0
TIMMAR
:
00
MINUTER
:
00
SEKUNDER

Vad är grejen med Cyberpunk 2077?

Det är nog få gamers som inte hört talas om spelet Cyberpunk 2077. Titeln utvecklas av polska CD Projekt Red, och är en av årets absolut största lanseringar alla kategorier. Men, varför? Vad gör att just Cyberpunk 2077 är så otroligt efterlängtat? Vi frågar Emil Åkered på Komplett Sverige, hängiven gamer och datornörd!

The Witcher?

- Det finns flera olika anledningar. En av de främsta är studion bakom Cyberpunk 2077, CD Projekt Red. Deras senaste stortitel heter The Witcher 3: Wild Hunt, och anses av många vara ett av de bästa spelen som någonsin skapats. Där blandas färgstarka karaktärer med vackra miljöer och en intressant berättelse på ett sätt som få andra överträffat sedan dess.

The Witcher 3: Wild Hunt lanserades för PC, Playstation 4 samt Xbox One under våren 2015, och berättelsen avslutades i maj 2016 via DLC-paketet Blood and Wine. Sedan dess har många fans väntat på nästa storspel från CD Projekt Red – Cyberpunk 2077.

Mike Pondsmith?

- Att CD Projekt Red jobbar på Cyberpunk 2077 har egentligen varit känt sedan 2012. Utvecklingen tog dock inte fart på allvar förrän under 2016, och det är först under de senaste två åren som vi fått allt mer information om spelet. Det är mycket därför intresset tagit fart.

Allt handlar dock inte om CD Projekt Red och spelstudions tidigare framgångar. Universumet runt Cyberpunk är skapat av amerikanske författaren Mike Pondsmith, och spelet Cyberpunk 2077 är bara den senaste inlagan. Serien bygger från början på klassiska rollspel för papper och penna, vilka älskats av nördar världen över sedan slutet av 80-talet.

- Även om många fått upp ögonen för genren cyberpunk först nu ligger papper och penna-rollspelet Cyberpunk 2020 av Mike Pondsmith i blodet hos en hel generation nördar. Många kanske normalt inte skulle bry sig om ett datorspel, men är intresserade ändå tack vare världen som titeln utspelar sig i.

Keanu Reeves?

En tredje aspekt handlar om marknadsföring. CD Projekt Red är väldigt duktiga på att visa upp sitt spel på rätt plats vid rätt tid. Vi har fått se bländande grafik, snabba fordon, avancerade strider och listigt smygande. För att inte tala om när skådespelaren Keanu Reeves klev upp på scenen under E3 2019 och rev ned stående ovationer från åskådarna.

- CD Projekt Red vet redan att de har en succé på bordet, bara de spelar sina kort rätt. Och än så länge gör de just det – spelar korten rätt. Häftiga bilder och videoklipp avlöser varandra, precis lagom för att hålla grytan kokandes. Trots att lanseringen försenades till hösten har intresset inte minskat – snarast tvärt om.

När lanseras Cyberpunk 2077?

Cyberpunk 2077 lanseras den 10 december till PC, Playstation 4, Xbox One samt Google Stadia. Senare kommer spelet även till nästa generations konsoler – Xbox Series X samt Playstation 5.

Det här är Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 är ett kommande actionrollspel i förstaperson för PC och konsol, utvecklat av polska CD Projekt Red. Du tar rollen som legosoldaten V, där din karaktär kan anpassas med allt från kön och utseende till kläder, tatueringar och hårstil.

Titeln utspelar sig i dystopiska Night City, en enorm stad med sex olika regioner som spelaren kan utforska. Berättelsen kan angripas med vapen i hand, men också via smygande, hackande och inte minst genom att uppgradera kroppen med syntetiska implantat.

Spelet kommer att bjuda på stor frihet och många val för att ta historien framåt. Beroende på hur situationer utspelar sig väntar stora variationer i berättelsen och flera olika slut.

Systemkrav för Cyberpunk 2077 till PC

Vill du vara redo att sätta igång direkt? Då gäller det att ha koll på vad spelet kräver av din dator! Här är de officiella systemkraven.

Minimum

 • OS: Windows 10 eller Windows 7 (64-bit)
 • CPU: Intel Core i5-3570K eller AMD FX-8310
 • RAM: 8 GB
 • GPU: Geforce GTX 780 eller AMD Radeon RX 470
 • Direct X 12
 • Lagring: 70 GB ledigt utrymme (SSD rekommenderas)

Rekommenderat

 • OS: Windows 10 (64-bit)
 • CPU: Intel Core i7-4790 eller AMD Ryzen 3 3200G
 • RAM: 12 GB
 • GPU: Geforce GTX 1060 eller AMD Radeon R9 Fury
 • Direct X 12
 • Lagring: 70 GB ledigt utrymme på SSD