Hur väljer man rätt kylskåp?

I jakten på ny kyl och frys kan det vara lätt att falla för de som för tillfället säljs till kampanjpris, eller de som du gillar designen på. Var uppmärksam på de viktigaste faktorerna för en effektiv kyl och frys, så kan du spara dig själv både tid och kostnader på längre sikt. Här får du de bästa tipsen.

Det första du bör ha avklarat när du ska köpa ett nytt kylskåp, och eventuellt även frys, är hur mycket plats du egentligen har. De flesta tänker på att mäta bredden, men visst du att det är minst lika viktigt att se efter hur mycket utrymme du har på höjden?

Vad har du plats med?

För att kylskåpet ska fungera optimalt bör det nämligen ha en luftspalt på minst fem centimeter från toppen och upp till taket så att det får göra sig av med den varma luften den producerar i kylprocessen. Utan den möjligheten måste kylskåpet jobba hårdare och klarar inte att leverera samma resultat. Den yttersta konsekvensen är kompressorhaveri. Kom därför ihåg att mäta höjden utöver bredden.

Dessa punkter bör du också tänka på:

Plats och inredning

Plats är viktigt även invändigt i kylskåpet. Undersök hur många liter kylen du funderar på att köpa rymmer och kom ihåg att inredningen i skåpet är avgörande för hur effektivt du kan utnyttja platsen. Det bästa är att hitta ett kylskåp med bra justeringsmöjligheter för hyllor och lådor, och ett som motsvarar dina behov. Behöver du till exempel ofta plats för att ställa in en stor gryta i kylskåpet? Eller är det viktigt med praktiskt förvaring av flera 1,5-litersflaskor?

Många tycker att kombiskåp är en bra lösning. Det ser snyggt ut och tar lite plats i köket. Dessvärre upplevs frysdelen med tiden som för små för vissa - de borde kanske istället köpt fristående kyl- och frysskåp.

Viktigt med luft

Kom ihåg att det är viktigt att inte fylla kylskåpet helt på grund av luftcirkulationen. Om hyllorna är proppfulla blir det inte kylt nog. Därför bör du vara säker på att du väljer ett skåp som är tillräckligt stort för att täcka det dagliga behovet.

Om du gillar att ha kylskåpet fyllt med god mat och handlar färska råvaror i affären regelmässigt, samt fryser ned en del, bör du ha ett kombiskåp med kapacitet på över 300 liter.


Automatisk avfrostning

Om apparaterna frostas av för sällan, eller inte tillräckligt noga, kommer de tvingas jobba hårdare och förbruka mer ström. Detta leder också till extra och onödigt slitage på motorn.

Idag går det att få tag i kylskåp med automatisk avfrostning, som bland annat kallas Less Frost hos Whirlpool. Då får du en elektronisk termostat och automatisk avfrostning. Dessa kylskåp måste fortfarande frostas av emellanåt, men mycket mer sällan än de som inte har denna funktion.


Vitvaror utan is-ansamling

Med NoFrost-tekniken från Bosch får du en självavfrostande frys. Dessa fungerar så att luften cirkulerar inne i frysen och för fukten från maten till kondensatorn, där den fäster sig som frost. En värmeslinga ser till att frosten smälter och förs till en speciell skål över kompressorn där den sedan dunstar. Alla Kompletts leverantörer av kyl- och frysskåp har motsvarande tekniker.

System för att reducera ansamling av is och frost i kylskåpet och frysen hjälper dig att upprätthålla en mest möjlig effektiv energiförbrukning. På så vis minimerar du både strömförbrukningen och slitaget på apparaten.

 

 


Välj rätt när du inreder

Inredningen har också stor betydelse för hur enkel kylskåpet eller frysen är att rengöra. Ofta är ovanpåliggande hyllplan lättare att hålla rena än den variant som skjuts in i skåror.

En fördel är också att välja skåp med hyllplan som går att rengöra i diskmaskinen.

Energiförbrukning

Kylskåp, frysskåp och kombiskåp kan förbruka mycket ström. Har du ett medvetet förhållningssätt till detta finns det både pengar och miljö att spara. Apparaterna kommer i olika energiklasser från A till G, där A förbrukar minst ström. Se därför till att välja apparater i den klassen.

Lönsamt att byta

Äldre kylskåp och frysar hamnar ofta i de lägre energiklasserna. Efter några års användning sviktar också isolering och lister, så att de måste jobba hårdare för att upprätthålla temperaturen. Därmed förbrukar de också mer ström. Bara det är en god anledning till att byta ut ett äldre skåp till ett nyare.

Konstant temperatur

Idag kan du få tag i ny teknik som hjälper till att hålla temperaturen och luftfuktighetsnivån inne i kylskåpet konstant. Därmed återupprättas den rätta temperaturen snabbt när du stänger kylskåpsdörren med en minimal energiförbrukning.

Detta är speciellt viktigt när dörren har stått öppen en stund, som när du kommer hem med matkassar från affären. Vissa har en speciell fläkt som ser till att luften cirkulerar och ger en jämn temperatur i hela kylskåpet.

Teknik för automatisk temperaturreglering kallas exempelvis för 6th Sense Technology hos Whirlpool, DynaCool hos Miele, Shopping Mode hos Electrolux och SuperCooling hos Siemens.

Tekniken fungerar motsvarande i frysar; speciella sensorer upptäcker alla temperaturvariationer och skickar automatiskt kylig luft när det är nödvändigt

Det lilla extra

Dagens kyl- och frysskåp kommer med ny teknik och många spännande funktioner. Vissa skåp säkrar fräsch lukt tack vare ett naturligt kolfilter som förhindrar obehagliga lukter och håller atmosfären i skåpet fräsch.

Andra kommer med en särskild låda som ser till att kött och fisk håller sig färskt längre. Den skapar ett stabilt klimat med optimal luftfuktighet som gör att smak, vitaminer och näringsämnen håller sig längre.
Vad sägs annars om en uttagbar flaskhylla i rostfritt stål? Denna ser till att förvaring och flaskor kan göras enkelt och säkert.

Du som gillar att det ser snyggt ut i kylskåpet kan välja ett med LED-belysning. Den indirekta belysningen bidrar till ett smakfullt, visuellt intryck när du öppnar dörren. Dessutom är LED-lampor underhållsfria, energisnåla och har lång levnadstid.

Klicka här för att se vilka kylskåp, frysskåp och kombiskåp du kan välja hos Komplett.

För skräddarsydda råd om vilken apparat som passar dig och din familj bäst, prova Kompletts kombiskåpväljare.