Prismatch*Prismatch*

Andjela har många järn i elden, och vill verkligen att unga ska ska få ett större gamingintresse, eftersom gaming kan vara väldigt lärorikt. FOTO: PRIVAT

Andjela brinner för e-sport och gaming

Ända sedan hon var liten har hon älskat gaming.Nu gör Andjela Kusmuk, 27, karriär av sin hobby.

– Det är många som inte tänker på de positiva aspekterna av gaming.

När Andjela Kusmuk började plugga var det en faktor som var avgörande. Studietiden skulle definitivt tillbringas i Jönköping. Varför då?

Jo, eftersom världens största datafestival Dreamhack arrangeras där. På så sätt kunde hon säkra sig ett jobb på festivalen.

– Jag var en del av crewet på Dreamhack och gjorde verkligen allt. Jag reparerade datorer, drog kablar och jobbade med lagen.

I dag arbetar den svenska 27-åringen på konsultfirman Netlight, i arbetsuppgifterna ingår att föra gaming- och e-sport-industrin framåt. Hon ligger också bakom podcasten ”Nordic gamer”, håller föredrag och skriver krönikor om e-sport. Dessutom har hon startat upp träningslägret Area08 för e-sportare – och en rad andra startups inom e-sport. 

Hur många timmar på dygnet har du egentligen?

– Jag brukar säga att jag har lika många timmar som Beyoncé, säger hon och ler.

Genom att fokusera på en sak i taget och sätta av tid till varje uppdrag kan hon fylla schemat med de mest fantastiska sakerna. 

Se också: Världens mest populära onlinespel är inte ens lanserat

Vill se gaming på CV:n

Just nu spelar hon Diablo III mest, men även Playerunknown’s Battleground (PUBG) och CS:GO – och hon streamar gärna på sin Twitch-kanal.

– Jag spelar faktiskt mest med 12-14-åringar, och jag lär mig otroligt mycket av det. På Twitch pratar vi om så mycket härligt – allt från vanliga tonåringsproblem till matteklasser. De är väldigt bra på kommunikation, och de lär mig väldigt mycket nyttigt.

Andjela känner gaming- och sportbranschen utan och innan, och arbetar för att den ska växa. FOTO: PRIVAT

Med träningslägren Area08 har hon skapat ett ställe där alla barn kan bli bra på gaming, men samtidigt bli uppfostrade att bli bra i skolan, äta bra och uppföra sig.

Andjela Kusmuk menar att gaming är en sund hobby för barn och unga, eftersom de blir uppfostrade till att lösa olika problem under olika förutsättningar som hela tiden kan ändras. Hon menar att de lär sig att arbeta under press, och vara konkurrenskraftiga.

– Jag vågar faktiskt påstå att de som gamar är duktigare på många områden, till exempel språk. Det är många som inte tänker på de positiva aspekterna av gaming.

Hon anser också att vilka spel du spelar säger mycket om hur du är som person.

– Personligen får jag en tydligare bild av någon om jag vet vilket spel de spelar – och jag skulle gärna sett att arbetssökande skriver att de spelar till exempel Counter Strike i sitt CV. Det berättar mycket mer om vem du är som person än att du har jobbat deltid på Volvo.

"Männen får ofta mer betalt"

Innan Andjela Kusmuk började på Netlight jobbade hon med marknadsföring för Ninjas in Pyjamas (NiP), som är en av världens största och äldsta e-sport-klubbar, där flera av spelarna i dag har miljonlöner.

– För bara tre, fyra år sedan trodde inte folk att det var så många som såg på e-sport, även om det var ett stort engagemang redan då. På den tiden var det svårt att överbevisa sponsorerna. Så är det inte längre.

Branschen har växt snabbt, men något som inte har förändrats särskilt mycket är könsfördelningen i toppen, hävdar hon. Även om fler kvinnor spelar, är det fortfarande få kvinnor som kan leva av e-sport.

Läs också: Historien om världens mest kända rörmokare

– Det finns bra kvinnor också, och det finns ingen grund till att kvinnor inte ska vara lika bra som män i e-sport. Problemet är bara att männen ofta får bättre betalt, och då betyder det att kvinnorna som håller på med gaming ofta måste jobba vid sidan av. Då tar det längre tid för dem att nå en viss nivå.

Andjela Kusmuk önskar att kvinnor också ska kunna hävda sig inom e-sport, och att vi får se blandade e-sportlag med både kvinnor och män.

Kan du själv tänka dig att satsa på gamingen, och vara med i ett e-sportlag?

– Jag tror att jag är för gammal nu, men vill gärna vara manager för ett lag i framtiden. Jag har sett alla fel som går att göra, och känner branschen utan och innan, så jag tror att det skulle vara spännande.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 07.11.2017

Sist uppdaterat: 07.11.2017