Prismatch*Prismatch*

FOTO: iStock

Stor guide: Så väljer du rätt konsol

Playstation, Nintendo eller Xbox? Många föräldrar kliar sig i huvudet när de ska köpa en konsol till barnen. För hur ska man välja rätt? Här tipsar vår expert hur du bör tänka för olika åldrar.

– Många har problem att orientera sig på marknaden, och speciellt svårt är det nog att välja spelkonsol till de allra yngsta, säger Espen Harring, marknadsansvarig för spel hos Komplett.

 

För de yngsta: Nintendo Switch

– I år är det hetaste julklappstipset på spelfronten Nintendo Switch. Den har spel som barn lär sig fort, som ”Mario Oddysey” och ”Mario Cart”, säger Espen Harring.

Espen Harring är själv pappa till en fyraåring, så han vet vad han talar om.

– Min dotter spelar massa Nintendo Switch, och hon har verkligen fått kläm på Mario-spelen.

Med Nintendo Switch kan du njuta av dina favoritspel var som helst, både hemma på teven, och som handkonsol i farten. Det som gör Nintndo Switch till en unik konsol är att man kan använda samma box till att spela på flera olika sätt – och du kan när som helst byta spelläge.

– Dessutom har Nintendo ett underhållningsvärde för hela familjen, säger Espen Harring, som tror att väldigt många i dagens föräldrageneration själva har ett förhållande till Nintendo och Mario.

 

Dessa möjligheter har du

Om du vill använda teven som skärm, kan du koppla Nintendo Switch-enheten till en docka med ström- och HDMI-kabel. De två kontrollerna som följer med kan du antingen hålla i varje hand eller koppla till en så kallad Joy-Con-Grip, som gör att de två kontrollerna sitter ihop.

– Det andra sättet fungerar utmärkt i farten: Då fäster du de två Joy-Con-kontrollerna på Nintendo Switch, så du får en skärm mellan.

Den sista lösningen gör det möjligt att spela flera tillsammans, även om du inte har tillgång till teven. Placera konsolen på ett bord med det inbyggda stället och ge en Joy-Con till en vän, så kan du spela med eller mot andra direkt på konsolens skärm.

Om fler än två spelar önskar spela, är det också möjligt att koppla ihop flera kontroller, lägger Harring till.

 

Vilket spel ska du köpa?

– Det är ju extra roligt att introducera något för barnen som du själv känner till från barn- och ungdomstiden, säger han. Han anser därför att ”Super Mario Odyssey” är ett självklart val.

 

Super Mario Odyssey Spel till Nintendo Switch

Super Mario Odyssey

Nintendo Switch
(20)
50+ st i lager (1-3 dagar leveranstid)
599:-

 

– Det här är Nintendos första rena Mario-titel till Switchkonsolen, och är fylld av hemligheter och överraskningar. Mario kan för första gången byta kläder, och anpassar sig efter förhållandena i den värld han är i – oavsett om det krävs badbyxor eller kostym.

I likhet med Mario-spelen vi känner från förr är ”Super Mario Odyssey” ett så kallat sandbox-spel. Det betyder att du kan välja om du vill spela fritt eller följa historien.

Men Nintendo kan skylta med mer än bara den rödklädda rörmokaren. ”The ledgend of Zelda: Breath of the wild” är också ett bra val till Nintendo Switch. Res över vackra ängar, genom frodiga skogar och upp till fjälltopparna medan du upptäcker vad som har skett med det förstörda riket Hyrule. Äventyrsvärlden är fylld av fiender i alla former, så här måste du tänka på att snabbt utveckla rätt strategier för att besegra dem.

 

 

Är du på jakt efter spel till Nintendo Switch som också är underhållande för de vuxna i huset? Skyrim och L.A. Noire är några av de vuxenspel som går att få tag i till den här konsolen.

För de lite större barnen: PlayStation 4 Pro

– PlayStation 4 Pro är en användarvänlig och kraftfull spelkonsol med ett stort urval av spel som ger dig mycket för pengarna. Detta är den mest populära konsolen på marknaden. De flesta har en, vilket betyder att du kan spela mot många av dina vänner.

 

Skillnaden mellan PlayStation 4 och den förbättrade versionen ”Pro” är först och främst att den nyaste konsolen har dubbelt så snabb grafikprocessor, och att den stöttar både 4K och HDR.

– Detta är alltså konsolen för för dig som bryr dig om de små detaljerna i grafiken, kantutjämning, upplösningen och en jämnare bilduppdatering. En rik grafik och snabbare bildfrekvens tar spelupplevelsen med PlayStation 4 Pro till en helt ny nivå, säger Espen Harring, som rekommenderar den här konsolen till alla som gillar tv-spel.

Dessutom kan du bland annat använda konsolen för att titta på filmer och serier på Netflix, och streama videor och musik på YouTube och Spotify.

Vilket spel ska du köpa?

– Flera av spelen till PlayStation 4 Pro kan spelas av två personer samtidigt på samma skärm. Konsolen kan därför användas både i sociala sammanhang och som eget nöje, säger Harring.

 

Det finns också en rad tilläggsutrustning att koppla till, allt från ratt, pedaler och annorlunda kontroller, till olika headsets.

 

För de äldsta: Xbox One X

Microsofts senaste spelkonsol är världens mest kraftfulla. Xbox One X ger dig 4K-innehåll, HDR-stöttning och 60 bilder i sekunden. Du kan också använda den till streamingtjänster, och se Netflix-serier i 4K.

– Man har självklart också tillgång till alla de appar som Xbox One redan har, och konsolen är väldigt tyst, särskilt om man jämför med PlayStation 4 Pro.

 

Xbox One X har också lagring på externa USB 3.0-hårddiskar, liksom UHD-Blu Ray-spelare. Här har du många möjligheter i en och samma maskin. 

– Detta är en premium-konsol, som jag rekommenderar till de som har behovet av en sådan maskin. Den passar perfekt i vardagsrummet, då den fungerar som ett mediecenter.

 

Vilket spel ska du köpa?

Till Xbox One X rekommenderar Harring spelet Player Unknowns Battleground.

– Här släpps spelarna lösa på en stor ö, där målet är att överleva längst. På ön hittar man vapen och utrustning som man ska använda för att överlista motspelarna.

 

Till dig som undrar vad du ska tänka på när du köper spel till de olika konsolerna, har Harring följande regel:

– Spelen som ges ut av Microsoft kommer normalt till dator och Xbox, spel utgivna av Sony kommer bara på Playstation och spel från Nintendo kommer bara på Switch och/eller 3DS.

 

 Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 18.12.2017

Senast uppdaterat: 18.12.2017