HEMMAKONTOR: Med rätt utrustning på plats kan du jobba effektivt även hemifrån. FOTO: iStock

Så sätter du upp ett funktionellt hemmakontor

Ta en paus från det öppna kontorslandskapet och njut av en effektiv arbetsdag hemifrån. Här är sakerna du behöver för att bygga ett bra hemmakontor.

 

Tekniken har gett många i arbetslivet flexibiliteten att jobba när som helst, och var som helst. Med den rätta utrustningen på plats, kan du jobba effektivt och komfortabelt hemifrån.

Här är experternas tips på utrustning som du behöver för att sätta upp ett optimalt hemmakontor.

Extern skärm

Fördelen med en bärbar dator är att du kan sitta var du vill och jobba. Ska du däremot sitta en full arbetsdag framför skärmen, kan det dyka upp några ergonomiska problem som på sikt sliter på dig och gör dig mindre effektiv. Ska du sätta upp ett komplett hemmakontor bör du investera i en extern skärm.

Har du fått med deg dette? Fyra anledningar att välja en 2-i-1 dator

Det finns oändligt många valmöjligheter och preferenser när det kommer till datorskärmar. Komplett-experten Are Sørensen tipsar om att köpa en skärm med justeringsmöjligheter – med både pivot-funktion samt höj- och sänk-funktion.

- De billigaste skärmarna har ofta en fast fot som gör att man inte kan placera skärmen på ett optimalt sätt, vilket inte är ergonomiskt och kan slita på dig, förklarar Sørensen som är nordisk produktchef för monitorer, projektorer, skrivare och scanner hos Komplett.

- En bra skärm för hemmakontor har bra färgåtergivning, möjlighet att justera höjden samt flera ingångar.

Dockningsstation:

Enligt Sørensen är en stationär dator mer ergonomisk att arbeta på än en bärbar dator när man sitter på ett kontor. Men på grund av att mobilitet blir allt viktigare i dagens samhälle, väljer ständigt fler i arbetslivet bärbara datorer över stationära.

En dockningsstation är en basstation till den bärbara datorn, för att simulera en stationär dator. Alla nödvändiga expansioner som skärm, mus, tangentbord och laddare kopplas till dockningsstationen. När du kommer till jobbet eller hemmakontoret, sätter du datorn i dockningen och får därmed en stationär arbetsstation, samtidigt som du har ett mobilt alternativ, förklarar experten.

 

Många nya bärbara datorer använder idag USB-C standard. Om du väljer rätt skärm kan du slippa dockningsstationen helt – eftersom man använder skärmen som dockning.

- USB-C standarden kan ge ström till datorn, så du endast behöver koppla in en enda kabel när man sitter vid skrivbordet.  De här skärmarna har ofta högre upplösning och kostar mer pengar, men man slipper också dockningsstationen, berättar Sørensen.

Använder du en eller flera externa skärmar är det viktigt att undersöka att skärmarna har rätt tillkopplingsmöjligheter, eftersom att dockningsstationer kan ha flera olika utgångar.

 

Tangentbord och mus

För att effektivisera arbetet är externt tangentbord och mus nödvändigt. Välj gärna en trådlös variant, så slipper du onödiga kablar.

Klicka här för att se vårt urval av trådlösa möss, och här för trådlösa tangentbord.

Såg du den här? Enkla tips för att bli av med "musarm"

En skrivare kan också vara en viktig del i hemmakontoret. Även om många nu i stort sett jobbar papperslöst, händer det att man behöver en utskrift eller två. Sørensen tipsar om multifunktionsskrivare till hemmakontoret, eftersom de även har scanner och kopiator inkluderat.

Stabilt nätverk

Se till att ditt nätverk är stabilt, och att du har bra signal där du installerar ditt nya hemmakontor.

Bjørn Ivar Nordbø, som är nordisk produktchef för nätverk hos Komplett, förklarar att placeringen av routern är särskilt viktig för att signalerna ska förlängas.

- Gömmer du undan routern kan det försämra signalen, men det är inte bara dörrar eller betongväggar som reducerar signalerna, säger Nordbø.

Har du problem med signalen i rummet du använder som hemmakontor, kan ett mesh-nätverk vara lösningen. Ett mesh-nätverk är en WiFi-lösning för hemmet som håller nätverket stabilt i alla rum, oavsett planlösning.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 17.08.2017

Senast uppdaterat: 12.10.2017