Prismatch*Prismatch*

Foto: iStock

Så kan du övervaka hemmet när du är borta

Vattenläckor, inbrott och bränder. Är du orolig över att resa hemifrån? Med dessa enkla grepp slipper du oroa dig.

Det är inte kul att komma hem från semestern och upptäcka att golvet är fullt av vatten eller att hemmet länsats av inbrottstjuvar. Men det går att upptäcka – och förhindra – problemen betydligt tidigare.

– Ett övervaknings- och larmsystem behöver inte vara avancerat eller dyrt att montera. De allra flesta klarar av att göra det helt själv, säger Fredrik Gurrik, produktchef för smarta hem och nätverk hos Komplett.

Nu finns både övervakningskameror, fönster- och dörrsensorer, larm och avancerade vatten- och rökdetektorer som du kan installera helt utan att betala dyra fakturor till säkerhetsföretag. Dessutom får du full översikt själv eftersom dessa produkter kan kopplas upp mot din mobil.

– Det så kallade Fibarosystemet använder sig av Z-wave-teknologin, och är känd för bra användargränssnitt. Har du valt detta kan det enkelt byggas på med olika övervakningsprodukter, säger Fredrik Gurrik.

Klicka här för att se alla Fibaro-produkter

– Vi ser definitivt ett ökat intresse för övervakningskameror och olika säkerhetssystem bland våra kunder, säger han.

– Att investera i övervakningsutrustning lönar sig för alla som är oroade över sitt hem, och som vill ha möjlighet att följa sin egendom, både utvändigt och invändigt. Det enda som krävs är ett bra nätverk i bostaden du önskar att övervaka.

Stora ersättningssummor

För Anna Bolstad och hennes familj var katastrofen ett faktum när litervis med vatten rann mellan våningarna i huset och förstörde både golv och tak i huset.

– Det visade sig senare att röret under diskbänken hade kommit ur sin position. Det gjorde att allt vatten som vi till exempel använde till disken den eftermiddagen rann ner och skapade vattenskador mellan första våningen och källaren.

Läckan var inte synlig på andra ställen än i källaren, och det var först då Anna Bolstads man gick ned för att packa upp några flyttkartonger som han upptäckte att det regnade från taket ovanför honom.

– Det var tur att han gick ned i källaren samma kväll. Annars hade vi riskerat att få massa saker förstörda. Vi är väl inte de enda som förvarar många saker i källaren tänker jag.

Nu har familjen låtit installera vattenlarm så att de slipper liknande upplevelser igen.

– Vattenlarm och andra övervakningssystem till hemmet är en liten investering på det stora hela. Nu känner vi oss trygga med att vi blir varnade och kan avvärja den värsta krisen om vi skulle ha sådan här otur igen.

Anne Bolstads familj fick stora vattenskador i sitt hur efter en läcka på köket. Foto: Privat

Få varningar direkt i mobilen

Med hjälp av gratisappen Mydlink Lite, som finns för telefoner och surfplattor (iOS- och Android-), kan du enkelt ansluta och konfigurera Mydlink-kameran utan att du ens behöver slå på datorn.

– Du kan också få pushnotiser och e-postmeddelanden med bilder eller videoklipp när rörelser och ljud uppdagas. Allt du behöver är en övervakningskamera och internetuppkoppling.

Trenger du bedre internett? Slik velger du riktig trådløs ruter

Dessa produkter gör ditt hem säkert

 

Den här rökdetektorn kan kopplas direkt till telefonen:

Få varning på telefonen om den här sensorn upptäcker vattenläckor

Den här sensorn ger dig superkoll på vad som händer i din bostad:

Den här kameran låter dig streama övervakningsvideon till din smartphone eller surfplatta:

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 03.01.2018

Senast uppdaterat: 03.01.2018