Prismatch*Prismatch*

Ny mobil? Här är allt du behöver tänka på

Hösten bjuder på många spännande nyheter för mobil-entusiaster. Byter du mobil nu, bör du ha dessa tre saker i åtanke.

 

Höstens event med Tim Cook och hans kollegor skapade som vanligt ett stort engagemang hos alla Apple-intresserade. Tre nya telefoner blev lanserade – iPhone 8, iPhone 8 Plus och den extraordinära iPhone X.

I år, precis som i fjol, är Sverige bland de första länderna som får telefonerna. Kort tid efter eventet var det möjligt att beställa iPhone 8 och iPhone 8 Plus, men den nya flaggskeppstelefonen X kommer inte ut förrän i november.

Dessutom kommer även nya modeller från bland annat Samsung, Sony och Huawei att dyka upp i butikshyllorna inom kort.

Läste du denna? Så tar du vara på telefonen i kylan

Är du en av dem som planerar att köpa en ny mobil i höst, är det några saker som du måste göra innan du börjar använda din nya enhet:

 

Säkerhetskopiering

Innan du raderar något från din gamla telefon måste du försäkra dig om att du har överfört all data till den nya enheten genom en säkerhetskopia.

De flesta Android- och Appletelefoner har daglig säkerhetskopiering aktiverad automatiskt, men du bör ändå göra en sista manuell kopiering innan du flyttar innehållet, tipsar Truls Aleksander Hammer, produktansvarig för mobil och surfplattor på Komplett.

- Vi har mycket viktig data i våra telefoner. Innehåll i applikationer kan som regel hämtas genom inloggning på din användare, men bilder och filer som är sparat på din telefon, måste överföras via en molntjänst eller en extern hårddisk. Genom att göra en sista kopia precis innan du byter telefon är du säker på att du får med allt, berättar Hammer.

 

För iPhone och andra iOS-enheter sparar du en säkerhetskopia i iCloud, för Android-enheter kan du använda Android Backup Service, och på Windows Phone väljer du Inställningar> Säkerhetskopiering, skriver de olika aktörerna på sina supportsidor.

Även om de allra flesta applikationerna – med tillhörande data – överförs problemfritt, finns det några undantag.  Använder du biljett-applikationer för kollektivtrafik  ska du vara uppmärksam på att den elektroniska biljetten inte alltid följer med applikationen till den nya telefonen.

 

Från Android till iOS

Har din nya telefon ett annat operativsystem än det du använder idag,  kan processen verka lite mer komplicerad. Lyckligtvis finns det applikationer som gör det lekande lätt.

Har du en Android-telefon och ska byta till iPhone, kan du installera applikationen ”Move to iOS” från Google Play på din gamla enhet. I applikationen kan du välja vilket innehåll du vill överföra till din nya telefon; kontakter, bilder, videor, bokmärken, e-postkonton och kalendern.

iOS: Med applikationen ”Move to iOS” flyttar du enkelt från en Android-telefon till iPhone. FOTO: PRODUCENTEN

Obs! Applikationer som du har köpt i Google Play kommer inte att överföras till iPhone-enheten. Dessa måste du eventuellt köpa på nytt i App Store.

Läs mer om ”Move to iOS” på Apples hemsida.

 

 

Radera personlig information

Många tänker först och främst på bilder, applikationer och textmeddelanden när man ska rensa sin telefon från innehåll, men idag lagras otroligt mycket personlig information på mobilen, som platshistorik, lösenord – till och med betalkort.

- Ska mobilen vidare till en ny ägare, är det viktigt att du raderar all personlig data på ett säkert sätt, berättar Hammer och fortsätter:

- Det gäller även om telefonen ska ärvas av en vän eller familjemedlem. Man önskar inte att dela all information, inte ens med sina närmsta. Radera därför all data så fort du har gjort en säkerhetskopiering av innehållet.

 

Så här går du tillväga på iPhone och övriga iOS-enheter: Inställningar > Apple-ID > Logga ut.

Gå tillbaka till Inställningar > Allmänt > Nollställ > Radera allt innehåll och inställningar. Skriv in koden om du har bett om det och tryck på Radera.

När innehållet är raderat slås ”Hitta iPhone” och aktiveringslåset automatiskt av, och enheten blir helt borttagen från din lista av enheter (enheter kopplade till ditt Apple-ID).

Så här går du tillväga på Android-enheter: Gå in i Inställningar > Allmän Hantering > Återställ > Återställning till fabriksdata.

Så här går du tillväga på Windows Phone: Gå in i Inställningar > Om > Återställ telefonen. Här får du två varningar. Är du säker på att du vill radera all data trycker du ja, och därefter ja igen.  

Obs! Tillvägagångssätten kan variera mellan olika enheter.

 

 

Nytt mobilt liv

När innehållet på din gamla mobil är säkerhetskopierat och raderat, är allt klart för att börja använda din nya enhet. Allt du behöver göra är att ladda ned säkerhetskopian från molntjänsten eller hårddisken där du har sparat den, och vips så har du alla dina gamla applikationer, bilder och kontakter på plats i den nya telefonen!

Såg du denna? De bästa Sonos-funktioerna

 Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 18.10.2017

Senast uppdaterat: 18.10.2017