Elprylar i bagaget? Detta ska du tänka på

Visste du att din försäkring inte täcker förstörd elektronik i incheckat bagage?Här är packningstipsen till dig som inte kan leva utan dina teknikprylar på semestern.

Vi har oftast all elektronik i handbagaget när vi reser. Det är smart att samla allt på samma ställe så att det enkelt kan tas ut och läggas för sig i säkerhetskontrollen, framförallt om man är en hel familj som reser. Då blir det lättare att snabbt gå genom säkerhetskontrollen på flygplatsen, och man slipper sortera ut barnmat, smink och diverse snacks, som handbagaget ofta är fyllt med på resan.

Kom ihåg att packa laddaren i handbagaget också. Om din resväska plötsligt hamnar på ett helt eget flyg, blir det fort rätt jobbigt när all elektronik får slut på ström när du äntligen är framme.

Täcks inte av försäkringen

Om du ska ut och resa med dyr elektronik, så är det ett bra råd att inte checka in saker som datorer, surfplattor kameror och liknande. Det har blivit lite av en branschstandard och de flesta flygbolagen upplyser om att elektronik och värdesaker inte borde checkas in eftersom det kan försvinna eller lätt går sönder.

Det många kanske inte vet är att de flesta försäkringsbolagen inte täcker saker som försvinner eller blir förstörda i incheckat bagage. Du rekommenderas därför att ta med dig all elektronik i handbagaget.

Många antar säkert att reseförsäkringen också täckte detta. Då slipper du bli irriterad om ditt incheckade bagage blir försenat också.

Ett tips är att kolla upp flygbolagets riktlinjer för vad du kan ta med.

SAS rekommenderar att du packar exempelvis datorer och kameror i handbagaget. Flygbolaget ersätter inte dessa föremål om olyckan skulle vara framme.

Kan använda dator och surfplatta på flyget

Norwegian menar att man inte ska packa elektronisk utrustning i sitt incheckade bagage. Även om bagage sällan försvinner , kan det hända, och dessutom kan elektroniken skadas lätt. Om du ändå skulle välja att checka in elektronik, är det viktigt att den är väl vadderad och försäkrad, enligt flygbolaget.

Norwegian upplyser också om att man kan använda både mobil, surfplatta och dator ombord, så länge utrustningen är i flygplansläge . WiFi och Bluetooth kan aktiveras när man är över 10.000 fot. De enheter som inte kan vara i flygplansläge ska vara avstängda under hela flygturen.

Smarta restips:

1. Lägg all elektronik i handbagaget för att undvika att det blir förstört under resn.

2. Är ni en familj som reser kan det vara bra att samla alla datorer och läsplattor i samma väska. Det gör det enklare att hitta allt i säkerhetskontrollen och ni kommer fortare igenom.

3. Använd ett skydd till datorn för att undvika skador under resan.

4. Har du med din kamera är det bra att lägga denna i ett kamerafodral så att inte objektivet blir skadat.

5. Kom ihåg adapter till både eluttag och till telefonen. Exempelvis iPhone7 kräver en övergång från vanliga hörlurar.

6. Kom ihåg att aktivera flygplansläge på datorn och annat innan du går ombord på planet. Så slipper du göra det inne i flyget.

7. Om du har köpt någon dricka efter säkerhetskontrollen kan det vara smart att lägga den på ett annat ställe än tillsammans med elektroniken. Så slipper du en eventuell olycka.

Innehåll producerat av Aftonbladet för Komplett

Upprättat: 04.07.2017

Senast uppdaterat: 04.07.2017