Mesh-nätverk: Få superbra nät hemma

Aldrig mer dåligt nät hemma. Det låter som en dröm – men är närmre än du tror. Så här får du stabilt internet i alla hemmets hörn.

Med fler och fler enheter i hemmet som kräver wifi har problemen med dålig täckning blivit allt vanligare. Men med ett mesh-nätverk kan du flytta dig från rum till rum medan du streamar, spelar spel, laddar ner film och surfar – utan någon sladd.

– Ett mesh-nätverk är en wifi-lösning för hemmet som håller nätverket stabilt i alla rum, oavsett planlösning. Har du problem med täckningen bör du fundera på att byta till ett mesh-nätverk, säger Bjørn-Ivar Nordbø, nordisk produktchef för nätverk och smarta hem hos Komplett.

– Produkterna är enkla och designade för att ge dig optimal täckning där du har behov, säger han.

 

Stabilt nät i alla rum

Mesh-systemen består av flera små radiosändare som fungerar på samma sätt som en trådlös router. Systemet består av en eller flera små enheter som mottager, sänder och förstärker det trådlösa nätet.

Det har efterhand dykt upp flera leverantörer av mesh-nätverk på marknaden – en av dem är TP-Link som levererar hemmanätsystemet Deco.

Systemet består av flera små noder, som hela tiden arbetar tillsammans för att skapa det mest stabila nätverket, med ett resultat som gör att du får ett starkt nät oavsett var i huset du befinner dig.

I hus och större lägenheter finns det flera typiska täckningsdödare som murväggar, badrum, glasväggar eller liknande. Traditionella routrar har bara en sändnigspunkt, och har därför ingen möjlighet att ge täckning till områdena bakom hindren. Med mesh kan du gå runt problemen och få bra täckning överallt.

 

Ett startpaket består i regel av två till tre noder, och täcker upp till 400-450 kvadratmeter, lite beroende på leverantör. Har du ett stort hus som kräver bättre täckning, kan du lägga till flera noder.

Såg du den här? Så får du snabbare internet hemmaEnkelt att installera

Även om själva teknologin är avancerad, är mesh-produkterna gjorda för att vara väldigt enkla att installera. Allt du behöver för att komma igång är ett internetabonnemang och en smarttelefon. Med hjälp av en app får du sedan upp hela systemet med bara några få steg.

Så här gör du:

1. Packa upp enheterna och ladda ner den tillhörande appen

2. Sätt i strömmen och kabeln från modemet till en av noderna, och följ instruktionen i appen vidare.

3. Efter kort tid är ditt nya mesh-nätverk på plats. Och nu kan du streama dina favoritserier i köket, badrummet och sovrummet.Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 12.10.2017

Senast uppdaterat: 12.10.2017