Prismatch*Prismatch*

Foto: iStock

Så får du ordning på den kaotiska vardagen

Postit-lappar, anslagstavlor, kom ihåg-listor eller föräldrarnas minne. Det är inte alltid enkelt att ha översikt över den hektiska familjevardagen.

Morten P. Røvik är driftchef och rådgivare på företaget Produktivnorge och har specialiserat sig på personlig produktivitet samt att få saker gjort. Han säger att något av det viktigaste du kan göra för att få kontroll på vardagen, är att skaffa en bra kalendertjänst på din telefon.

PRODUKTIV VARDAG: Morten P. Røvik är expert på produktivitet och på att få saker gjort. FOTO: MORTEN PROM

 

- Själv använder jag en kombination av Apples iCloud och Gmail. På iCloud.com upprättar jag enkelt en kalender för varje person i familjen, samt en för hela familjen. Till exempel; Per, Kari, Unni och Tor, och Familjen Andersen. Här kan en eller flera i familjen, med hjälp av sin iPhone skriva in allt från skolarbeten och flygtider, till tiderna för Tors fotbollsträningar, eller när man ska på vintersemester, förklarar han.

Läs också: Så får du ordning i e-postkaoset

Om alla i familjen som är tillräckligt gamla vill, och har behov för det, kan de också få sitt egna Gmail-konto. Det används till privata aktiviteter. Det hela kan även enkelt slås ihop med kalendern som du använder på ditt jobb, i iOS vanliga kalender-app. Då får du som förälder full kontroll över allt som händer både på jobbet och i familjens vardag.

FULL DIGITAL KONTROLL: Gmails kalender ger dig fullständig översikt över alla familjemedlemmars aktiviteter. Det enda man måste tänka på är att göra det till en vana att uppdatera kalendern. FOTO: GOOGLE

Synkronisera inköpslistan 

Hade du glömt att det var din tur att handla? Nu kan det bli enklare att komma ihåg att köpa det som saknas i kylskåpet. Appen ”Paprika” är enligt Røvik helt genial, och kombinerar hanteringen av recept, inköpslistor och synkronisering.

Appen kostar 50 kronor och kan laddas ned i App Store här, eller i Google Play här.

- I den här appen kan du skriva in anteckningar själv, eller enkelt ladda ned recept från dina favoritsidor. Du kan också planlägga måltider i kalendern, som i sin tur kan läggas in i iCloud och delas med familjen. Då vet hela familjen vad det blir till middag, tipsar Røvik.

- Inköpslistan läggs in och delas med hela familjen, så att du till exempel undviker att köpa dubbelt av mjölk, smör och bröd. Om du bockar av en ingrediens från inköpslistan, förvinner den nämligen omedelbart, även från de andras inköpslista, förklarar han.

PLANLÄGG: I appen ”Paprika” kan du planera middagen och lägga in inköpslistor för hela veckan. FOTO: PAPRIKA

  - Med tiden som appen används kommer den också lära sig vilken sektion i butiken produkterna befinner sig på. Placerar du ost under ”delikatess” så placerar den sig där nästa gång också. Du kan även ändra ordningen på sektionerna så de matchar din favoritbutik, förklarar Røvik.

- Du kan även be Siri lägga in saker på inköpslistan när du kommer på något du behöver, du säger bara ”Hej Siri, lägg till mjölk i Paprika”, berättar han.

Hektisk vardag

Christina Printz Andsjø och hennes man Knut-Erik Printz Jacobsen är föräldrar till tvillingar på 3 år. De beskriver vardagen som hektisk och tidvis oöversiktlig.

- Det kan vara svårt att hålla ordning på aktiviteterna och det som händer på förskolan. Huvudet är fullt av saker man ska komma ihåg, som dessvärre snabbt går i glömska, säger Andsjø.

Familjen har bra erfarenheter av en synkroniserad inhandlingsapp, som ger dem båda översikt över vad som måste inhandlas från matbutiken.

KAOTISK VARDAG: Småbarnsfamiljen Andsjø/Jacobsen tycker det kan vara krävande att hålla ordning på allt som ska göras och handlas. De har haft stor nytta av hjälpsamma organiserings-appar.  FOTO: PRIVAT

- Dessutom har vi avtalat vem som gör vad, fasta dagar för att handla och fasta dagar för vem som hämtar och lämnar barnen på förskolan. Vi tar oss också tid att planera veckorna.

 

Ta hjälp av Siri

Är du duktig på att utnyttja funktionen ”Påminnelser” som kommer förinstallerad på iPhone? Om inte, så borde du bli det nu, tipsar Røvik avslutningsvis. Här kan du spara listor över allt du måste göra, och namnge dem efter sammanhang.

- Själv har jag egna listor för sommarstugan, jobb och hemmet. Här har jag lagt in notiser baserat på plats, så jag enkelt kan använda mig av Siri när jag kommer på något som jag måste komma ihåg. Till exempel: Hej Siri. Påminn mig att handla mat när jag åker från jobbet.

- Den här funktionen är verkligen genial – och väldigt underskattad, säger han, och rekommenderar att du sätter dig in i alla funktioner på din telefon, som potentiellt kan göra vardagen både enklare och mer effektiv.

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 05.01.2018

Senast uppdaterat: 05.01.2018