Prismatch*Prismatch*

Så undviker du att använda för mycket mobildata på resan

Trots att det har blivit billigare att använda mobilen i Europa, så kan du fortfarande åka på en smäll. Här är sex tips på hur du kan minska användandet av mobildata under sommarens resa.

Yes, nu kan vi surfa fritt på beachen – även utomlands.

Sedan den 15 juni gäller nämligen nya EU-regler som gör att du kan använda ditt mobilabonnemang i EU, samt Norge, Island och Lichtenstein, på samma sätt som hemma.

Det betyder att du inte längre behöver oroa dig för skyhöga räkningar för att du har kollat Facebook eller använt Snapchat på semestern.

Men det kan finnas begränsningar i ditt abonnemang. Operatörerna får nämligen välja om de ska erbjuda roaming eller inte. Däremot får roamingen inte kosta.

Las också: Tio tips som får mobilbatteriet att räcka längre

Operatören kan också begränsa surfpotten, vilket regleras av ditt abonnemang. Därför bör du kolla upp vilka priser och regler som gäller för dig och ditt abonnemang – innan du sätter dig på flyget och tar sommarledigt.

Det är även smart att nollställa översikten över mobildataanvändning innan man drar på semester. Detta för att kunna följa hur mycket data du har använt.

Kom också ihåg att de nya reglerna inte gäller om du ska resa utanför EES-området (EU plus Norge, Island och Lichtenstein).

Komplett har, tillsammans med den norska datasupporten Eplehjelp, satt ihop några smarta tips till dig som ska semestra utanför det "fria" området och inte har tillgång till obegränsad data.

1. Slå av dataroaming och all data

Om du inte har köpt något datapaket när du är utanför EES, kan det vara smart att slå av dataroamingen. Detta kommer att stänga av mobildatan helt men du kan komma in på nätet via WiFi. Har du en iPhone kommer bara vanliga textmeddelanden fungera, inte iMessage.

Om du stänger av dataroamingen är du fortsatt tillgänglig om någon skulle vilja ringa eller skicka sms till dig. Men du kommer inte få notifikationer från till exempel Facebook eller Snapchat, om du inte är inne på ett trådlöst nätverk.

Så stänger du av dataroamingen på Android: Inställningar > Mer > Mobila nätverk > Dataroaming > Stäng av dataroaming

Så stänger du av dataroamingen på iPhone: Inställningar > Mobilnät > Dataroaming > Dra brytaren till vänster.

2. Ladda ned kartan på förhand

Att hitta i en ny stad kan vara svårt, men med mobilen i handen är det enkelt att söka hjälp i exempelvis Google Maps för att ta sig runt.

Ofta är det bra att använda karttjänster för att ta sig från punkt A till B. Detta slukar dock data om du ska ha appen öppen och använda kartan längs vägen.

Men visste du att det är möjligt att ladda ned kartorna före resan. Ladda ned reserutten när du är kopplad till WiFi, så slipper du använda data under tiden.

Så gör du det:

1. Öppna Google Maps-appen och sök upp destinationen som du ska besöka

2. Dra upp linjen nederst på skärmen med staden som du just sökte på. Överst i det högra hörnet det tre prickar som du kan trycka på. När du trycker på dessa får du upp möjligheten att lagra kartan för att använda den utan nät om du är inloggad med ditt Google-konto.

3. Du får nu upp möjligheten att välja vilket område som du vill ladda ned. Tryck därefter lagra. Google Maps tar då med sig all information som gatunamn och restauranger och ger dig möjligheten att zooma in och ut utan att vara online.

3. Gör dina spellistor och filmer tillgängliga offline

Att streama musik eller film på mobilen kan fort dra mycket data. Lyckligtvis har de flesta tjänsterna gjort det möjligt att göra sina listor och filmer tillgängliga offline.

Las också: Åtta Spotify-tricks som gör allt bättre

Ta dig lite tid före semestern till att göra spellistor i Spotify och Apple Music för att därefter lagra dem offline. Då slipper du kostnaderna för streaming och kan lyssna på favoritlåtarna så ofta du vill. Detta kan också göras med podcaster och ljudböcker. Föredrar du filmer och serier på resan, har Netflix och Viaplay stöd för lagring offline.

4. Beställ surfpaket

Om du ska utanför EES (EU inklusive Norge, Island och Lichtenstein) och använder mycket data, kan det vara smart att köpa ett datapaket från din telefonoperatör.

Utanför detta område kan minsta lilla använda datatrafik få telefonräkningen att sticka iväg. De flesta mobiloperatörer tillämpar fast pris på datapaket i utlandet. Då kommer du få ett meddelande när datamängden närmar sig sitt slut och på detta sätt eliminerar du oväntat dyra räkningar.

5. Ring via WiFi

Att ringa utanför Europa kan bli dyrt, men om du har tillgång till WiFi är det enkelt att ringa gratis till vänner och familj.

Byta mobilmärke: Så kan du behålla innehållet på telefonen

Alla som ringer från och till Mac, iPad och iPhone kan använda FaceTime för både videosamtal och vanliga samtal. Andra alternativ är Viber, Skype, WhatsApp och Google Hangout. Med Facebooks Messenger-app kan du också ringa video- och röstsamtal. Alla dessa har egna appar till iOS och Android.

 

6. Slå av synkronisering och pushar

Telefonen kan "leva sitt eget liv", och det är smart att följa med på vad som sker på telefonen, även om du inte är på internet eller använder appar.

Ofta startar appar uppdateringar av sig själv, och detta tar mycket mobildata. Men genom att stänga av detta görs uppdateringar av appar bara om du är kopplad till WiFi.

Så gör du:

Gå till inställningar > iTunes och AppStore > Välj bort "Använd mobildata".

 

Innehåll producerat av Aftonbladet för Komplett.

Upprättat: 03.07.2017

Sist uppdaterat: 03.07.2017