Prismatch*Prismatch*

Stulen mobil? Det här bör du göra

Att bli av med sin telefon är riktigt jobbigt. Och om du inte vidtagit vissa försiktighetsåtgärder, kan du också förlora alla dina filer – och tillgång till många tjänster.

Det är ett norskt center för infromationssäkerhet som går ut med varningen. Vem som helst kan ha oturen att bli utsatt för fickstölder, oavsett hur bra man passar på sina saker.

En viktig sak att tänka på i förväg är vad du inte kan göra om du förlorar din telefon.

 

Tre saker du bör tänka på NU

Tvåstegsverifiering

Använd tvåstegsverifiering som ett extra säkerhetsläge för att förhindra andra att få tillgång till dina användarkonton. När du använder tvåstegsverifiering måste du förutom att ange ett lösenord, bekräfta inloggningen med hjälp av en annan enhet, till exempel din mobil.

Men om du är beroende av att använda mobiltelefonen för att logga in på grundläggande tjänster, kan du få problem om du förlorar din telefon.

Foto: Skärmdump Authy

En app som kan lösa detta problem är Authy. Det är en tjänst för tvåstegsverifiering som du kan ladda ned till iOS och Android-enheter, eller som ett tillägg till Chrome eller din dator. Den gör det möjligt att logga in på till exempel mejl eller Facebook, genom att använda olika enheter.

Aktivera spårningstjänster och säkerhetskod

En annan sak du bör göra är att aktivera nödvändiga funktioner. Kom ihåg att aktivera säkerhetskoden på din telefon, så  att det blir svårare för ovälkomna att få tillgång till ditt innehåll och dina tjänster. Och allra viktigast: sätt på spårningstjänster. Tjänsten "Hitta iPhone" är en smart tjänst, men som med alla säkerhetslösningar kräver den att du är proaktiv. Det är för sent att ta back up av bilderna efter att telefonen är borta. När du sätter på en iPhone för första gången måste du välja om du vill sätta på "Hitta iPhone" eller inte.

Osäker på om du aktiverat tjänsten? Så här vet du:

iPhone: Inställningar > Tryck på ditt namn >iCloud > aktivera "Hitta iPhone"

Android: Inställningar > Tryck på Google > Öppna en app som heter Google Inställningar > Tryck på säkerhet > Under "Hitta min enhet" eller "Android Enhetsadministratör" sätter du på " Hitta enheten via webben" och "Tillåt fjärrlåsning och fjärrensning".

Windows Phone: Inställningar > Hitta min telefon och välj "Spara min enhets plats med jämna mellanrum så att den blir lättare att hitta."

Använd säkerhetskopiering

Den tredje regeln du bör ta till dig är att säkerhetskopiera innehållet på din telefon, till exempel med hjälp av iCloud.

Om du inte får tillbaka telefonen igen, kommer du i alla fall ha alla bilder och kontakter kvar.

Och detta gör du om telefonen är försvunnen:

Om händelsen är ett faktum, är det viktigt att göra vissa saker i rätt ordning.

1. "Ring" telefonen med spårningstjänsten

På Apple-, Android- och Windows-telefoner, kan du aktivera tjänster som gör att telefonen skickar information om vilken plats den är på.

Är telefonen borta, bör du börja med att söka efter positionen, och sätta på ett alarm så att du kan höra telefonen om den är i närheten.

iPhone: För att "ringa" en iOS-enhet, logga in med ditt Apple-ID i iCloud i webbläsaren eller på en annan enhet, och tryck på "Hitta iPhone". Om telefonen fortfarande är påslagen, kommer du att få en karta och en prick där telefonen är. Om pricken är grön betyder det att telefonen är online, medan grå betyder att den kopplats bort, och positionen är den sista registrerade. Tryck på (i) och "Spela upp ljud", om du ser att telefonen är mycket nära dig (och punkten är grön).

Android: För Android-enheter, logga in med ditt Google-konto på denna webbplats, och lokalisera telefonen. Sedan ringer du till den på ungefär samma sätt som i iCloud.

Samsung: För att lokalisera Samsungtelefoner loggar du in med ditt Google eller Samsung-konto här.

Windows Phone: För att lokalisera Windows-telefoner loggar du in med ditt Microsoft-konto här.

2. Spärra och släng

Om telefonen hamnat i fel händer, eller om spårningsfunktionen inte fungerar, bör du låsa telefonen omedelbart.

Inne i spårningstjänsten kan du välja all data som ska raderas nästa gång du slår på telefonen. På det sättet kommer du att förhindra att obehöriga får åtkomst till känslig information.

När innehållet i telefonen tas bort och telefonen är låst, bör du också kontakta din mobiloperatör för att blockera abonnemanget.

3. Anmäl stölden

Foto: Skärmdump iPhone

För att anmäla stölden som ett försäkringsärende måste du rapportera händelsen till polisen. Vid en anmälan registreras telefonens identifikationsnummer, IMEI-nummer, så att SIM-kortet inte kan användas.

IMEI-nummeret hittar du på förpackningen till din mobiltelefonen, eller genom att slå *#06# på din telefon.

 

Innehåll producerat av Aftonbladet för Komplett. 

Upprättat: 30.06.2017

Senast uppdaterat: 30.06.2017