Hur väljer du ny ugn och spishäll?

Köket är familjens samlingsplats. Man tillbringar inte bara mycket tid i köket, det är också här vi ser till att alla får i sig den smakfulla och näringsrika mat som de behöver varje dag. Därför är det viktigt att köksutrustningen fungerar.

För dig som funderar på att uppgradera spishällen och ugnen hemma, finns det mycket att välja mellan. Läs vidare för att få tips och råd om vad du bör tänka på.


Var kreativ med storlek och placering

Många tänker kanske att de är låsta till standardmåtten när det gäller ugn och spishäll, men du har faktiskt stor flexibilitet när det kommer till val av både storlek och placering.


Välj rätt spishäll

Spishällar kommer med egen strömförsörjning och kontrollpanel, därmed kan de placeras oberoende av ugnen. Kombinerar du spishällen du vill ha, med en ugn som har de funktioner du är ute efter, så får du ett unikt kök skräddarsytt efter dina behov. Flera nya enheter med spännande funktioner kan passa bra även i ett standardkök från Ikea till exempel.

Idag finns det spishällar med bredden 30, 60, 85, 90 eller 120 centimeter. Standardmåttet är 60 centimeter, men det är varken komplicerat eller svårt att byta ut den spishällen du har idag till en som är bredare.


Enkelt att byta

När du köper en spishäll, följer det med detaljerade instruktioner för hur du märker upp och skär ut plats till den. Det är enkelt gjort med minimala ingrepp i den köksinredning du redan har. Därmed behöver du inte vara rädd för att sätta in en större spishäll än den du har idag.

Så hur väljer du rätt? Det här bör du veta innan du väljer spishäll och ugn.

Ugnar som rengör sig själv

Komplett har även ett brett sortiment av ugnar. Många har flera avancerade program och funktioner, men kom ihåg att vardagarna är många. Välj därför en ugn som har de egenskaper du behöver för att laga den mat ni äter mest i vardagen.

Ett relativt nytt ugnsprogram som verkligen kan hjälpa dig att spara tid och arbete, är pyrolys. Väljer du en ugn med pyrolys, behöver du aldrig rengöra den. Den rengör nämligen sig själv. Därmed slipper ni diskussionen i familjen angående vem som ska städa ugnen.


Självrengörande ugn

Pyrolysen fungerar så att ugnen värms upp till hela 500 grader. Den varma temperaturen bränner bort all smuts och fett, och efteråt är det bara att torka bort askan. En speciell katalysator filtrerar bort all lukt som uppstår under programmet.

En billigare ugnsmodell kommer med en beläggning som gör den enklare att rengöra, men den rengör inte sig själv.

Flexibla zoner på spishällen

När du ska välja spishäll, kan du välja mellan klassisk, keramik och induktion. På Komplett hittar du ett brett utbud av spishällar.

Keramik-häll har en plan ovansida, så att grytor och stekpannor står stadigt och den är enkel att hålla ren.


Vad är induktion?

Induktionshällar är baserade på magnetism. De är mycket brandsäkra och barnvänliga eftersom att det enbart är kokkärlet, och inte själva plattan, som blir varm. Induktionshällar kräver kokkärl med magnetfält, det vill säga grytor eller stekpannor gjorda av järn eller stål.

De flesta kan använda mycket av det de redan har hemma, det är inte nödvändigt att köpa specialutrustning. Du kan enkelt testa om kokkärlen du har kan användas på en induktionshäll, med hjälp av en liten magnet, en kylskåpsmagnet till exempel. Dessutom sitter det ofta en markering på undersidan av stekpannan eller grytan som berättar om den kan användas på induktion.

Flexibel häll

Den senaste lösningen med värmezoner på induktionshällar ger dig ännu större valfrihet.

De har kokzoner i olika storlekar och former, samt stora kokzoner. Då kan du flytta runt grytorna och stekpannorna efter behov.

Två mindre zoner kan till exempel även fungera ihop som en stor. Temperaturen kommer vara samma över hela den dubbla zonen, så att du kan använda stora grytor och stekpannor för att laga mycket mat åt gången.

Det kan vara guld värt inför en större middagsbjudning, eller när du vill göra storkok för att frysa ned portioner till senare tillfällen.

Värmezoner är också praktiskt om du har barn omkring dig när du lagar mat. Grytorna kan enkelt skjutas inåt på spishällen utom räckhåll för små händer, utan att du hamnar efter i matlagningen.


Extrafunktioner för en enklare vardag

Flera extrafunktioner är utvecklade enbart för det här ändamålet: Att göra vardagen enklare. Det finns till exempel ugnar med 4D-varmluft, som ger jämn värmefördelning i hela ugnen och hjälper dig att uppnå bästa möjligt resultat av stekning och bakning.


Det senaste

Det finns program som kan analysera luftfuktigheten inuti ugnen, eller där du kan ställa in vilken sorts kött du ska tillaga och ugnen anpassar sig automatiskt efter det.
En integrerad stektermometer hjälper dig att mäta den optimala kärntemperaturen för steken och grillmaten.

Andra spännande funktioner kan vara snabbuppvärmning, timer, booster-effekt, stop&go, varmhållningsfunktion och säkerhetsavstängning. Eller vad sägs om en TFT-display, som ger dig användarvänlig manövrering av ugnen med hjälp av text och symboler?

Ta reda på vilka egenskaper och funktioner ugnen eller spishällen du tittat ut har, så att du säkerställer att de har lösningarna som täcker just dina behov bäst.

Klicka här för att se utbudet av spishällar på Komplett.
Klicka här för att se utbudet av ugnar på Komplett.

Vill du istället ha en enhet med ugn och spishäll i ett? Klicka här för att se utbudet av spisar på Komplett.