Prismatch*Prismatch*

TV-SÄSONGEN ÄR HÄR: Det är viktigt att ha en bra TV på plats innan höstsäsongen kommer. FOTO: iStock

Gör dig redo för hösten: Så väljer du rätt TV

En höst proppfull av underhållning närmar sig, och då gäller det att ha en bra TV hemma. Vi guidar dig till din dröm-TV.

Hösten kommer smygande, och med den är TV-säsongen igång. För de fotbollsintresserade gick startskottet redan för ett tag sedan, med första omgången i ”Premier League”. För andra är det hög tid att välja streaming-tjänst och hitta sina favoritserier. Oavsett vad du planerar att se på i höst, är det viktigt att ha en bra TV som passar dina behov.

Ett bra första steg är enligt experterna att tänka på vad du vill använda din nya TV till.

 

– Det är viktigt att tänka på vad för slags innehåll du önskar att se på. Vill du primärt se nyheter, kvalitetsfilm i Blu-ray, ansluta TV:n till internet eller en spelkonsol? Olika aktiviteter kräver olika funktioner och bildkvalitet, berättar Birgitte Aubert, som är produktchef för brunvaror på Komplett.Navigera efter nummerserie

Många känner till Samsungs serier, där 4-serien är den billigaste, och 9-serien är den dyraste. Flera andra TV-tillverkare har etablerat liknande serier som ger översikt över var produkten befinner sig i produktstegen. Ju högre TV:n är på stegen, desto bättre är den sannolikt också.

- Använd gärna nummerserie som vägledning. Serie 4 och 5 är billigare, och 6 till 9 är dyrare. För bra bildkvalitet bör man minimum välja en TV i 6-serien. En 55” TV i 6-serien kostar runt 8000-10.000 kronor, förklarar Aubert.

Utifrån namnet på Samsung TV:n UE65JU6075, kan man exempelvis läsa att TV:n har en storlek på 65 tum (UE65MU7005), att den är från 2017 (UE65MU7005), att den är Ultra-HD (UE65MU7005) och att den tillhör 7-serien (UE65MU7005).

På samma sätt ser vi att LG TV:n 60UH770V har en storlek på 60 tum (60UH770V), den har stöd för Ultra-HD (60UH770V) och den tillhör 7-serien (60UH770V).

DAGS ATT KÖPA NY TV? Till vänster är Samsung UE65JU6075 och till höger är LG 60UH770V. FOTO: PRODUCENTEN

Enligt brunvaru-experten är nummerserien den allra bästa vägledningen som berättar om bildkvaliteten på en TV.

- TV-apparater som ligger högt upp på produktstegen har som regel bra kvalitet – och man får vad man betalar för.

Läs mer: Så väljer du rätt smart-tv

Hög bildkvalitet för stora upplevelser

Tidigare fanns olika faktorer som konsumenten skulle ta ställning till inför sitt val av TV. Hertz berättade bildens uppdateringsfrekvens och HDR var en kvalitetsstämpel för bildkvaliteten. 

Idag har det kommit flera nya termer. Ultra-HD, eller 4K som det även kallas, är det senaste inom HD och blir allt vanligare. 4K har många fler pixlar än vanlig HD och ger en skarpare och rikare bildupplevelse.

- Enkelt förklarat kan man säga att Ultra-HD återger ett mycket större färgspektrum än Full-HD. Bilden blir rikare och har skarpare detaljer, berättar Aubert.

Även om dagens TV-sändningar fortfarande sänds i Full-HD, börjar det komma allt mer UHD-material.

– Ska du ha en framtidssäker TV bör du välja 4K, tipsar Aubert.

 
Läs också: Så väljer du rätt ljud

FRAMTIDENS TV: Väljer du en TV med 4K har du en framtidssäker TV, säger Birgitte Aubert som är produktchef för brunvaror. OTO: VG PARTNERSTUDIO/PRIVATStorlek är viktigt för många

Oavsett om man är ute efter en TV i toppklass, eller en lite enklare variant, är skärmstorleken den viktigaste faktorn för många. En stor TV ger helt enkelt en större bildupplevelse, och med dagens standarder behöver du inte vara rädd för att sitta nära TV:n.

- Ju större definition TV:n har, desto närmre den kan du sitta. Då kan TV:n också vara större, förklarar experten och fortsätter:

 - Storleken är viktig för många, eftersom den ger en mer engagerande upplevelse. Om storleken på den nya TV:n har lett till en diskussion hemma, har man därmed ett bra argument för att ”vinna” diskussionen om man väljer en Ultra-HD TV.

Idag är den vanligaste storleken i de typiska folkhemmen 55 tum, men den trenden går mot större modeller.

 

Såg du den här? Så monterar du din tv på väggen

Ta reda på vilka funktioner du behöver

Utöver att värdera hur stor skärm du ska ha, måste du även tänka på vilka funktioner du behöver.

De flesta nya TV-apparater idag har Smart-TV-funktioner. Det finns olika plattformar beroende på tillverkare, så det kan vara bra att läsa på om detta, innan man för sitt slutliga val.

- En bra smart-TV ska vara användarvänlig, snabb  och ha tillgång till de applikationer du använder mest. Netflix och YouTube finns på de flesta, en det kan finnas skillnader mellan modellerna.

Du kan också expandera smart-TV-funktionaliteten med en extern enhet som Chromecast eller Apple-TV. Ska du dessutom koppla upp spelkonsoler eller TV-box, är det en fördel att du undersöker att TV:n har tillräckligt med HDMI-portar.

 

 

Smart tipsar: välj rätt TV för dina behov

Filmentusiasten:

 

 

TV som er väldigt bra på allt:

 

 

TV som passar "alla":

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Opprettet: 18.09.2017

Sist ändrat: 18.09.2017