Så väljer du rätt tvättmaskin

Hur väljer man rätt tvättmaskin? Här får du de bästa tipsen för att välja den tvättmaskin som passar bäst för just dig och din familj. 

Svenskar spenderar mycket pengar på kläder, och att hålla dem rena och i bra skick är en viktig uppgift i vardagen. Vissa tvättar kontinuerligt medan andra väntar till tvättkorgen svämmar över innan de proppar tvättmaskinen full.

Tvättmaskinen är ett viktigt verktyg i vardagen, men att hitta rätt maskin för ens behov kan vara en utmaning. Dessa fem punkter bör du tänka igenom innan du bestämmer dig:

Kapacitet

Maskinens kapacitet handlar om hur många kilo torra kläder den kan hantera åt gången. Hos Komplett hittar du maskiner med en kapacitet från 6 till 12 kg. Hur stor kapacitet bör du då välja?

Det är här dina tvättvanor kommer in i bilden. Tvättar du lite och ofta behöver du inte den största maskinen, men tvättar du mer sällan och mer åt gången bör du ha en med större kapacitet. Barnfamiljer rekommenderas tvättmaskiner med en kapacitet på mellan 8 och 12 kg. Mindre hushåll klarar sig ofta bra med mindre maskiner.

Fyll inte upp till max

Kom ihåg att om du fyller trumman för mycket kommer tvättmaskinens motor att slitas ut fortare. Ett bra tips är att sluta fylla när du får plats med en stående handflata ovanpå tvätten. Du kan också tänka att inte ska fylla mer än 80% av trumman. Maskinen tvättar bäst om textilen har lite plats runt sig, så om du löpande måste proppa trumman helt full bör du kanske fundera på en ny maskin med större kapacitet.

Hur mycket motsvarar egentligen 6 eller 12 kg kläder? En bra regel är att en vardagsklädsel med byxor, tröja, t-shirt, underkläder och strumpor tillsammans väger ungefär 1 kg. En vanlig badhandduk i bomull väger runt 5-600 g. För att kunna tvätta exempelvis ett täckte i tvättmaskinen bör den ha kapacitet på minst 8 kg.


Energiförbrukning

Hur förbrukar man minst möjliga energi och fortfarande får tvätten gjord på ett tillfredsställande vis? Kolla tvättmaskinens energiklass. Den ska vara märkt med en bokstav från A till G, och berättar hur mycket ström maskinen förbrukar. A är mest energieffektivt och G minst.

Vissa tvättmaskiner har en egen indikator för strömförbrukning och visar den specifika förbrukningen vid de olika programmen. Du får också sensorer för vattentillströmning och vattennivå, vilket låter maskinen anpassa vattenmängden noggrant efter textiltyp och mängd plagg. Där med får den ut mest möjligt av varje droppe vatten.


Tips för mindre strömförbrukning

Några bra tips för att reducera strömförbrukningen är att tvätta på lägsta möjliga temperatur och att hoppa över förtvätt. Kom ihåg att maskinen måste användas korrekt för att den ska fungera så effektivt som möjligt. En proppfull maskin betyder kanske att du har fått plats med all smutstvätt i en omgång, men om den är så full att kläderna inte blir rena kan du tvingas tvätta dem flera gånger istället.


Motortyp

De motorer som traditionellt har använts i tvättmaskiner har både kolborstar och drivrem som över tid slits ned och förr eller senare måste bytas.

Kolborstfri maskin

Nu finns det en väg runt detta. Kolborstfria motorer till tvättmaskiner är förhållandevis nytt, men sakta men säkert på väg att bli standard. De har några viktiga fördelar.

Kolborstfria motorer är mer hållbara och har ofta längre motorgaranti, ibland upp till 10 år. Detta gäller bland annat tvättmaskiner från Miele, Bosch, Siemens, LG och Whirlpool. Dessutom är den här typen mer tystgående och energieffektiv. De kan också köras flera omgångar efter varandra utan att tvättmaskinen överhettas.


Centrifugeringshastighet

Hur hög centrifugeringshastighet behöver du? Och vad utgör egentligen skillnaden mellan 1000 och 1600 varv per minut? Svaret är att ju högre centrifugeringshastighet maskinen har, desto torrare kommer kläderna att vara när de är färdigtvättade.

Det finns emellertid ett viktigt förbehåll: enskilda 1400 varvs-maskiner centrifugerar lika bra som en med 1600 varv i centrifugeringshastighet då de centrifugerar under en längre tid. Där med kan de leverera samma nivå av restfuktighet som en 1600 varvs-maskin samtidigt som de är mer skonsamma mot textilen.

Restfuktighet

Restfuktighet handlar om hur mycket fukt som är kvar i kläderna efter att de har centrifugerats. Om restfuktigheten är hög kommer det krävas mer tid och energi till att få dem helt torra efter tvätt. Antingen måste de köras längre i torktumlaren, eller hänga längre på torkställningen. Då avges också mer fukt ut i rummet där kläderna torkas.

En seglivad myt om centrifugering är att det krymper ull-kläder. Forskning visar att ull faktiskt tål centrifugering och att det inte finns någon anledning till att strunta i det eller köra på lägre hastighet. Tvärt om, med hög restfuktighet blir ullkläderna våtare och tyngre när du ska hänga dem på tork, och det är större risk att de tappar formen medan de hänger. 

En enklare vardag med nya funktioner

Är du ute efter en tvättmaskin med smarta funktioner finns det mycket spännande att välja bland.

Du kan till exempel få självdosering av tvättmedel. De flesta av oss använder mer tvättmedel än nödvändigt, vilket är dumt både för kläderna (på grund av såprester), plånboken och miljön. En självdoseringsmaskin fylls med stora patroner som byts vid behov och räknar själv ut den korrekta mängden tvättmedel du behöver för varje tvätt.

Slätare skjortor

Trött på att stryka skjortor? Då bör du prova en tvättmaskin med ångtvätt. Ångan tar bort lukt och rätar ut vecken. En sådan maskin lämpar sig perfekt för plagg som behöver en uppfräschning framför en full tvätt.  Funktionen kallas ofta också Allergiprogram eftersom ångan tar bort betydligt mer damm och mikroorganismer än ett vanligt tvättprogram.

Vissa maskiner har en funktion för att skjuta fram starten för ett tvättprogram, så att den är klar lagom tills att du är redo för att plocka ut tvätten. På så vis undviker du att plagg blir liggande våta i maskinen under en längre tid.

Viktigt under installation

Oavsett vilken maskin du väljer, så kom ihåg att ta bort transportsäkringen när du ska installera den. Säkringen består av stag eller skruvar som är inskruvade på baksidan av maskinen för att skydda den under transport. Om du inte tar bort dessa innan användning kommer maskinen att låta mycket och ”hoppa” under centrifugeringen. Läs maskinens bruksanvisning om du är osäker på hur du gör.

För skräddarsydda råd om vilken tvättmaskin som passar bäst för dig och din familj, prova Kompletts tvättmaskinsväljare.