Prismatch*Prismatch*

INNEHÅLLER MYCKET DATA: Det ligger mycket information på dina gamla enheter, vi tipsar dig om hur du kan radera allt på ett säkert sätt. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Tips innan du gör dig av med en dator

De flesta äldre enheter, som datorer och mobiltelefoner, innehåller många filer och mycket information som du troligtvis inte vill ska hamna i fel händer. Vi tipsar om hur du tömmer datorn ordentligt på information innan du säljer eller slänger den.

 

Lene Zachariassen, jobbar som säkerhetschef på företaget Alternativ Data, som dagligen raderar data från IT-utrustning, hon delar med sig av sina tips till dig som sitter med en gammal dator eller mobiltelefon.

 - Du gör dig själv en tjänst genom att radera allt innehåll innan du gör dig av med en dator eller mobiltelefon, säger säkerhetschefen.

HAR ERFARENHET: Lene Zachariassen är säkerhetschef på Alternativ Data. FOTO: ALTERNATIV DATAZachariassen har en huvudregel, RADERA ALLT. Det kan vara en försäkring mot obehagliga upplevelser. Det gäller oavsett om enheten ska slängas, reklameras, repareras på verkstad, säljas eller ges bort.

- Ett exempel är lånetelefoner från butiken,  där ligger allt innehåll kvar från tidigare användare, och vid inskickning till en verkstad för reparation är det inte säkert du får din enhet tillbaka.

 

Det är inte enbart bilder som måste raderas

De flesta av oss vet inte hur enheten lagrar filer, och därför är det enklast för de flesta att ha som regel att radera allt från enheten när den inte ska användas längre.

 - Privat information är mer än bara bilder och filer, säger säkerhetschefen. Troligtvis har du mängder av lagrade lösenord i webbläsaren som du inte vill ska hamna i fel händer. Genom datorn kan andra få direkt tillgång till Dropbox, molnlagring eller din Facebook-profil. Detta bör också raderas.

 

Vad är det för information man ska vara extra noga med?

Bedragare kan vara på jakt efter dina lösenord, kortnummer, personnummer, privata bilder och filer samt konfidentiell information.

Man glömmer lätt att e-post-historiken kan återskapas, och det är dessutom enkelt även om du raderar Outlook, upplyser hon.

Säker fildelning: Så sänder du stora filer

 - De flesta har ingenting att dölja, men du har troligen mer som bör skyddas än du tror.

Om privat information hamnar i fel händer, är man nära en potentiell ID-stöld. Det sker dessvärre ständigt att falsk eller stulen identitet blir använd för att beställa varor i andras namn, förklarar Zachariassen.

Kryptering av dator:

Innan du raderar innehållet bör du kryptera informationen du har sparat i datorn. Krypringen gör att man behöver lösenord för att få tillgång till samtliga filer. Kryptering är en smart säkerhetsåtgärd även under tiden man använder datorn, och något du även bör ha på din nya dator. Du behöver i stort sett inga tilläggsprogram för att kryptera, då nya operativsystem har stöd för det.

OBS: Gör alltid en backup INNAN kryptering!

För Mac

Aktivera och konfigurera FileVault. FileVault 2 är tillgängligt på OS X Lion eller senare. När FileVault är aktiverat kräver Mac-datorn alltid att du loggar in med ditt lösenord.

  1. Välj Apple-menyn (bild på apple-logga) > Systeminställningar och klicka sedan på Säkerhet och integritet.
  2. Klicka på fliken FileVault.
  3. Klicka på låsknappen Låst och ange sedan ett administratörsnamn och ett lösenord.
  4. Klicka på Aktivera FileVault.

 

 

För PC

För PC finns det flera alternativ, beroende på tillverkare. Om du har Windows Pro- eller Enterprise-utgåvor, följer Bitlocker med, det är en programvara som krypterar hårddisken helt.

De olika PC-tillverkarna har dessutom egna verktyg  till kryptering som laddas ned gratis från tillverkarens hemsida. Ett exempel på ett sådant kostnadsfritt program är VeraCrypt, berättar Zachariassen.

Läs mer och ladda ned VeraCrypt här.

Rekommenderas: Därför bör du undvika öppna wifi-nätverk

Hur man raderar data från datorn:

Det är inte tillräckligt med formatering av hårddisken för att säkert radera allt innehåll. Genom en formatering blir inte all data raderad, den blir bara dold på ett annat ställe i datorn. Det finns program som är utvecklade för att skriva över innehållet på din hårddisk säkert, och flera gånger.

Säker radering av innehåll på en privat Mac: Det enklaste  sättet att radera innehåll på din Mac är att först aktivera kryptering, och därefter använda Disk Utility/Skrivverktyg som finns på alla datorer med MacOS. Det verktyget hjälper dig att radera allt innehåll tryggt från hårddisken.

Säker radering av innehåll på privat PC: Det finns en rad olika verktyg och program som tryggt raderar innehållet i din dator. Zachariassen nämner bland annat ett program som heter Eraser.

Eraser laddar du ned här.

Flera PC-tillverkare har dessutom egna raderingsprogram som laddas ned gratis på leverantörens supportsida.

OBS! Sådana program skriver över allt innehåll och hela lagringsområdet, det bör därför endast användas på privata datorer eftersom att det inte skapas någon rapport. En rapport är viktig för företag som måste dokumentera att data är raderad enligt personuppgiftslagen, enligt säkerhetschefen.

 

Skada på hårddisken

Om enheten är utsatt för en fysisk skada bör du vända dig till din återförsäljare för att få information om hur du säkert får din hårddisk raderad från innehåll. Troligen kommer du få följande alternativ:

  1. Om det är en gammal hårddisk kan du avmagnetisera den.
  2. Nyare lagringsmedier som till exempel SSD, mobiltelefon eller USB-minne kan strimlas.

Företag som erbjuder säkerhetstjänster till slutkunder har utrustning för att göra det på ett säkert och lagligt sätt. Du bör ändra försäkra dig om att företaget ansvarar för informationssäkerheten innan du lämnar från dig enheten.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 25.10.2017

Senast uppdaterat: 25.10.2017