Prismatch*Prismatch*

FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Så väljer du rätt hörlurar

Ska du köpa hörlurar till barnen, träningspassen eller för gaming – det finns hörlurar för alla behov. Men det finns en del saker du bör tänka på innan du köper lurarna.

Här ger experten sina bästa tips för hur du väljer rätt lurar efter användningsområde.

Snart är julen här och det är dags att fylla julklappssäckarna med klappar. Hörlurar är en het gåva som passar alla. Men det är bra att tänka till lite innan du springer iväg till affären.

Det allra första du bör tänka på när du ska köpa hörlurar är vilket behov de ska fylla. Det finns många olika typer och olika användande kräver olika funktioner. Fundera på om hörlurarna ska användas till träning, på bussen, på kontoret eller för gaming. Detta är bra att göra innan du börjar leta. För vissa är ljudet viktigast, för andra är brusreducering eller storlek det som är avgörande.

När det gäller utseende på hörlurar delar man normalt in dem i tre kategorier: ”in ear”, ”on ear” och ”around ear”.

 ”In ear”  – mer känt som öronproppar – är den typ av hörlurar de flesta av oss använder, och som ofta följer med när du köper en ny telefon.

 ”On ear” ligger på ytterörat. De har vanligtvis kuddar som inte täcker hela örat och är mindre än ”around ear”, som har större yta och täcker hela örat.

 

Tips! På sina nyaste telefoner har Apple bytt till Lightning-utgång. Med en adapter kan du koppla enheter med 3,5 millimeter Jackplug till lightning-enheter.

Anne Grethe Holst som är produktchef för Hifi hos Komplett, menar att även design har blivit en viktig faktor vid valet av hörlurar.

Här är några tips på vad du ska tänka på innan du köper nya hörlurar:

Till barnen:  

Här är det viktigt att du väljer hörlurar speciellt utformade för barn. Baarn har nämligen känsliga böron och därför har alla barnanpassade hörlurar en rekommenderad decibelgräns på 85 db som alla förhåller sig till. Hörlurar för barn är också mindre, är lättare och har mjuka kuddar så att de passar bra på barnets huvud.

 

Till träningsentusiasten

Ingenting är mer frustrerande är pluggar som ständigt faller ut ur öronen medan du tränar, så här är passformen väsentlig.

– Hörlurar till träning ska sitta bra, ha bra ljud och tåla svett. Väljer du trådlöst ger det dig större rörelsefrihet, men glöm inte att kolla så att hörlurarna har bra batterikapacitet också.

De senaste åren har fler och fler ”on ear” hörlurar kommit ut på marknaden. Köper du ”on ear” är det viktigt att välja ett par som inte är för tunga, som sitter bra och som inte klämmer och blir för varma på örat.

– Tänk på att hörlurarna måste tåla mycket rörelse. Stora öronkuddar blir för varma till att träna med.

 

 

Till den som jobbar i öppet kontorslandskap:

– De flesta som önskar sig hörlurar för att använda på jobbet, vill stänga ute stök samtidigt som de kan lyssna på musik i bra kvalitet. Här är det alltså en ”noise cancelling”-funktion som gäller.

Många brusreducerande hörlurar ger dig möjlighet att justera vad för slags ljud du önskar ta bort – antingen lite ljud så att du fortsatt kan höra folk runt dig eller allt ljud. Det kan vara en fördel att välja en modell som kan kopplas upp mot telefonen, så att du kan svara på samtal utan att byta headset.

– Brusreducerande hörlurar kommer i olika former samt med och utan sladd. Här handlar det om att välja efter tycke och användning, men kom ihåg att kontrollera batterikapaciteten om du satsar på en trådlös variant, säger Anne Grethe Holst.

Till resan:

Är du på resa är heltäckande hörlurar en fördel. Det kan vara praktiskt om de är hopfällbara, så att det är enklare att packa ned i handbagaget. I tillägg är brusreducering en klar fördel när du reser – särskilt på flyg.

– Ett bra tips är att välja modeller som också har sladd/kabel. Då kan man enkelt ladda den om man blir utan ström och man kan koppla sina egna hörlurar mot underhållningssystemet på flyget.

Till gamern: 

Ljud är lika viktigt som grafik om du ska ha den ultimata gaming-upplevelsen. Kompletts expert på dataljud, Lasse Bøe, berättar att de flesta headset i dag har ganska bra ljud, men att det är en del andra funktioner och specifikationer du bör se över innan du väljer modell.

– Det första du måste titta efter är ljudkvaliteten. Flera av Kompletts bästsäljare har 7,1 surroundljud, som ger ett virtuellt surround – en upplevelse av att ljuden kommer från flera olika håll, säger Lasse Bøe.

”In ear”-hörlurar har i huvudsak stereoljud, men om du föredrar den här typen av hörlurar kan du också hitta varianter med god ljudkvalitet. Du bör också fundera på om aktiv ljudisolering är att önska.

För gamern som spelar spel där man ofta pratar med andra är också mikrofonen viktig. Se efter specifikationer som brusreducering, ekoreducering och AGC-funktionalitet. Det finns också headset med avtagbar mikrofon, så att man slipper gå runt och se ut som en pilot när man går bort från skärmen.

Tips! Använd gärna Youtube för att söka efter produktrecensioner – här hittar du många engagerade användare som testar ljud- och mikrofonkvalitet.

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 06.12.2017

Senast uppdaterat: 02.02.2018