Prismatch*Prismatch*

Reglerna för drönare du måste ha koll på

Sedan den 1 augusti slipper du fixa tillstånd för att använda drönare med kamera. Men det är ändå en hel del saker du måste ha koll på. När du flyger drönare är du skyldig att följa de lagar och föreskrifter som gäller för all luftfart.

 

Här är de viktigaste reglerna:

1.

Du ska alltid kunna se din drönare. Flyg inte högre än 120 meter eller längre bort än 500 meter från dig. Det räcker alltså inte att du ser drönaren genom en kamera, kikare eller liknande. Ska du flyga längre bort eller högre upp krävs tillstånd från Transportstyrelsen.

2.

Du behöver också tillstånd för att flyga inom en flygplats kontrollzon, som ibland sträcker sig flera mil från flygplatsen. En drönare som flyger inom zonen utsätter flyget för stora risker. Flera gånger har flygtrafiken fått stängas av för att drönare flugits inom kontrollzonen. På drönarkartan på Luftfartsverkets hemsida kan du se alla kontrollzoner i Sverige. Vill du söka om tillstånd för detta ska du kontakta närmsta flygplats inom det område du har tänkt att flyga.

 

FAKTA

Drönare: Sedan 1 augusti i år gäller nya regler kring drönare utrustade med kamera. Ett undantag i kameraövervakningslagen gör att kamerautrustade drönare inte omfattas av lagen. Företag och privatpersoner kan därmed använda drönare utan tilstånd. Myndigheter omfattas dock fortfarande av lagen. Företag och privatpersoner som använder drönare måste i stället följa personuppgiftslagens regler, för att värna om människors integritet.

 3.

Håll avstånd till människor och djur. Se till att ha ordentligt avstånd, och flyg aldrig över folkmassor i till exempel parker, på torg, på idrottsevenemang och på festivaler. Grundregeln är att inte utsätta andra för fara.

 

 4.

Visa hänsyn. En drönare låter och kan störa andra människor. Flyg bara där du inte stör någon.

 5.

Det finns särskilda restriktionsområden i Sverige där det är förbjudet att flyga, till exempel över fängelser, kärnkraftverk, nationalparker och militära områden. För att flyga inom dessa områden gäller särskilda villkor och ofta kan ett särskilt tillstånd krävas. På Luftfartsverkets drönarkarta kan man se var restriktionsområdena finns.

Kommersiellt bruk har egna regler

Om drönaren används för att tjäna pengar eller flyger på uppdrag som inte kan ses som nöje eller rekreation gäller andra regler och du måste ha tillstånd från Transportstyrelsen.

Fota och filma med drönare

Alltfler privatpersoner använder drönare för att fota eller filma. Då gäller särskilda regler. Du behöver exempelvis tillstånd för att sprida bilder och filmer från drönare, och det är inte fritt fram att lägga ut sådana bilder på till exempel sociala medier. Spridningstillstånd för bilder tagna från luften ges av Lantmäteriet.

Filmar du med drönare får den inte vara kränkande för de personer som filmas. Det är du själv som måste göra den bedömningen.

Den som är ansvarig för filmandet måste själv göra en bedömning av om filmningen kan vara kränkande. Det är exempelvis inte tillåtet att övervaka människor utan att de har möjlighet att upptäcka det. Att filma på badplatser eller in i någons privata bostad eller trädgård är exempel på filmningar som kan vara kränkande i lagens mening. Det är också kränkande att filma någon med en drönare i syfte att förfölja eller skandalisera personen ifråga.

 

Upprättat: 28.08.2017

Senast uppdaterat: 28.08.2017