PlayStation 5 – nästa konsol från Sony

I höst är det dags. Sony släpper lös PlayStation 5, företagets hittills mest kraftfulla konsol. Förutom nya spel väntar en uppsjö av häftiga tekniker som HDR och ray tracing, tillsammans med stöd för hög 4K-upplösning. På den här sidan samlar vi allt vi vet om PlayStation 5, så vi kan räkna ned tillsammans!

Nu kan du äntligen reservera ditt PlayStation 5

Den nya PlayStation-konsolen väntas sälja slut snabbt. Om du vill plocka hem ett PS5 redan på lanseringsdagen bör du boka i tid – det är inte säkert de första leveranserna räcker åt alla. De som förbeställer kommer att placeras i ordning på en reservationslista och tilldelas en konsol allt eftersom de blir tillgängliga.

PlayStation 5 PlayStation

PlayStation 5

3D ljud, anpassningsbara triggers, Ultra-high Speed SSD, Ray Tracing och Blu-Ray
100+ st på väg in. Obekräftad 23.dec.2020
9 999:-

Priset för den nya konsolen är ännu inte känt, men kommer att meddelas närmare lanseringsdatumet. Den nuvarande prislappen är alltså endast temporär – du kommer att få en faktura via e-post när konsolen är redo att skickas, då med rätt pris.

När lanseras PlayStation 5?

Bra fråga! Någon gång sent 2020, om allt går som planerat. Sony har sagt att det handlar om en lansering under vad som i USA benämns holiday season, vilket innefattar från början av november till efter nyår. Envisa rykten gör gällandes att PlayStation 5 når marknaden redan i oktober, men det förnekas än så länge bestämt av Sony.

Hur mycket kommer PlayStation 5 att kosta?

Sony har ännu inte avslöjat priset för den nya konsolen, så allt som finns är rykten och antaganden. Traditionellt har PlayStation varit aningen dyrare än Xbox i samma generation, och de uppgifter som finns för årets lanseringar säger samma sak. PlayStation 4 kostade cirka 4 000 kronor vid den svenska lanseringen, och snabbare Pro-modellen som kom några år senare kostade cirka 4 300 kronor.

Vad skiljer PS4 från PS5?

Det mesta! Båda två baseras på x86-processorer och grafikdelar från AMD, men där tar också många av likheterna slut. Processordelen uppgraderas rejält till 8 kärnor och 16 trådar med arkitekturen Zen 2, och grafikkortet blir av senaste snitt enligt AMD RDNA 2. PlayStation 5 får 16 GB DDR6-minne, dubbelt upp mot 8 GB GDDR5 i PlayStation 4. Till det kommer 825 GB SSD-lagring för alla spel den snurrande hårddisken blir ett minne blott.

Kort och gott är mycket nytt med PlayStation 5. Resultatet ska, förutom fläskigare grafik, ray tracing och hög upplösning, bli bland annat korta eller obefintliga laddningstider i spel.

DualSense - den nya styrenheten för PS5

Sony lämnar DualShock-kapitlet bakom sig och har nu lanserat DualSense. Baserat på saker vi har hört tidigare, bekräftar Sony nu att den nya styrenheten kommer att fokusera på haptisk feedback, vilket kommer att ge dig en precisare känsla och exakta vibrationer. De bekräftar även ryktet att den kommer att ha adaptiva utlösare. I praktiken innebär detta att L2- och R2-knapparna ger dig möjlighet att känna motståndet mer när du till exempel siktar på något. Dela-knappen (Share) från DualShock-styrenheterna är nu borta, men Sony meddelar att de arbetar med en Create-knapp som de kommer att ge mer information om vid lanseringen. DualSense har en inbyggd mikrofon vilket innebär att du kan prata med andra spelare utan headset. MicroUSB är nu historia och USB-C blir den nya överföringsstandarden. 

PlayStation 5 DualSense Kontroller Tillbehör till spelkonsoler

PlayStation 5 DualSense Kontroller

För PS5
100+ st på väg in. Obekräftad 23.dec.2020
1 999:-

Priset för den nya DualSense är ännu inte känt, men kommer att meddelas närmare lanseringsdatumet. Den nuvarande prislappen är alltså endast temporär – du kommer att få en faktura via e-post när konsolen är redo att skickas, då med rätt pris.

Hur kommer spelen se ut på Playstation 5?

Det vet vi inte ännu! Med tanke på vad utvecklare som Naughty Dog eller Guerilla Games kan göra för svart magi redan med den vid det här laget lastgamla hårdvaran i PlayStation 4 är förväntningarna höga. Tekniker som ray tracing kommer givetivs hjälpa till, men mycket handlar om ren beräkningskraft kombinerat med smarta trick från spelskaparna.

Ett smakprov på vad som väntar kommer från Epic Games, företaget bakom spelmotorn Unreal Engine (och Fortnite, men det är inte viktigt!). I samband med avslöjandet av Unreal Engine 5 visade utvecklarna upp ett demoklipp, som enligt Epic rullar på just PlayStation 5 i realtid.

Epic Games frontman Tim Sweeny pratade om all tänkbar grafikteknik, bland annat tungvrickande Nanite virtualized micropolygon geometry, men resultatet talar egentligen för sig själv. Det ser helt enkelt otroligt bra ut, trots förhållandevis låga upplösningen 2560 x 1440 pixlar och ingen påslagen ray tracing.

Specifikationer

Här är resten av listan över officiella specifikationer:

CPU/Processor

 • x86-64-AMD Ryzen™ “Zen 2”
 • 8 kärnor/16 trådar
 • Varierande klockhastighet, upp till 3,5 GHz

GPU/Grafikkort

 • AMD Radeon™ RDNA 2-baserad grafikmotor
 • Strålspårningsacceleration
 • Varierande klockhastighet, upp till 2,23 GHz (10,3 TFLOPS)

Minne

 • GDDR6 16 GB
 • 448 GB/sek bandbredd

SSD-lagringsutrymme

 • 825 GB
 • 5,5 GB/sek bandbredd

PS5-speldisk

 • Ultra HD Blu-ray™, upp till 100 GB/disk

Video 

 • Stöd för 4K 120Hz TV, 8K TV, VRR (HDMI ver. 2.1)

Ljud

 • “Tempest” 3D AudioTech
The Last of Us: Part II Standard Edition Spel till Playstation 4
Tillgänglighet: 100+ st på väg in. Obekräftad 12.jun.2020
649:-
Ghost of Tsushima Spel till Playstation 4
Tillgänglighet: Beställningsvara. Beställs vid order. Leveranstid 1-2 veckor.
599:-
Cyberpunk 2077 Spel till Playstation 4
Tillgänglighet: Beställningsvara. Beställs vid order. Leveranstid 2-3 veckor.
599:-
Watch Dogs Legion Standard Edition Spel till Playstation 4
Tillgänglighet: Beställningsvara. Beställs vid order. Leveranstid 22-23 veckor.
599:-