Prismatch*Prismatch*

SMART TVÄTT: Med en "smart"-maskin blir det väldigt enkelt att tvätta kläder - både hemma och i farten. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Framtidens tvättmaskin styrs med mobilen

I takt med den tekniska utvecklingen har hemmets mest trofasta arbetare äntligen blivit digital. Nu kan du nämligen tvätta dina kläder med hjälp av en app.

Med en "smart" tvättmaskin kommer tvätten att gå lite lättare – och du slipper oroa dig över att kläderna är en storlek mindre än när du lade in dem. Smarta tvättmaskiner är anslutna till Wi-Fi och hjälper dig att välja rätt program för dina kläder. Dessutom kan de dosera den perfekta mängden tvättmedel. Ska vi tro på Kompletts tvättmaskinsexpert Kjell-Inge Yddal Aarset, betyder detta att du äntligen kan säga adjö till tovade ullsockor och krympta tröjor.

– Med Wi-Fi i tvättmaskinen kan maskin och telefon prata med varandra. Det betyder att du kan fjärrstyra tvättmaskinen, förklarar Aarset.

– Dessutom kommer många smarta maskiner med system för självdosering av tvättmedel. Det är en stor fördel, då de flesta av oss använder mer tvättmedel än nödvändigt.

– En självdoseringsmaskin fylls med stora patroner som byts vid behov. Maskinen räknar själv ut rätt mängd tvättmedel till varje tvätt.

 

Smarta tips för tvätten

Värmen och valet av tvättmedel – det är många saker som påverkar din tvätt.

Här är några tips på hur du använder tvättmaskinen på bäst sätt och får perfekt resultat varje gång.

1. Rätt mängd kläder

Första regeln när det kommer till klädtvätt är att man inte ska stoppa maskinen full. Om du överfyller maskinen finns det risk att kläderna inte blir rena. Maskinen tvättar bäst om kläderna har lite plats runt sig. På nyare maskiner kommer du få ett meddelande på displayen med rekommenderad mängd. Följ denna så kan du vara säker på att ta hand om kläderna på bästa sätt.

2. Välj rätt program

De flesta av oss tvättar på samma program varje gång – detta trots att moderna maskiner har program till alla olika typer av tvätt. Det är inte alla plagg som tål hög centrifugering till exempel. Ta dig tid till att läsa tvättlappen, så slipper du onödigt slitage på kläderna.

3. Välj rätt temperatur

Många har lärt sig konsekvenserna av fel temperaturval den hårda vägen, ofta genom att favoritskjortan förvandlats till en t-shirt för barn.

Rätt temperatur är väldigt viktigt, inte bara för att ta hand om kläderna utan också för att få dem rena. Många tror att det är tvättmedlet som tar död på bakterierna. Så är det i regel inte, om inte tvättmedlet innehåller blekmedel. Ska du döda bakterierna måste vattnet hålla hög temperatur. En bra tumregel är att kläderna du har närmast kroppen ska tvättas i minst 60 grader. Detsamma gäller sängkläder och handdukar.

Du bör framförallt vara observant på rätt temperatur vid sjukdom. Om ditt barn är sjukt och du tvättar barnets tröja tillsammans med dina egna plagg på för låg temperatur, är risken stor att du blir smittad. En vanlig bomullstvätt på 40 grader kommer tvätta kläderna rena från fläckar och smuts, men kommer inte att döda bakterier, virus och kvalster.

4. Använd rätt mängd tvättmedel

De allra flesta använder mer tvättmedel än nödvändigt – och det är dumt eftersom det inte gör kläderna renare.

Snarare kommer det att finnas rester kvar i kläderna, vilket är dåligt för allergiker, din plånbok och miljön. Dessutom kan det bli en del söl om tvättmedlet skummar över på golvet.

Tvättmedlets funktion är att fånga smutsen, kapsla in den och "lyfta” den av tyget, innan kläderna sköljs ur. Använder du för lite tvättmedel kommer det inte kunna fånga all smuts. Använder du för mycket blir det i stället för mycket skum.

Under tiden i tvättmaskinen ska tvätten lyftas och bankas mot botten. Om det blir för mycket skum kan maskinen inte slå ut tvättmedlet.

Hur mycket tvättmedel du ska använda beror på hur mycket tyg du tvättar, samt typen av textil. Om du inte har en maskin med automatisk dosering, bör du följa anvisningen på förpackningen.

5. Trött på att stryka? Testa ånga i stället

Många nya maskiner har en funktion som kallas ”ånga”. Ångan avlägsnar lukt och rätar ut skrynklor. Men om plagget är väldigt smutsigt ska det tvättas ordentligt, eftersom ångan endast ger kläderna en uppfräschning.

6. Töm maskinen när den är färdig!

Tyget bör alltid plockas ut ur maskinen direkt när tvätten är klar – både för att ta hand om kläderna och tvättmaskinen. Blir den liggande blir det en bra grogrund för nya bakterier – och du bör egentligen tvätta kläderna på nytt.

 

 

Tips! Detta betyder de mest använda tecknen på tvättlapparna:

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 24.10.2017

Senast uppdaterat: 24.10.2017