Prismatch*Prismatch*

ÖPPNAR FÖR STORA MÖJLIGHETER: VR-utvecklaren Martin Sivertsen testar en prototyp-applikation som företaget Breach VR har utvecklat. FOTO: BREACH VR

Nordmän samarbetar med Facebook-ägda Oculus om virtuella upplevelser

Virtual Reality (VR) har gått från att vara ett populärt tema i science-fiction, till att bli en innovativ tillväxtindustri.  Nu vill ett norskt företag göra den virtuella världen mer tillgänglig, både med och utan VR-glasögon.

Teknikutvecklingen går framåt i rasande fart. Vi har varit i kontakt med flera i branschen för att ta reda på hur tekniken kommer att påverka oss i framtiden. I dag har vi pratat med Martin Sivertsen, reality engineer på VR-företaget Breach VR.

- VR och Augmented Reality (AR) kommer vara centrala möjliggörande tekniker i nästa stora paradigmskifte för samspel mellan människa och teknik. Vi vill vara en aktiv del i den utvecklingen, säger Sivertsen.

Han har över 16 års erfarenhet som journalist, designer, producent och utvecklare i webb- och mediabranschen. I november 2016 startade han företaget Breach VR tillsammans med Marius Thorvaldsen och 3D-grafikern Sindre Askim Grønvoll, som har jobbat med några av världens största spelföretag, bland annat EA Dice, Criterion, Codemasters och Funcom.

BYGGER FRAMTIDENS VR-LÖSNINGAR: Marius Thorvaldsen (f.v.), Martin Sivertsen och Sindre Grønvoll startade företaget Breach VR i fjol, och har redan hunnit göra mycket spännande. FOTO: EIRIK WAHL

Presenterade för Facebook

Nu samarbetar företaget med Facebook-ägda Oculus, som är en av de mest etablerade leverantörerna av VR-glasögon och utrustning.

- Vi ser på hur man kan skapa VR-upplevelser som fungerar tvärs över alla plattformar och enheter, även med deltagare som inte har VR-utrustning. Vi har bland annat skapat en konceptvideo om interaktion med andra plattformar som presenterades på Facebook F8-konferansen tidigare i år, säger Sivertsen.

Företaget utvecklar lösningar som låter människor arbeta, skapa och möta varandra i virtuella rum, något som innebär att användarna kan ”mötas” och interagera med varandra även om de befinner sig på helt olika ställen.

- Tekniken öppnar möjligheten för människor att ha meningsfulla interaktioner både med sig själva och med andra, tvärs över geografiska avstånd. Vi vill inte utesluta användarna som inte har tillgång till VR-utrustning, och skapar därför system som gör nytta både i VR, på dator, surfplatta eller smarttelefon, säger han.

Utvecklar VR till vanliga webbläsare

Nu skapar de nästa generations VR-upplevelser tillsammans med företag både i Finland och på Island, och arbetar med att etablera relationer med företag i Asien.

- Vi samarbetar bland annat med Vizor i Helsingfors med utveckling inom WebVR, en central teknik som gör det möjligt att leverera VR i vanliga webbläsare. Vi lanserar även snart en meditationsupplevelse för Samsung Gear VR i samarbete med Flow i Reykjavik.

SÅ KAN SET SE UT: Virtual Reality öppnar för många nya spännande typer av interaktioner. Här ser vi hur man till exempel kan sätta ihop saker i VR med hjälp av handkontroller. FOTO: ILLUSATION: BREACH VR

VR behöver en ”killer-app” för att få det stora genombrottet

Sivertsen menar att det fortfarande är flera utmaningar som måste lösas innan VR får det stora genombrottet, och tror att människor måste prova VR för att verkligen förstå vad det handlar om.

- Den största utmaningen är nog att människor i allmänhet fortfarande inte är överbevisade om att VR har något unikt. VR är något som måste upplevas för att man verkligen ska se potentialen. Det räcker inte att läsa om det, se videos eller höra andra prata entusiastiskt om hur häftigt det är – VR måste man prova för att förstå.

- Detta är en utmaning som kommer lösas med billigare och mer användarvänlig utrustning. Samtidigt blir vi ständigt bättre på att designa applikationer, spel och världar som utnyttjar tekniken och gör den värdefull för oss, säger Sivertsen.

Läs också: Allt du behöver veta om VR

AR-SPEL: Applikationen Pokémon Go gjorde att ”alla” blev bekanta med AR. VR behöver en likande applikation, enligt Sivertsen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Ny teknik är ofta beroende av en så kallad ”killer-app” för att nå ut till hela marknaden. Pokémon Go var spelet som på allvar gjorde folk i allmänhet fick kännedom om AR, men det finns fortfarande inget spel eller användningsområde som har gjort VR till en lika stor succé. Sivertsen tror att den sociala dimensionen, att folk möts och delar den virtuella upplevelsen, kommer vara viktigt för att VR-tekniken ska få sitt genombrott.

- Vi jobbar utifrån tanken att VR måste förflyttas från att vara passivt och stängt medium, till något som är öppet och inkluderande. Något som är exalterande, öppnar nya dörrar och förenar människor på nya sätt. Det är svårt att svara på vad som kan bli en ”killer-app”, men om det finns en, tror vi att den är en sådan, säger han.

Snabb utveckling och oanade möjligheter

Även om det är svårt att förutse vad VR kan bidra med i framtiden, eller var tekniken för oss, menar Sivertsen att VR och relaterade tekniker som maskininlärning, AR och BCI (Brain-Computer Interface) kommer skapa nya möjligheter inom kreativa uttryck, utbildning, underhållning och sociala upplevelser.

- VR kommer utmana oss, och lära oss nya saker om vilka vi är, hur vår hjärna fungerar, och hur vi definierar vår verklighet. Men även om utvecklingen går i rasande tempo, är det inte lätt att förutspå detaljerna i hur det kommer att utvecklas.

 - Det var inte svårt att se att internet skulle bli viktigt 1995. Ändå kunde ingen förutse exakt vad som skulle hända, och långt ifrån när och på vilket sätt. Någon av det mest spännande med VR idag, är att vi fortfarande inte vet vad vi har att vänta, säger han.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio på Komplett

Upprättat: 18.12.2017

Senast uppdaterat: 18.12.2017