Prismatch*Prismatch*

Mesh-nätverk ger bra täckning i hela hemmet

Vill du veta mer om Mesh-nätverk? Här kan du läsa allt om nätverkssystemet som enligt experterna ger dig optimal täckning i hela hemmet - från vind till källare.

Det är ett välkänt problem att routern inte ger tillräckligt med täckning i hela hemmet, speciellt om huset är stort.

Tidigare har räckviddsförlängare varit lösningen för att få ett bra nätverk i hela hemmet. En range extender, som det också heter, har använts för att förstärka routerns signal, förklarar Jonas Hvarnes Nilsen, inköpare för nätverk hos Komplett.

- Om du vill ha en enkel lösning på dålig täckning, ostabilt nät och låga internethastigheter är det ett mesh-nätverk du behöver.

Kortfattat förklarat består Mesh-nätverken av två eller flera mindre enheter som tar emot, skickar och förstärker dina trådlösa signaler och fördelar signalerna över hela hemmet.

Du kan montera upp till tio mesh-enheter i samma hem, som kommer ge en betydligt bättre täckning än en traditionell router. I det nya systemet du kan använda samma nätverksnamn och lösenord, något som gör det enkelt att administrera.

 

Kort om mesh

- När man sätter upp mesh-nätverket kommer telefonen berätta för dig var i bostaden du skall placera noderna för att få bäst möjliga täckning och hastighet. På det sättet placeras de inte för långt ifrån, eller för nära varandra.

En av de bästa egenskaperna hos ett mesh-nätverk är att mesh-noderna kommunicerar med varandra. Resultatet blir därmed att du alltid har bästa möjliga täckning och hastighet, oavsett var i bostaden du befinner dig, berättar Nielsen.

 

SMARTARE: Noderna är skapade för att snacka med varandra. ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO

Dagens range extenders upprättar ett nytt nätverk, baserat på signalerna den får från routern. På grund av detta är det inte alltid mobiltelefoner, surfplattor och laptops förstår vilket nätverk de skall vara på när du rör dig runt i hemmet. Detta är inte ett problem för mesh-nätverk. I mesh-systemet kommer täckningsområdet öka med varje nod, och dina enheter slipper att hoppa mellan de olika nätverken. Blir avståndet för stort, rekommenderar vi att bygga på med flera noder.

 

SNACKAR MED VARANDRA. ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO

Smarta hem kräver räckvidd

Ett genomsnittshem får stadigt fler enheter och smarta produkter som kräver nätkapacitet. Dina smarta produkter, som exempelvis element och lampor, kräver täckning för att fungera, förklarar nätverksexperten.

Tillverkarna tar kundernas ökade behov för bra täckning seriöst och jobbar med utveckling av sina produkter för att lösa framtidens behov.

Det har hänt mycket inom nätverk på kort tid, och mesh är en viktig del om du planerar att förvandla din bostad till ett smart hem. Under en av världens största elektronikmässor, CES i Las Vegas i januari 2019, offentliggjorde flera av de största nätverksaktörerna, som Netgear, att kommande mesh-produkter har WiFI 6 som ger nätverket blixtsnabb gigabit-hastighet.

Enkelt att installera

Nu undrar du kanske hur du skall komma igång med ditt nya mesh-nätverk?

Routern är inbyggd i ditt nya mesh-system. Det enda du behöver göra är att ansluta en Ethernet-kabel till en av mesh-noderna till modemet i hemmet.

De nya mesh-noderna är utvecklade för att kommunicera trådlöst, men om du ändå väljer att dra en kabel till varenda en av dem, kommer du uppleva ännu bättre täckning, säger han.

- En av de bästa egenskaperna hos ett mesh-system är hur enkelt det är att installera. Hela installationen görs i en app och är klart på ett par minuter.

Så här gör du:

  1. Packa upp enheterna och ladda ner den tillhörande appen.
  2. Sätt i strömmen och kabeln från modemet till en av noderna, och följ instruktionen i appen vidare.
  3. Efter kort tid är ditt nya mesh-nätverk på plats. Och nu kan du streama dina favoritserier i köket, badrummet och sovrummet.

Köp ditt nya mesh-system hos oss: