Prismatch*Prismatch*

Foto: iStock

Den stora spel-app-guiden för barnen

Hanna Melå som ligger bakom bloggen ”Hanna i  Drømmeland” är mamma till tre små barn, och en duktig på att leta sig fram i djungeln av appar för barn. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

För de yngsta

- Det är svårt att välja, för det finns så många bra appar för de allra yngsta.
Men jag rekommenderar alla appar från Sago Mini, och kanske speciellt ”Sago Mini Pet Café” som introducerar barnet för former, färger och tal. Apparna från Sago Mini har ingen köpfunktion i själv appen, eller reklam från tredjeparter.

1. «Sago Mini Pet Café» (30 kronor)

MITT I PRICK FÖR DE SMÅ: Låt barnen leka Sago Minis värld. SKÄRMDUMP

Rekommenderas ålder: Från 2 å2

Ladda ned appen i App Store här och i Google Play här.

 

2. «Sago Mini Forest Flyer» (30 kronor)

MAGISK SKOG: Den här appen utmanar de små att tänka kreativt. FOTO SKÄRMDUMP

 

Rekommenderad ålder: från 2 år

Ladda ned appen till App Store här och i Google Play här.

Andra bra alternativ är enligt Melå, ”Sago Mini Forest Flyer”, där du kan utforska den magiska skogen – full av animerade överraskningar.  Eller introducera barnet för appen ”Sago Mini Friends”, som fokuserar på lek som främjar empati och kreativitet. Här ska du till exempel hjälpa fågeln Robin med att reparera fågelhuset eller dela en godsak med hunden Harvey.

- De här apparna är storfavoriter hemma hos oss, och rekommenderas till barn mellan två och fyra år, säger Melå.

 

Har du läst den här artikeln? Spelen som kan lära ditt barn att programmera

3. «Toca Life: Town» (35 kronor)

STORSTADSLIV: Toca Boca har flera populära appar för de yngre. FOTO: SKÄRMDUMP

 

Rekommenderad ålder: Från 4 år

Ladda ned appen i App Store här eller i Google Play här.

För de lite äldre  i åldersgruppen är Toca Boca ett bra alternativ, menar Hanna.

- Välj till exempel ”Toca Life: Town”. Här kan du utforska en storstad fylld med spännande aktiviteter. Anpassa karaktärerna genom att byta hårfärg, frisyr och kläder, och ge dig ut på upptäcktsfärd i stan. Endast fantasin kan sätta gränser här.

Lär också: Sociala medier-vett för föräldrar

För de lite äldre

4. «Minecraft» (75 kronor)

FOTO: SKÄRMDUMP

 

Rekommenderad ålder: Från sju år

Ladda ned den populära appen i App Store här och i Google Play här.

 

- För den lite äldre åldersgruppen är ”Minecraft” den stora favoriten. Mina barn på fem och sju år spelar det hela tiden. Här leker de sig runt, bygger och utforskar olika världar.

- Min dotter har en iPad från skolan som hon använder till att spela på, där har vi en bra mix av olika appar – både nyttiga och mindre nyttiga. Vi har skapat ett eget konto som är familjestyrt, så hon kan skicka en förfrågan om att ladda ned ett spel, men en vuxen måste godkänna först. Det funkar väldigt bra i vår familj, förklarar Melå.

Även appar från LEGO är en favorit i familjen.

- LEGO har många bra gratisappar, som till exempel Ninjago och Star Wars. De är väldigt populära hos min son på fem år.

För de äldsta

Även för de äldsta barnen utser Melå Minecraft till vinnare. Här kan man utforska olika världar och bygga allt från enkla hus, till gigantiska slott. Du kan välja att spela i ”kreativt läge” med obegränsade resurser, eller i ”överlevnadsläge”, där du utformar vapen och rustningar för att hålla de farliga varelserna på avstånd.

 

5. Asphalt 8: Airborne (från 7 kronor)  

DEN ULTIMATA RACINGUPPLEVELSEN: Den här appen är perfekt för alla som älskar bilspel. FOTO: SKÄRMDUMP

 

Rekommenderad ålder: Från åtta år

Hitta Racing-appen i App Store här och i Google Play här.

- Om man gillar bilspel  är ”Asphalt 8: Airborne” verkligen att rekommendera. Appen har fått bra betyg och kan även spelas på TV-skärmen om du har en Apple TV. Här kan du testa dina föraregenskaper i över 40 olika banor, och tävla mot upp till tolv motståndare i realtid, tipsar Melå.

Om familjen ska på semester och resa en länge sträcka i bil, varför inte ladda ned underhållning för hela familjen till bilresan? Då är Storytel – en ljudboksapp, perfekt! Den passar nämligen för både barn och vuxna i alla åldrar, tipsar Melå. Laddar du ned den får du ett helt bibliotek i din mobiltelefon. Välj bland tusentals olika böcker, på både svenska och engelska. 

Barnanpassa din iPad eller iPhone 

Tycker du att det är okej att låta barnen trycka runt på surfplattan eller telefonen? Det kan få oanade konsekvenser. Lyckligtvis finns det smarta lösningar. 

Funktionen "begränsad tillgång" är väldigt bra. Under inställningar väljer du Generellt begränsad tillgång och där kan du också välja en kod som "låser upp" telefonen igen. Begränsad tillgång fungerar på följande vis: när du är inne i en app så klickar du tre gånger på hem-knappen och då blir skrämen låst till den appen du är inne i. När du vill låsa upp klickar du tre gånger igen och anger din kod.

 

På så vis kan man låta barnen leka med telefonen utan att man behöver vara rädd att de plötsligt ringer chefen eller går in i appar de inte får använda, tipsar Melå. 

Det kan också vara smart att stänga av möjligheten att köpa inuti program. Det gör du så här: Generellt > Restriktioner >Köp i app.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 09.01.2018

Senast uppdaterat: 23.01.2018