Prismatch*Prismatch*

I AKSJON: I PUBG gjelder det å finne sin egen taktikk for å overleve, tipser eksperten. ILLUSTRASJON: SKJERMDUMP PUBG

Världens mest populära onlinespel är inte ens lanserat

Det är inte ens färdigt – ändå har det gjort succé. På bara drygt ett halvår har en ofärdig version av spelet Playerunknown’s Battlegrounds sålt i mer än 13 miljoner kopior – och som mest har över två miljoner spelat det samtidigt.

– En användarsuccé ända från start, säger experten Levi Haakenstad Sørensen.

Tillsammans med 99 andra personer hoppar du ut från ett flygplan. Ni landar på en öde ö, utan några som helst hjälpmedel till hands. Men när du börjar utforska ön hittar du vapen, fordon och medicinsk utrustning. Nu handlar det om att överleva, och vara kvar till sist.

– Så ser premisserna ut i ” Playerunknown’s Battlegrounds”, eller PUBG som det också kallas. Det är ett onlinespel i genren ”last man standing”. Men det är mer än så. ”PUBG” är dessutom en framgångssaga redan innan det är klart. En betaversion av spelet släpptes först – och sålde slut innan en ”early access”-version till dator blev tillgänglig i mars i år. Innan året är slut kommer det färdiga spelet sannolikt att släppas till både dator och Xbox. Huruvida det även släpps för PlayStation är ännu oklart.

Kolla också: Så väljer du rätt gamingutrustning

Gamers utformar spelet

Levi Haakenstad Sørensen är kapten för PUBG-laget hos spelorganisationen Spett Gaming. Han tror att anledningen till att spelet på så kort tid attrahterat enorma fanskaror är att utvecklarna hela tiden lyssnat på användarnas feedback.

– Spelet har varit en användarsuccé ända från start. Detta är nog första gången någon har ”nailat” att släppa ett ”early access”-spel.

Levi har spelat nästan hela livet och nu är det främst PUBG som gäller. FOTO: MARIUS W. VOLDEN, MAVVI MEDIA

Levi Haakenstad Sørensen lyfter fram att Brandon Greene, som skapat spelet, vågade skicka ut ett spel som var långt ifrån perfekt. I början släpptes därför ofta nya uppdateringar, med ändringar baserade på feedback från spelarna.

– När man känner att man är med i att forma spelet, får man också ett slags ägarförhållande till det, säger Levi och förklarar att flera saker som användare föreslagit faktiskt har blivit tillagda eller ändrade.

Såg du? Här är höstens hetaste spel

Världens största onlinespel

Levi, vars nick name är ”Ivel”, har lagt mer än 1100 timmar på onlinespel. Spel som har flera likhetstecken med filmer som ”Battle Royale”, och ”Hunger Games” – där handlingen i stor grad kretsar kring en karaktär som dödar eller dödas.

«KORTA» SPEL: Varje runda varar från 1 minut till ca 35 minuter, beroende på hur länge du överlever. När tiden rinner ut krymper kartan och du blir tvungen att flytta dig närmare motståndarna. ILLUSTRASJON: SKJERMDUMP PUBG

Sørensen har tidigare varit topprankad i Europa i PUBG i Europa med sin ”squad” men har sedan blivit petad från tronen. Med tanke på den snabba ökningen av antalet spelare är det trots allt inte särskilt överraskande. Och i dag är PUBG-spelandet heller inget heltidsjobb för honom. Enligt webbsidan SteamCharts.com, som listar antalet onlinespelare på spelplattformen Steam, har fler än två miljoner PUBG-spelare spelat på samma gång – ett tal som växer för varje vecka som går. Därmed har PUBG tagit över tronen från DOTA2, som hade det tidigare onlinerekordet på nästan 1,3 miljoner spelare.

Höga förväntningar till fullversionen

ENDA KARTAN - JUST NU: Idag landar alla spelarna på denna ön, men det förväntas att flera kartor kommer bli tillgängliga när spelet släpps. ILLUSTRASJON: SKJERMDUMP PUBG

Trots flera små och stora uppdateringar av spelet, ser många med spänning fram emot den officiella lanseringen. Exakt vad som väntar? Det är det få som vet. – Jag både tror och har hört rykten om att det kommer komma minst en ny karta när spelet släpps. I dag är det samma ö och samma byggnader i varje spel, även om vädret kan skilja sig från gång till gång. Efter ett tag har jag sett de flesta skrymslen och vrår i spelet och ser fram emot att se något nytt. – Med detta sagt har spelet fortfarande mycket hög användbarhet även efter många timmar, säger Sørensen.

 

Levi Haakenstad Sørensen nybörjartips för dig som inte har spelat PUBG:

- För min del är det viktigt att få en bra överblick från start, och se om det befinner sig många andra i din närheten. Det gäller att hitta en taktik som fungerar för dig. Det finns till exempel många olika vapen – de har olika användningsområden men inget av dem är bättre än något annat. Det är också viktigt att kunna ta att man gör fel, och lära sig av sina misstag. Men det allra viktigaste är förstås att ha kul. Det kan också vara nyttigt att se på proffsspelare, youtubers eller streamare. Levi Haakenstad Sørensen streamar själv via Twitch. Där kan du också chatta och ställa frågor direkt. Han tittar på andra proffs och streamare också för att få idéer.

Intresserad i e-sport? Så kan du bli en proffsgamer

 PS! Spelet kommer antagligen få en åldersgräns på 18 år av PEGI (Pan-European Game Information).

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat:  16.10.2017

Sist oppdaterat: 16.10.2017