Viktigt att tänka på när du ska införskaffa ny diskmaskin

Diskmaskinen spelar en viktig roll i vardagen. För dig som ska köpa en ny diskmaskin, kan det vara många saker man behöver ta ställning till. Läs vidare för tips och råd om vad du bör tänka på inför ditt köp.

Valen är många, du måste inte bara bestämma dig för vilken storlek och kapacitet som är rätt för dig och dina behov, utan även mellan många nya spännande funktioner och design. Som till exempel en front i stål, vitt eller rött.

På Komplett hittar du ett brett sortiment av diskmaskiner. Är du ute efter helintegrerade eller fristående? Behöver du en golvdiskmaskin som passar under köksbänken eller kanske en mindre bänkdiskmaskin?

Här får du tipsen om vad du bör tänka på! 

Ljudnivå 

För många är ljudnivån avgörande vid val av diskmaskin. Speciellt de som har en öppen planlösning kan ha behov för en tystgående maskin som inte stör vardagen när man vistas i andra delar av huset. Även utan öppen planlösning kan en högljudd diskmaskin störa andra aktiviteter i köket såsom måltider och läxläsning.


Vad definieras som tystgående? 

Ljudnivå mäts i decibel (dB). Tystgående diskmaskiner ligger runt 44 dB, vilket motsvarar ett tyst rum. Med en sådan diskmaskin kommer du inte bli störd vare sig du sitter vid middagsbordet eller slappnar av i soffan.

Decibel följer en logaritmisk skala. Den börjar på 0 och går uppåt, där ljudenergin fördubblas vid var 3:de dB.

Jämförelsevis ligger ljudnivån när man viskar på cirka 20 – 30 dB, lugn musik eller regn på 50 – 60 dB.
En hårtork eller en dammsugare ligger runt 70 och trafikbuller omkring 80 dB.
Alarm och rockkonserter kan vara betydligt högre och ligga på en ljudnivå mellan 100 till 140 dB.

De bästa diskmaskinerna ligger vanligtvis på 40 till 48 dB, men vissa maskiner kan skylta med extra silent-program som ligger på 39 dB.


Energieffektivitet 

Många tror att diskmaskinen är en strömslukare, men alla diskmaskiner på Komplett är energieffektiva och har energiklassificering från A till A+++.

Flera har också extra funktioner som hjälper dig med att spara ytterligare på energiförbrukningen. Vissa har till exempel en mängdsensor. Den känner av hur mycket disk det är i maskinen, och reglerar vattenförbrukningen efter det. På det sättet kan du säkra optimal vattenförbrukning även när maskinen inte är helt full.

Andra har en så kallad halvfull-funktion. Då ställer du själv in tvättprogrammet på halvfull maskin, och du sparar energi, vatten och tid.


Kapacitet

Diskmaskinens kapacitet mäts i antal kuvert. Ett kuvert tillgodoser ställ för tallrikar, bestick och glas för en person. På Komplett hittar du diskmaskiner i standardstorlek med kapacitet till 13 kuvert, smalare modeller med plats till 9 kuvert åt gången och mindre bänkdiskmaskiner som tar 6 kuvert.

Du som använder diskmaskinen varje dag, vet att det inte alltid bara är tallrikar, assietter, glas och bestick som måste rengöras. Ofta har vi även behov att ställa in pannor, ugnsformar och större skålar, i tillägg kan det även bli en och annan plastleksak eller kylskåpslåda.  

 


Flexibel interiör

De lite dyrare diskmaskinerna ger dig också mer flexibilitet och fler möjligheter med tanke på stapling och utrymme. Här kan du själv justera lådor, korgar och bestickhållare.

Du väljer själv om du önskar en besticklåda där knivar och gafflar läggs på rad, eller den mer traditionella korgen där besticken sätts ner. Här kan även en vinglas-hållare för fyra glas vara en fiffig grej att ha.

Extra funktioner

Det kommer ständigt nya extrafunktioner och program till diskmaskiner. Du kan redan nu dra nytta av program som till exempel rengör glas extra varsamt eller skjuter upp diskprogrammet till ett senare tillfälle. Du kan få en elektronisk låsmekanism och indikator för påfyllning av glansmedel.

Förbättrad torkning

Ett av de programmen som har fått mest uppmärksamhet på sistone, är den så kallade Zeolite-torkningsfunktionen från Siemens. Många har länge önskat en diskmaskin med bättre torkning, speciellt till plast och silikon som gärna samlar på sig många vattendroppar. Här har man äntligen lyckats.

Torkningsfunktionen baseras på det naturliga materialet Zeolite, vilket omvandlar fukten från disken till värme och vidare bidrar till att göra disken helt torr.

Klicka här för att se utbudet av diskmaskiner på Komplett.