Så gör du YouTube mer barnvänligt

Så gör du YouTube mer barnvänligt

Published at 23. maj 2018 13:16, Updated at 23. maj 2018 13:31

YouTube är fyllt med bra underhållning och lärorika videos, men allt är inte anpassat för barn. Det är viktigt att vuxna har kontroll på vad barnen exponeras för, menar experten.

Enligt Svenskarna och Internet 2017 ser man tydligt att YouTube är en populär kanal, hela 86% använder YouTube dagligen i åldrarna 12-15 år.

Åldersgränsen för att se och lägga upp innehåll på YouTube är 13 år, men eftersom det finns mycket bra innehåll anpassat även för de minsta, är det idag väldigt vanligt att barn under åldersgränsen använder tjänsten.

- De flesta barn som växer upp idag har ett förhållande till YouTube, oavsett om det är till att se på tecknad film, följa videobloggare eller lära sig ett nytt tricks i fotbollsspelet, säger Espen Harring, produktchef för spel hos Komplett.

Även om YouTube kan rädda både långtråkiga bilresor och förklarar algebra, är det också en av de svåraste kanalerna att ha kontroll över som förälder.

- Varje dag läggs det upp enorma mängder innehåll som är väldigt lättillgängligt för alla som vet hur man låser upp en iPad. Därför måste föräldrarna vara på sin vakt, säger Harring.

Under de senaste åren har det dykt upp många exempel på innehåll som ser ut att vara anpassat för barn, men där temat är anpassat för vuxna. Sådana serier är inte ett problem i sig, men när barnen inte klarar att skilja innehållet från sina favoritserier, menar Harring att det kan bli svårt. Han har själv en dotter på fem år som använder iPaden flitigt till just videostreaming.

- Ett exempel jag brukar ta upp är när min dotter en gång lyckades ta sig in på sin mammas Netflix-konto. Där hittade hon den tecknade serien ”Happy tree friends” – en tecknad komediserie för vuxna, där de söta och tillsynes oskyldiga fluffiga djuren dör på ett brutalt sätt, säger han.

Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att få bättre kontroll över vad ditt barn exponeras för.

Läs också: Åldersgränser på spel: Detta innebär det

 

Aktivera 18-årsfilter

För att skona de yngsta användarna mot innehåll som våld, opassande språk och nakenhet, har några av videorna på YouTube åldersbegränsat innehåll. Det vill säga att man måste vara inloggad och 18 år för att kunna spela upp videorna.

Åldersfiltret är enkelt att aktivera. Du klickar på kontoikonen uppe till höger och bockar i Begränsat läge:

💡PS! Inställningarna gäller endast för den webbläsaren du använder när du aktiverar inställningen. Använder du en annan webbläsare nästa gång du besöker YouTube, måste inställningen aktiveras även i den.

Inställningen för säker sökning finns också i YouTube-appen och aktiveras genom att gå till inställningar och aktivera begränsat läge:

Såg du den här? Så enkelt från du bra ljud i vardagsrummet

 

Även om 18-årsfiltret fångar upp mycket, är det dock viktigt att vara medveten om att filtret inte är 100% säkert, eftersom det baseras på rapportering från användare och innehållssignaler.

- Det är upp till den som lägger upp videon att tagga innehållet som ålderbegränsat. Dessvärre är det långt från alla som gör det. Det vill säga att videon är tillgänglig för alla till dess att den rapporteras av användare eller fångas upp av YouTube själva, förklarar Harring.

”Dessvärre” är det också så att barn ofta är mer datorkunniga än sina föräldrar – inställningarna är inte mer avancerade än att barnet enkelt klarar att stänga av filtret.

Anpassa enheter och prata med barnen

Har du en nyare trådlös router hemma är chansen stor att du kan använda en tillhörande app till att administrera de olika enheterna som är anslutna till den. Genom ett fåtal knapptryck kan du faktiskt stänga av internet på barnens surfplatta.

- Alla de stora router-tillverkarna har bra lösningar för föräldrakontroll, blockering av webbsidor och innehåll och du kan enkelt stänga av och sätta igång Wifi-signalen, säger Harring.

TP-Link Deco M5 Mesh Home wifi system Router

TP-Link Deco M5 Mesh Home wifi system

(30)
100+ st i lager (2-3 vardagar leveranstid)
2 790:-

Läs mer: Så väljer du rätt router

- Jag tänker att allt innehåll mitt barn kollar på, måste även jag vara medveten om att hon kollar på. Därför har jag länkat min dotters iPad till ett barnfilter på nätverket hemma. På det sättet får jag bättre kontroll, förklarar Harring.

En del väljer även att stänga av nätverket i huset vid ett visst klockslag. Oavsett vad du väljer att göra, är det viktigt att inte lita blint på föräldrakontrollen. Filtrering fungerar som regel bra på våld eller grafiska scener, medan språk exempelvis kan vara svårt för filter att fånga upp.

Han menar att det viktigaste en förälder kan göra är att prata med sina barn och sätta sig in i hur de använder YouTube och andra webbsidor.

- Det är viktigt att föräldrarna håller en viss uppsyn, även med filter på. Personligen anser jag inte att YouTube är en trygg plattform för min dotter, om jag inte sitter vid bredvid och kollar tillsammans med henne.

Här är några tips på samtalspunkter som kan vara användbara:

  1. Vilken typ av videos gillar du att kolla på?

  2. Är det någon typ av filmer du inte tycker om att kolla på?

  3. Vad gör du om du råkar sätta igång ett videoklipp som är läskigt?

  4. Är det bra att kommentera videoklipp? Vad bör man tänka på om man vill kommentera?

  5. Vilka filmer är bra att dela med andra? Händer det andra reagerar på saker som du tycker är bra?