Kom i gang og spill Fortnite du også

Nu spelar ”alla” Fortnite – så här kommer även du igång

Publicerad 19. apr 2018 14:27, uppdaterad 17. sep 2019 14:58

Spelet de flesta pratar om just nu kan spelas mellan olika plattformar, och är helt gratis. Här är experternas tips på utrustning till dig som vill vara börja spela Fortnite.

Just nu skiner spelet Fortnite allra starkast på gaming-himmeln. Playerunknown’s Battleground (PUBG) – som under förra året blev världens mest populära onlinespel -  har de senaste månaderna blivit utslagen av ”nykomlingen”.

- De här spelen har helt förändrat hur man spelar, och skapat en helt ny spelgenre, säger Jarl Roe, sälj- och produktchef för spel och gaming-utrustning hos Komplett.

Såg du den här? Tre enkla steg: Så får du snabbare dator med mer RAM

SPEL-EXPERT: Jarl Roe hos Komplett tipsar om utrustningen du behöver för att få en bra spelupplevelse när du spelar Fortnite. FOTO: KOMPLETT

Han förklarar att Fortnite lanserades först i juli 2017, och då handlade det om tillsammans utforska en värld efter att en mystisk ”storm” har utplånat 98 procent av världens befolkning. I september lanserades det ett eget läge i spelet, Fortnite: Battle Royale. Det är detta läget som har blivit en massiv succé – och som tillsammans med PUBG har gjort ”battle royale”-genren så populär.

- Kortfattat handlar det om att 100 spelare hoppar  i ”glidare” från en flygande buss, och landar på en liten ö. Under spelets gång blir det ”spelbara” området av ön mindre och mindre, så att spelarna blir tvungna att närma sig varandra; till det endast återstår en spelare som är vinnare, säger Roe om genren.

Runt på ön hittar du olika vapen och hjälpmedel, men varje spelare startar utan någon utrustning.

 

Flera anledningar till att spelet har blivit en succé

Roe menar att en av orsakerna till att Fortnite har blivit så stort är att det är gratis. Du kan dock  använda pengar ”in-game”, men det är inte nödvändigt. En annan sak som gör spelet unikt är att grafiken påminner om en tecknad film, som skiljer sig från det militära intrycket i PUBG och andra action-spel.

- Även om det är ett ”multiplayer shooter”-spel, så har det en väldigt ljus och vänlig atmosfär.

Utöver grafiken finns det även andra element som gör att spelet träffar en större – och yngre – målgrupp än andra skjutspel.

LAN hemma? Detta behöver du  

BYGG BYGGNADER: Fortnite handlar inte bara om att skjuta. Du kan också bygga saker och dansa – om du skulle vilja det. FOTO: ILLUSTRATION SKÄRMDUMP FORTNITE

- Spelet har personlighet! Världarna är väldigt bra gjorda. Du kan dansa med dina med- eller motspelare och ibland kan det verka som att varje byggnad har sin egen historia, förklarar Roe och lägger till:

- Man behöver inte heller vara bäst på att ”aima” (ett vanligt gaming-uttryck för att sikta), eftersom man kan lika gärna använda andra resurser eller byggnader för att överlista fienden. Det är nog positivt för många att man inte enbart är beroende av att upptäcka fienden först och ha bra ”aim” för att överleva spelet.

Och inte minst det faktum att ”last man standing” vinner spelet, kan då fram konkurrenslusten hos väldigt många, menar Roe.

💡PS! Fortnite har en rekommenderad åldersgräns på 12 år, medan PUBG har en rekommenderad åldersgräns på 16 år.

 

Spela mellan plattformarna

Nästan alla kan spela Fortnite – spelet kan nämligen spelas på de allra flesta plattformar, och du kan möta spelare tvärs över plattformarna.

Nyligen lanserades även spelet till iOS, så nu kan du även spela på din iPhone – och appen ska redan vara mer lönsam än app-succéer som Pokémon Go, Candy Crush Saga och Clash of Clans, enligt The Verge.

📥 Ladda ned spelet gratis till iOS här.

 - Du kan till exempel spela på din Xbox One mot spelare på PC, Mac eller iOS. Just nu kan man inte spela Playstation mot Xbox, och det är inget som tyder på att det kommer bli möjligt i dagsläget, förklarar Roe.

Både Xbox One S och Playstation 4 Slim, som är ”lättviktarna” av de nyaste konsolerna från Microsoft och Sony, fungerar bra att spela Fortnite på.

- Men om du önskar ännu bättre prestanda, har en 4K-skärm och vill kunna spela andra speltitlar med väldigt bra visuellt innehåll, som Horizon Zero Dawn, bör du hellre köpa PS4 Pro eller Xbox One X, tipsar experten.

Fortnite på Komplett Gamer

Föredrar du att spela på PC framför konsol eller mobil, har Kompletts spel-experter goda nyheter, speciellt om du inte äger en kraftfull gaming-dator.

- En sak som skiljer Fortnite från andra nya spel, är att det inte nödvändigtvis kräver de dyraste datorkomponenterna. Spelet har lite lägre systemkrav än vad som är vanligt idag.

   

Här har experten satt ihop två datorer som fungerar bra till dig som vill ge dig in i Fortnite-äventyret:

Uppgraderingspaket

Har du en dator, men behöver byta ut några komponenter innan datorn är spelklar? Här har experten tagit fram tre olika uppgraderingspaket – i tre olika prisklasser:

    

- Har man det viktigaste sedan tidigare, som SSD och ett tillräckligt bra grafikkort (exempelvis GTX 1050, 1050 Ti, 1060 eller RX560), är detta paketet ovan att rekommendera.

 

   

- Om du har en lite högre budget och önskar lite bättre prestanda, är det paketet ovan du bör välja.

 

- Om du är en potentiell streamer som önskar att streama spelet, då krävs det ännu lite mer av datorn, och då rekommenderas detta kraftpaket ovan.