Prismatch*Prismatch*

Instagram Stories kan förgylla vilken trist stund som helst. Och med några funktioner blir det ännu roligare.
Här är tips på åtta enkla funktioner som lyfter dina stories till nya höjder.

På ett år har Instagram Stories gått från att vara en ”Snapchat-kopia” till att bli större än konkurrenten.

För faktum är att det är långt flera som använder Instagram Stories än Snapcat, enligt Techcrunch. Instagram Stories-funktionen har nämligen 250 miljoner dagliga användare, mot Snapchats 166 miljoner.

För att lägga ut en ”story” på Instagram öppnar du antingen appen och sveper fingret till höger, eller trycker på kamera-ikonen högst upp till vänster på skärmen. Därefter tar du en bild eller film och postar den. Din story kommer sedan ligga ute i ett dygn innan den försvinner – ungefär som på Snapchat alltså. Du kan också välja att skicka bilden eller videon till utvalda vänner – också tämligen likt Snapchat.

Men du kan självklart hotta upp bilderna innan du lägger ut dem, och här ska du få några tips på vägen.

1. Rita med ”alla” färger

så blir du expert på Instagram Stories

 

 

Om du vill rita eller lägga till en text, trycker du på ett av ritverktygen eller på textikonen överst till höger på skärmen. Men färgpaletten du hittar här är ganska begränsad. Om du håller fingret över en av färgerna ”förvandlas” däremot paletten till en färgskala med nära nog alla färger. Ganska smart eller hur?

2. Lägg på ett färgfilter

Så blir du expert på Instagram Stories

 

Om du vill skapa en enkel post, till exempel till en text, kan du färglägga bakgrunden eller lägga ett färgfilter över bilden. Du behöver alltså inte färglägga lite i taget för att täcka skärmen.

Tryck in dig på ritverktyget och välj ikonen till vänster, därefter väljer du en av färgerna. Trycker du på skärmen och håller kvar fingret, kommer hela skärmen färgläggas i den valda färgen. Väljer du däremot ikonen till höger kommer du få ett genomskinligt färgfilter när du håller in fingret.

3. Gör ett selfie-klistermärke

Så blir du expert på instagram stories tips

 

Trycker du på ikonen med ett klistermärke efter att du tagit en bild, får du upp olika ”klistermärken” du kan fästa var som helst på din bild. Bland ikonerna hittar du en kamera, och om du trycker på denna kan du ta en selfie som du kan placera på bilden. Det kan ge en ganska rolig effekt.

4. Nämn en vän i inlägget

Så blir du expert på instagram stories tips

 

 

Precis som vanliga bilder du postar på Instagram, kan du tagga vänner eller andra kontakter i Instagram Stories. Storyn kommer inte dyka upp på profilen förrän du har taggat, men dina vänner kan enkelt klicka sig in på profilen direkt från din story. Du väljer bara textverktyget och skriver in @ efterföljt av användarnamnet.

5. Använd ett ansiktsfilter

Så blir du expert på instagram stories tips 

 

Vi känner väl alla till filtrena från Snapchat, men alla är inte klara över att Instagram Stories också har flera filter att välja mellan. Innan du tar en selfie trycker du helt enkelt på det lilla ansiktet till höger om utlösarknappen. Där kan du välja mellan blomsterkransar, söta djuröron och såklart ”beauty”-filter. Det är inte en nödvändighet i Instagram-feeden, men kul att veta om.

6. Spela in ”handsfree”-video

Expert på instagram stories tips

 

Om du trodde att du måste hålla in fingret när du filmar en video, är du inte ensam. Så är det på Snapchat, och så är det om du väljer den vanliga kamerafunktionen på Instagram Stories. Men om du swipear till vänster får du upp flera olika lägen, bland annat handsfree, som gör att du kan sätta ifrån dig mobilen medan den filmar. Rätt och slätt en händig funktion om du behöver dina händer.

7. Dölj storyn för en del användarkonton

expert på instagram stories tips

 

Drar du dig från att lägga ut en post på Instagram Stories för att du vet att alla dina följare kan se vad du lägger ut? Det är faktiskt väldigt lätt att blockera folk från den här funktionen, så att bara de allra närmsta vännerna kan få se vad du håller på med. Klicka in dig på din egen användarprofil Instagram och välj "Händelseinställningar" och välj vem du vill dölja storyn från.

8. Lägg upp en bild som är äldre än 24 timmar

expert på instagram stories tips

 

Ett kriterium för Instagram Stories-poster är att bilden eller videon du lägger ut måste vara från det senaste dygnet. Det är med andra ord inte möjligt att publicera ”throwbacks” från semestern, eller ”flashbacks” från äldre tider. Eller? Ett superenkelt trick för att ta sig runt detta, är att ta en skärmdump av bilden du vill posta. Så lätt är det alltså att lura Instagram till att tro att du fortfarande hänger på en solig strand, även om du i själva verket är hemma i soffan.

 

Innhold produsert av VG Partnerstudio for Komplett.

Opprettet: 12.09.2017

Sist oppdatert: 12.09.2017