Prismatch*Prismatch*

Vi tipsar: Det bästa med iOS 11

Bättre minne, ny kontrollpanel och språkkunnig Siri. Apples nya operativsystem gör ditt liv lite enklare.

iOS 11 bjuder på hundratals justeringar och uppdateringar till iPhone, och är enligt Apple den största och mest avancerade uppdateringen hittills.

Apple-experten Daniel Rosenquist, som ligger bakom bloggen ”Det store Eplet”, har redan använt betaversionen av iOS 11 under en längre tid och påstår att det är mycket att glädja sig över.

- Även om iPad är den enheten som har fått flest nya funktioner den här gången, får iPhone flera av de bästa nyheterna, och blir ännu lite bättre än tidigare, säger Rosenquist.

NÖJD: Daniel Rosenquist tycker att en av de viktigaste nyheterna är att bilder och videor inte längre tar så mycket plats på telefonen. FOTO: PRIVAT

Bättre minne och ”levande” bilder

För dig som ständigt får tomt på lagringsutrymme i telefonen, är uppdateringen en räddare i nöden.

- Bilder och videor är nu komprimerade på ett annat sätt, och det tar bara omkring halvparten av utrymmet mot vad det gjorde förr. Det innebär mycket mer lagringsplats, något som är ett återkommande problem för många.

Apple lovar också att du ska kunna ta ännu skarpare och bättre bilder med den nya kamera-uppdateringen. Dessutom har de lagt till fler möjligheter ar redigera ”Live Photo”. Med effekterna ”Studsar”, ”Loopar” och ”Lång exponering”, blir bilderna mer levande.

Hitta ett ”Live Photo” i Bilder-applikationen > swipa uppåt för att välja effekt > välj effekten du vill använda.

Smartare Siri

PERSONLIG DJ: Nu kan Siri hjälpa dig att hitta musik som du gillar. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Ingen uppdatering utan en finjustering av vår trogna assistent Siri.

- Siri har blivit ännu lite smartare och mer produktiv i iOS 11. Själv har jag dock inte märkt något anmärkningsvärt under de veckorna som jag har använt den nya programvaran, berättar Rosenquist.

Men några praktiska förbättringar har ändå kommit. Siri fungerar för första gången att använda  mellan olika enheter, det gör det lättare för Siri att lära känna dig.  Siri har också varit på språkkurs sedan den tidigare uppdateringen, och har lärt sig översätta språk direkt. Hennes språkkunskaper är fortfarande begränsade till att översätta engelska ord och uttryck till franska, italienska, spanska och tyska, men det ryktas att det kommer utvidgas till senare uppdateringar.

Dessutom är Siri nu kompatibel med flera bank-applikationer och har tagit på sig jobbet som din personliga DJ. Använder du Apple Music för att strömma musik, lär sig Siri vad du har för musiksmak, och du kan be henne att sätta igång en låt som du gillar.

Har du inte aktiverat talfunktionen för Siri?  Gå in i Inställningar > Siri och sökning > slå på Lyssna efter "Hej Siri”. Nu kan du aktivera assistenten genom att bara säga ”Hej Siri”.

Läs mer: Slik blir du ekspert på Instagram Stories

Bättre Meddelande-applikation

TYDLIGA BESKED: Med effekterna Eko och Strålkastare är det svårt att missa innehållet i meddelandet. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Apple har också gjort kommunikationen roligare och mer användarvänlig.

- En väldigt trevlig nyhet med iMessage i iOS 11 är att de nu synkroniseras på alla dina enheter via iCloud. Det innebär att du kan ta emot, svara och hålla dig uppdaterad på meddelanden sömlöst mellan iPhone, iPad eller Mac, förklarar experten.

- Det har till viss del varit tillgänglig tidigare, men inte utan att du varit tvungen att justera en rad inställningar.

Dessutom är effekter nu mer centrala i Meddelande-applikationen.

- Apple vill göra det enklare att öppna och använda klistermärken eller andra tilläggsfunktioner, och det finns flera nya möjligheter att ”krydda” dina meddelanden, förklarar experten.

Tips! Känner du att budskapet i dina meddelanden inte riktigt når fram? Prova Smarts favoriteffekter Eko och Strålkastare.

Gå till meddelanden > Skriv meddelandet > Håll inne pilen till vänster i textfältet > Swipa till du hittar din favoriteffekt.

Såg du denna? Fire grunner til at Apple TV er verdt hver krone

Ta kontroll

NY KONTROLLPANEL: Skräddarsy din egen kontrollpanel, så att du snabbt kan hitta de kontrollerna du använder mest. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Det nya kontrollcentret är totalförändrat med ett helt nytt utseende och alla kontrollerna samlade på en sida. Det kan dock kännas ovant för många, men ger flera fördelar, berättar experten.

- Den största nyheten är att du nu själv kan välja vad som ska vara där. I Inställningar kan du till exempel välja bort ficklampan om du inte använder den, men lägga till väckarklockan.
Utöver det fungerar det ungefär som förväntat, du kan slå av och på enkla inställningar eller öppna funktioner.

Om du vill lägga till eller ta bort objekt i kontrollcentret går du in i Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa reglage.

En annan ny funktion är att du nu kan spela in video av sekvenser på skärmen.

Screenshots:

ENKEL REDIGERING: Ta en skärmdump, markera eller teckna på bilden och skicka den sedan vidare till vännerna. Enklare än så blir det inte. FOTO: VG PARTERSTUDIO

Fram till nu har du kunnat lagra en skärmbild genom att trycka på hem-knappen och lås-knappen samtidigt. Nu blir funktionen betydligt mer utvidgad.

- Du tar skärmbilder precis som förr, men i stället för att den bara sparas som vanligt i Bilder-applikationen, kan du nu både redigera och skicka den vidare direkt, förklarar Rosenquist.

Efter du har tagit en skärmbild öppnas ett litet fönster nere till vänster, och härifrån kan du öppna bilden och skriva, teckna, markera eller beskära skärmbilden.

Läs också: Åtte «skjulte» messenger triks du bør lære deg

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 29.09.2017

Senast uppdaterat: 29.09.2017