Prismatch*Prismatch*

Barnets första dator: Så väljer du rätt

Skärmstorlek, hastighet och vikt. Här är tipsen du behöver när du ska köpa dator till ditt barn.

Det viktigaste är att ta reda på är vilka behov ditt barn har, tipsar Lars Christen Førisdal, som är marknadsansvarig för datorer, surfplattor och mobil på Komplett.

- Olika användningsområden kräver olika datorer. Utöver skolarbete är det viktigt att datorn har möjlighet till enkel underhållning. De allra flesta datorer har den möjligheten, men speciellt spelet Minecraft ställer krav på processorn. Det kan med andra ord vara klokt att veta vad barnen gillar för spel innan man väljer dator.

Spelar ditt barn Minecraft så rekommenderar Førisdal en dator med minimum i3-processor och 4 GB RAM. Det går att spela även på enklare datorer, men då riskerar man att spelupplevelsen blir reducerad genom att spelet hackar eller hänger sig.

- Om spel inte är intressant överhuvudtaget, kan en enklare modell som en Chromebook fungera bra. De flesta datorer är kraftfulla nog för vanligt skolarbete.

 

Trygg användning

Många förväntansfulla barn ser fram emot att utforska möjligheterna som en dator erbjuder. Hans-Petter Nygård-Hansen, kommunikationsrådgivare, föreläsare, bloggaren bakom hanspetter.info – och pappa till de elvaåriga tvillingarna Hedvig och Gustav, berättar att idag är det nästan ett krav för barnen att ha en egen dator till skolarbete.

- Eftersom att en stor andel av skolarbetet och läxorna är nätbaserade, är det svårt att klara sig utan en dator – även för barnen.

Nygård-Hansen tycker att det är viktigt att sätta tydliga gränser för internetanvändning, och vilka tider på dygnet datorn ska vara tillgänglig när barnen får sin egen dator – även om det kan skapa lite gräl hemma.

 

DIGITAL FAMILJ: Gustav och Hedvig är elva år och ivriga användare av dator, mobil och surfplatta. FOTO: PRIVAT

 

- Det är en näst intill omöjlig uppgift att hela tiden ha kontroll över barnens internetanvändande. Den största utmaningen är som regel föräldrarnas brist på kommunikation med sina barn, säger han och fortsätter:

- Det är viktigt att man har en öppen och konstruktiv dialog om internetanvändning. Man ska vara sträng, men inte så sträng att barnen försöker dölja saker för dig.

Själv använder Nygård-Hansen ”Circle with Disney” hemma – en enhet som ger de vuxna möjlighet att administrera tidsbegränsning, internettillgänglighet och vilka applikationer barnen ska ha tillgång till.

 

Tänk långsiktigt

Priset är viktigt för många, men om man väljer att köpa en billigare dator bör man vara medveten om att priset ofta avspeglar datorns hastighet.

- Ingen vill ha en långsam dator. Inte barnen heller. En långsam dator kan ge barnet en negativ upplevelse, och det påverkar i sin tur inlärningen, förklarar experten på Komplett och fortsätter:

- Det är ett vanligt misstag att man endast tror att bredbandets hastighet spelar roll. Dessvärre hjälper det inte att ha ett blixtsnabbt bredband, om datorn inte kan hantera hastigheten.

Med det sagt behöver man heller inte välja den allra dyraste modellen. Det finns flera bra alternativ mellan 3000 och 4000 kronor. Førisdal påpekar ändå att det kan löna sig att se inköpet i ett framtidsperspektiv.

- En dator som kostar lite mer och har bättre specifikationer än barnets behov just nu, kommer vara mer ”framtidsäker”. Men frågan om slitage måste tas med i värderingen, förklarar Førisdal.

 

Vikt, skärmstorlek och lagring

Många tycker att det är mer behagligt att jobba på en dator med stor skärm. En stor skärm är också en mer ergonomisk, men det innebär också att datorn är tyngre.
Ska datorn hänga med utanför husets fyra väggar, är vikt en viktig del att ha i åtanke.

Enligt experten är upplösningen på nya datorer så bra att de i de flesta fallen kommer det inte vara några problem med en mindre skärm.

- Men skärmen bör helst vara i full-HD-upplösning.

En dator med mekanisk hårddisk som lagring är mer sårbar för slag och stötar om man jämför med en dator som har SSD som lagringsenhet.

Orsaken till det är att en mekanisk hårddisk består av fler rörliga delar, medan en SSD inte har några rörliga delar alls. En SSD använder också mindre ström, utvecklar mindre värme och är snabbare, men nackdelen är att de kostar mer. Ska datorn användas av barn kan det här vara värt att ha i åtanke, säger Førisdal.

Läs också: Så får du snabbast internet hemma

ALLSIDIG: Acer Switch är en liten, lätt och flexibel dator med bra batteritid i den lägre prisklassen. FOTO: KOMPLETT

Surfplatta och 2-i-1-dator

Traditionella, hopfällbara bärbara datorer är fortfarande de mest sålda datorerna. Men under det senaste året har det kommit en ny utmanare.

- En 2-i-1-dator är väldigt allsidig, och fungerar väldigt bra både till underhållning och arbete. De är ofta små och lätta, och därför perfekta att ha med sig i farten. En 2-i-1-dator kan därför vara ett bra alternativ till barnen, påpekar Førisdal.

För de allra minsta är underhållning prioriterat, då kan det räcka med en surfplatta. Ha i åtanke att de flesta surfplattor är ömtåliga – de tål inte att bli tappade på golvet eller utsatta för fukt. Lyckligtvis finns det ett stort utbud av tillbehör som är anpassade för att skydda mot både stötar, repor och vatten.

- iPad är antagligen det som används mest av barn. Orsaken till det är att de är väldigt användarvänliga och att det finns ett enormt urval av applikationer till iPad – vare sig det gäller lek och underhållning eller inlärning.

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 06.09.2017

Senast uppdaterat: 06.09.2017