Prismatch*Prismatch*

Expert: Hur du väljer rätt spelutrustning för din dator

Överväger du att byta ut din PC-skärm eller köpa ett nytt spelheadset för att förbättra din spelupplevelse? Här är spelexpertens råd om hur du hittar den utrustning som passar dig bäst.

- När det gäller möss, tangentbord och headset är det många som har personliga preferenser - och vad du föredrar bör naturligtvis spela en viktig roll när du investerar i spelutrustning, säger Kenneth Næss, spelguru på Komplett.

Han är själv en ivrig spelare, både på konsol och PC, men tillbringar mest tid på att spela spel framför datorn.

- Personligen gillar jag stora tangentbord, och jag älskar den taktila känslan du får med ett mekaniskt tangentbord. Men de som spelar FPS (förstapersonsskytt) vill ofta ha mycket kompakta tangentbord, eftersom de föredrar att använda några få tangenter när de spelar, förklarar Næss.

Med andra ord, vilken typ av spel du spelar påverkar också vilken typ av utrustning som är rätt för dig.

- Det är alltså svårt att ge bra rekommendationer som passar alla, men här är specifikationerna som är viktiga att notera - och de produkter som är mest populära hos oss just nu.

Lättare än du tror: Hur du bygger din egen dator

 

1. Spelskärm

Om du har investerat både tid och pengar i att bygga en kraftfull spel-PC, bör du också ha en PC-skärm som är på samma nivå som datorn.

- Det hjälper inte att ha ett väldigt bra grafikkort på datorn om du inte har en tillräckligt bra skärm, konstaterar Næss.

När du spelar är det viktigt att bilden uppdateras så snabbt och exakt som möjligt, och då är det viktigt att skärmuppdateringsfrekvensen (Hz) är tillräckligt hög och att svarstiden (ms eller millisekunder) är låg. Se vårt urval av spelskärmar.

Intresserad av e-sport? Så här kan DU bli en professionell spelare

- Vissa tror att ögat inte kan se skillnaden, men jag tycker personligen att jag ser en stor skillnad mellan en skärm med 60 Hz och en med 144 Hz. Om du kan se någon dyka upp runt ett hörn lite snabbare, kan det betyda mycket för spelet.

Hans rekommendation är därför att välja en skärm med en uppdateringsfrekvens på minst 144 Hz och en responstid på mellan en och två millisekunder. När det gäller storleken är det vanligast med skärmar i storleken 24 till 27 tum, även om det också finns mycket större skärmar på marknaden.


Samsung är rätt skärm för dig som vill ha bra kvalitet till ett bra pris. Med WQHD-upplösning (1,7 gånger så hög pixeldensitet som Full HD), uppdateringsfrekvens på 144 Hz och en svarstid på 4 ms är detta en bra skärm för både professionella spelare och dig som precis har börjat. 

2. Speltangentbord

Medan de flesta av oss numera använder så kallade membran- eller "rubber dome"-tangentbord, föredrar många spelare mekaniska tangentbord. För de som kommer ihåg de tunga och bullriga tangentborden från 80- och 90-talet, är det den typen av tangentbord vi talar om.

På sådana tangentbord har varje knapp en separat brytare, eller switch, vilket innebär att du inte behöver trycka knapparna ända ner innan de reagerar. Och det är därför de är så bra för spel.

Här kan du välja mellan olika tryckkänslighet och vilken typ av feedback tangenterna ska ge. Av tangentborden som använder tillverkaren Cherrys switchar är varianterna Cherry MX Red och Cherry MX Brown de mest populära, förklarar Næss. 

- Switcharna är definitivt viktiga för många, men vilka du ska välja handlar om smak och behov.

För dig som gillar tangentbord som är tystare men som har bra respons, är Razers optiska switchar ett bra alternativ. Där aktiveras tangenttryckningarna med hjälp av en ljussensor.

En annan sak som det är viktigt att tänka på är tangentbordets storlek.

- Väldigt många FPS-spelare (förstapersonsskyttar) vill ha tangentbord utan siffertangenter på sidan - medan andra spelare vill ha stora tangentbord med möjlighet att anpassa flera tangenter.

Se alla våra gaming-tangentbord


Næss lyfter fram dessa två tangentbord som extra bra:

 

SteelSeries-tangentborden är kända för att vara bland de bästa på marknaden för spelare som gillar de taktila mekaniska tangenterna. De röda spelknapparna har en garanti på 50 miljoner tangenttryckningar, och en blixtsnabb reaktion. 

Ett SmartDisplay integrerat i tangentbordet låter dig justera inställningar, samt se information från själva spelet, musik eller Discord - utan att störa spelet. Tangenterna kommer också med dynamisk RGB-belysning, dedikerade mediakontroller och 100 procent anti-ghosting-funktion, vilket innebär att tangentbordet upptäcker varje enskild tangenttryckning.


Detta är ett tangentbord för dig som inte nödvändigtvis är så förtjust i "klickande" tangentbord, men som ändå vill ha omedelbar respons. En ny teknik gör att tangenttryckningarna kan registreras med ljussensorer, med 1,0 mm optisk aktivering. 

Huntsman Tournament Edition kommer också med Razers PBT-tangenthöljen, vilket är det tunnaste teckensnittet på ett PBT-tangenthölje någonsin. Garantin på 100 miljoner tangenttryckningar är ledande inom branschen. Detta är det perfekta tangentbordet för dig med ambitioner att tävla på en högre nivå!

3. Spelmus

Enligt experten bör du tänka på vilken typ av grepp du har när du väljer spelmus.

- Jag har till exempel ett handflatsgrepp och har valt mus därefter.

Med handflatsgrepp menar Næss att hela handflatan ligger över musen. Andra har så kallade "klogrepp", vilket innebär att fingrarna inte ligger bredvid varandra utan skapar ett öppet utrymme.

Dessutom är det värt att notera termen DPI ("prickar per tum", eller prickar per tum), en specifikation som berättar hur snabb eller känslig musen är. Om du till exempel spelar förstapersonsskytt är hög DPI avgörande.

Se vårt stora utbud av spelmöss

 

– Om du spelar stora multiplayer-spel kan det också vara trevligt att ha flera knappar på musen, men det är som regel helt överflödigt för FPS-spelare.

 

Glorius Model O är en skräddarsydd spelmus, utvecklad i samarbete med spelare. Designen är snygg, musen är fjäderlätt och levereras med en ventilationslösning längst ner som håller handflatan sval. 

En dedikerad DPI-indikator låter dig bestämma värdet. Den kan köras utan programvara, men tillsammans med gratis programvara kan DPI-indikatorn styras till så högt som 12 000. Kort sagt - detta är en mus byggd för hastighet, kontroll och komfort. 

 

För dig som vill gå en nivå högre, både vad gäller pris och kvalitet, är denna Logitech G Pro trådlösa spelmus ett bra alternativ. LIGHTSPEED-tekniken ger omedelbar respons. 

DPI ligger vid 16 000. Andra prestandaspecifikationer värda att nämna är 40 G maximal acceleration, upp till 400 tum per sekund och 1 000 Hertz rapporteringshastighet. Uttryckt på ett annat sätt: Detta är en trådlös mus att lita på i alla spelsituationer. 

4. Spelheadset

Det viktigaste med ett bra spelheadset är naturligtvis ljudet och att headsetet är bekvämt att bära. Medan många spelare föredrar "over ear"-varianter, finns det många som föredrar "on-ear"-hörlurar som sitter på och inte över örat.

- Att ljudet är så riktat som möjligt är också mycket viktigt, så att du till exempel hör var skotten kommer ifrån. Det kan du med ett headset med 7.1 surround-funktion, eller så kallad virtuell surround, så länge programvaran är tillräckligt bra.

- Dessutom är mikrofon ett måste. Här är det viktigt att det inte skrapar mycket, så att de du spelar mot inte störs. Personligen gillar jag också att kunna vända bort mikrofonen, förklarar Næss.

Observera specifikationer som 7.1 surround eller virtuell surround för ljudkvalitet, och brusreducering och ekoreduktion för mikrofon. 

 

Næss rekommenderar två produkter på marknaden:

 

Det första du märker är hur bra den trådlösa tekniken fungerar. Detta headset låter dig spela trådlöst utan att offra latens, anslutning eller batteritid. Batteriets livslängd är 20 timmar och räckvidden är 15 meter, så allt är tillrättalagt för en trådlös spelupplevelse. 

Ljudet överträffar 7.1-kanaler med förbättrad basåtergivning, tydlighet och närhetstips. En ny nivå av distansmedvetenhet skiljer mellan nära och långväga ljud, så att det blir ännu lättare att ta reda på exakt var fienden är. Med god komfort, hållbarhet och en bra mikrofon. 

 

Detta trådlösa headset överträffar Logitech med dess 30 timmar långa batteritid! Dessutom kommer det med ett spelljud som gör att du verkligen lever dig in i spelet. 

Hörlurarna kan roteras 90 grader och är av den typen som går över öronen. Både ljud och kontroller har praktiska funktioner som gör det enkelt att justera ljudet, utan att avbryta spelupplevelsen. Detta är främst ett PC-headset, men är också kompatibelt med PS4 och PS4 PRO. 

Här hittar du hela vårt utbud av spelheadset.

Läs mer om spelheadset: Få en bättre spelupplevelse med rätt spelheadset

5. Spelstol

Sist men inte minst är det viktigt att tänka på hur du sitter framför datorn, och många väljer att investera i en bekväm gaming-stol.

–Återigen är det så att människor har olika preferenser när det gäller att välja en stol. Mitt tips är att lägga lite pengar på det, och välja ett etablerat varumärke. När allt kommer omkring ska du ju sitta i den ett tag.

Läs också: Svive gaming-stolar

Om du väljer en stol i läder bör du se till att den har tillräckligt bra ventilation, och du bör komma ihåg att välja en stol luftig nog och du måste tänka på att välja en stol som passar din längd och vikt.

 

Svive lynx Tier 3 är utformad för att användas i flera timmar i taget. Här är komfort högsta prioritet! Stolen levereras med ett antal justeringsalternativ: armstöd, höjd, ryggdyna och vinklar kan finjusteras enligt dina önskemål. Helgjutet och tätt skum garanterar en bekväm upplevelse. 

Storlek medium bör passa de flesta som är någonstans mellan 1,70 - 1,85 m långa, men om du vill ha en något bredare stol rekommenderar vi att du väljer XL-storleken. Om passformen är för stor, kan du alltid byta ut den mot en annan storlek. 

 

6.Speltilbehør

Bra tillbehör kan vara det som skiljer en ok spelupplevelse från en bra. Det är inte mycket du behöver, men en bra musmatta är ett måste 


Det är viktigt att musen har mycket spelrum! Därför är detta en stor musmatta som fyller hela skrivbordet. Svive Tyx RtP finns i tre stora storlekar, med olika mått. 

Musmattan är gjord för ett bra grepp med en halkfri yta, och en slät yta för hög DPI. På många sätt en standardmodell som gör jobbet till ett bra pris!


Du kanske vill ha kontroll över var ditt headset är, mellan striderna. Ett headsetstativ är alltså en utmärkt lösning. 

Svive Kuiper laddar ditt trådlösa headset när det inte används. Stativet levereras med tre USB 3.0-uttag och den medföljande USB-kabeln. 


Det här är våra bästa tips. Nu är det bara att skapa utrymme för en optimal spelstation! 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 02.10.2017

Sist uppdaterad: 28.10.2020