Prismatch*Prismatch*

Teknologin som gör din resa bättre

Slipp irriterande flygstök och otåliga barn på resan. Det finns mycket bra prylar som kan göra din resa mer behaglig Här är expertens bästa elektronik-tips till sommarens semester.

 

Sommaren är här!

Oavsett om du ska på Sverige-semester, åka till en storstad, en grekisk ö eller en helt annan plats är det skönt med lite komfort och underhållning på resan.

Med riktiga hörlurar kan du stänga ute stök och med en kraftig nödladdare kommer varken din mobil eller surfplatta att ladda ur i första taget. Och med några roliga appar kan du enkelt fördriva några timmar på resande fot.

Här har Kompletts experter plockat ut sin rekommendationer för resan:

Brusreducerande hörlurar

Hörlurar som stänger ute brus har blivit väldigt populära. De är bra om man behöver koncentrera sig på jobbet eller i skolan och de kan vara sköna att ha på stökiga flygningar, tåg- och bussresor.

– Bose är producenten som först blev känd för att göra brusreducerande hörlurar och därför är detta ett naturligt val för många. Den nyaste modellen, QC 35, är den allra mest populära brusdämpande modellen hos oss, förklarar Anne Grethe Holst, produktchef för HiFi hos Komplett.

Hon rekommenderar också den nya brusreducerande modellen från Sony, MDR-1000X, som har fått många bra recensioner.

– Den har flera anpassningsmöjligheter när det kommer till optimering av ljuden, och den har bland annat en funktion som dämpar musiken om du lägger en hand på hörlurarna. Och den har så klart bra brusreducering också.

Om man inte önskar så kallade "over ear"-lurar finns det flera "in ear"-modeller.

– Vad man bör välja hänger på ens smak och behov. Det finns bra brusreducerande hörlurar som du sätter in i örat, men dessa stänger inte ute brus lika bra som hörlurar som täcker öronen så klart.

Här är Hi-Fi-expertens rekommendationer:

Over ear-lurar:

In ear-lurar:

Få aldrig slut på batteri

När du är ute och reser är det inte självklart att du har någon kontakt i närheten när du behöver det. För att försäkra dig om att du har batteri på mobilen, i surfplattan eller kameran är det därför bra att packa med sig en bra nödladdare.

Thor Magne Sørbotten, nordisk produktchef för smartklockor och tillbehör hos Komplett, rekommenderar att välja en kraftig variant, där batteriet inte tar slut med en gång.

Här är Thor Magne Sørbottens rekommendationer:

 

Kanske vill du använda dina prylar även under själva semestern, och då är det bra att kolla vad för slags stickkontakter och vilken spänningsnivå resedestinationen har. Köp en universaladapter, som kan användas till olika typer av kontakter, eller en laddare med utbytbara kontakter.

 

Underhållande surfplatta

I dag är det många producenter som gör surfplattor, något som gör att det har blivit ett ganska stort utbud av olika prisklasser och storlekar.

Enligt Truls Aleksander Hammer, produktansvarig för mobil och surfplattor hos Komplett, är surfplattan Galaxy S3 från Samsung en av de mest populära just nu, tillsammans med Apples olika iPad-modeller.

– Men det finns många andra modeller från bland annat Lenovo och Acer som är bra att ha liggande i bilen, eller för att ha med sig på semestern, säger Hammer.

– Något man bör tänka över är om man behöver en surfplatta med 4G eller inte. Om man har plats på surfplattam, kan du ha en del musik, serier eller filmer offline så att du inte behöver streama allt.

Här har experten plockat fram surfplattor för olika behov:

Toppmodellen:

Rimlig och bra surfplatta:

Till läsälskaren:

4 appar som får tiden att gå

Det blir nästan alltid lite dötid på resor. Antingen är flyg- eller bilturen lång, eller så behöver du slå ihjäl lite tid på grund av förseningar. Förhoppningsvis har du din mobil eller surfplatta lättillgänglig, och om du har dessa apparna så kommer tiden garanterat gå snabbare:

1. LoungeBuddy (gratis med köp i app, iOS och Android)

Foto: Skärmavbild LoungeBuddy

Om du har några timmar på en flygplats, kan du med hjälp av den här appen ta reda på om dessa kan spenderas lite mer komfortabelt, för en liten summa extra.

I appen ser du bilder och recensioner från flygplatslounger över hela världen, vad det kostar och vad som är inkluderat. Ofta kostar det inte speciellt mycket heller. Ganska smart, va?

2. Sidekix (gratis, iOS och Android)

Foto: Skärmavbild Sidekix

Om du har mycket tid kan du kika in appen Sidekix, som är en kombination av Google Maps (kartor) och Yelp (användarrecensioner). Hitta vilka restauranger och butiker i närheten som är värda ett besök.

3. Trivia Crack (gratis, iOS och Android)

Foto: Skärmavbild Trivia Crack

Det finns många olika quizappar både i AppStore och GooglePlay, och en av de mest populära i världen är Trivia Crack.

Har du WiFi eller kan avsätta lite mobildata, kan lite hjärngympa få tiden att går. Spela mot tillfälliga motståndare, eller låt en vän bli din fiende.

 

4. Super Mario Run (109 kronor för fullversion, iOS och Android)

Foto: Skärmavbild Super Mario Run

I vintras lanserades en mobilversion av spelklassikern Super Mario. Om du inte redan har laddat ned spelet, är din resa ett bra tillfälle att göra det.

Priset är kanske lite högt för en mobilapplikation, men i gengäld får du många timmar med underhållning direkt i luren. Super Mario Run är ett spel både små och stora kan ha glädje av, och du behöver inte ha nätuppkoppling för att spela det.

 

Upprättat: 19.06.2017

Senast uppdaterat: 19.06.2017