigaste är att det är ett säkert lösenord.

2. Använd WPA2

Det andra man bör göra, är enligt säkerhetsexperten att använda WPA2, en krypteringsmetod som gör det betydligt svårare för ovälkomna att få tillgång till ditt nätverk.

- Du kan se om du använder WPA2 genom att gå in i routerns konfiguration, eller när du kopplar upp dig mot Wifi-nätverket förklarar Rokke.

Så här undersöker du på PC: Öppna Visa nätverksanslutningar > Högerklicka på nätverksnamnet, och välj ”status” > Tryck på ”trådlösa egenskaper” och välj fliken ”säkerhet”. Här kan du se vilka säkerhetsinställningar som används på nätverket.

Så här kollar på Mac: Öppna Nätverksinställningarna > Tryck på ”Avancerat” > Under fliken ”Wifi” hittar du en översikt över nätverket som din dator är kopplad till. Under ”Säkerhet” ser du om nätverket har WPA2.

Se också: Så får du ordning i e-postkaoset

3. Stäng av WPS

Till sist bör man enligt Rokke inaktivera WPS, eller så kallat ”Wifi Protected Setup”, som ofta används av restauranger eller caféer för att upprätta trådlös anslutning till kunder eller likande.

- Det bör man stänga av, eftersom det är enkelt att hacka routrar som använder WPS.

För att undersöka om du har den funktionen aktiverad, bör du undersöka bruksanvisningen till din router. Det är inte alla routrar som har WPS.

Har du sett den här? Dessa kortkommandon för du kunna i Windows

Undersök om du har ovälkomna gäster på nätverket

Om du misstänker att du har en snålåkare på nätverket, till exempel en granne eller någon annan ovälkommen gäst, kan du ladda ned ett program som håller koll på vem som är uppkopplad på nätverket – och med ett par knapptryck kan du kasta ut de som inte hör hemma där.

- Flera routrar kan också ge dig den informationen, men hur enkelt det är att hitta, beror på vad för slags router du använder. Med det här programmet är det väldigt enkelt, förklarar Rokke.

Du kan ladda ned SoftPerfect WiFi Guard gratis till Windows, eller till Mac för 109 kronor på Mac App Store.

 

Upprättat: 15.05.2017

Senast uppdaterat: 13.06.2017